VEHABIJE PUCAJU NA VOJNOM POLIGONU: Još bez reakcije zvanične BiH o aferi u blizini Mostara

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 04. 2024. u 10:28

PRIPADNICI vehabijskog pokreta sa ženama i decom došli su 16. februara na vojni poligon kod kasarne "Miralem Jugo" kod Mostara i pucali iz vatrenog oružja. Čitav slučaj bi bio zataškan da ovo nije snimio jedan od vojnika Oružanih snaga BiH i poslao snimak nadređenima. Usledila je istraga, i otkrilo se da je dozvolu za vežbanje bojevom municijom na poligonu kasarne za taj dan imao Klub za praktično streljaštvo "Velež", koji se 16. februara prijavio na vežbe, a ispostavilo se da su pojedini članovi bliski vehabijskom pokretu.

ВЕХАБИЈЕ ПУЦАЈУ НА ВОЈНОМ ПОЛИГОНУ: Још без реакције званичне БиХ о афери у близини Мостара

Foto "Večernji list" BiH

Ipak, ni nakon otkrivanja afere, još nema odgovora nadležnih BiH instuitucija kako je moguće da vehabije sa pasošima Danske i BiH dokumentima dođu automobilima, naoružani, i pucaju na poligonu gde vežbe izvode pripadnici Oružanih snaga BiH i pripadnici policijskih agencija i specijalni timovi uz odobrenja Ministarstva obrane u Savetu ministara, odnosno Zukana Heleza, aktuelnog ministra.

Sagovornici "Novosti" kažu da se ovaj slučaj mora rasvetliti do kraja, inače će vehabije dobiti pozitivan signal da mogu da vežbaju gađanje bojevom municijom gde god požele u BiH.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizima i radikalnog islama kaže da je sada glavno pitanje: da li su vehabijama nakon poligona za vežbanje dostupna i skladišta naoružanja po BiH? Ministar odbrane BiH Zukan Helez je nedavno rekao kako "u BiH postoje kampovi u kojima se obučavaju Rusi", što je provereno i demantovano i od bezbednosnih službi BH i od Eufora.

- Zašto Helez sada ćuti i ne kaže kako su vehabije došle na vojni poligon i pucale iz pištolja - pita Galijašević.

Ono što je simptomatično u celoj priči oko vehabija u Mostaru je i pojava dvojice francuskih državljana na poligonu dok vehabije pucaju.

- Francuzi su u ratu komandovali Unproforom i vrlo dobro znaju kako su dovoženi mudžahedini u BiH i organizovane terorističke grupe. Među grupama mudžahedina koji su dovezeni u BiH sa svih strana, bilo je i francuskih legionara iz Lila koji su postali deo ozloglašenog "El mudžahedin" odreda. Ovaj odred je počino stravične zločine odsecanjem glava Srbima na Vozući - istakao je Galijašević.

On kaže da Mostar nije izolovan slučaj gde su vehabije pucale, ali da su i Hrvati uspeli to da dokumentuju, pa je ovaj slučaj otkriven.

- Kada pogledamo paradžemate po BiH, ukoliko u Mostaru vehabije vežbaju bojevo gađanje, oni vežbaju zbog napada na Hrvate i hrvatski etnički prostor. Hrvati žive u zabludi da vehabije i političko Sarajevo gledaju drugačije na Hrvate nego na Srbe i RS. Vehabije imaju iste poglede i prema Hrvatima kao i prema Srbima, samo su Hrvati ostavljeni za kasnije. Vehabije znaju da Srpska ima kapacitet da se brani jer ima institucije i MUP RS. Hrvati nemaju taj kapacitet - primećuje Galijašević.

Dodaje još da je očigledno u BiH započela akcija zastrašivanja, uz obuku za izvođenje borbenih akcija.

- Sa migrantima u BiH je već došao veliki broj mladića zadojen radikalnim islamom. Bošnjački politički sistem je integrisan sa vehabijskim pokretom. Ukupan broj vehabija u BiH je nezvanično oko 100.000. Prema podacima iz raznih obaveštajnih zapadnih službi o izvorima terorističke pretnje, ta brojka se kreće od 3.000 do 10.000 lica, dok u Federaciji BiH ima 100 naselja gde vehabije danas žive - ističe Galijašević.

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da je sistem komandovanja u Oružanim snagama BiH već pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede bezbednosti lokacije povodom informacije da su lica povezana sa vehabijskim pokretom vežbala gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među kojima su bile i četiri maloletne ženske osobe. Zamenik ministra odbrane je podsetio da konstantno upozorava ministra odbrane Zukana Heleza da u sistemu odbrane BiH postoje problemi koje treba zajednički rešavati, umesto bavljenja dnevnopolitičkim temama.

Koristili "glok" i HS pištolje

ZA gađanje, prema informacijama iz hrvatskih medija, na strelištu kasarne "Miralem Jugo" vehabije su koristile američke i hrvatske pištolje. Reč je o "gloku" i HS pištoljima, koji se smatraju najboljima na svetu.

- Sistem odbrane nije primereno koristiti za vlastitu političku promociju - najavio je Goganović.

Činjenica da su pripadnici određenih grupa ulazili na vojno kontrolisano područje, pojasnio je Goganović, sama po sebi je zabrinjavajuća i predstavlja narušavanje bezbednosti sistema odbrane.

- Procedure odobrenja ko i pod kojim uslovima može ući na vojno kontrolisano područje su detaljno propisane i svako odstupanje od istih je strogo kažnjivo - ukazao je Goganović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)