TREBINJE IMA MATEMATIČARSKOG GENIJA: Vuk Janković jedini rešio zadatak nakon šest decenija

D.Curać

08. 05. 2024. u 11:25

POZNATI profesor matematike Vladimir Stojanović, autor preko 100 udžbenika iz ovog predmeta, posetio je trebinjsku Gimnaziju, i to samo da bi uručio nagradu Vuku Jankoviću, talentovanom matematičaru i učenik prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić".

ТРЕБИЊЕ ИМА МАТЕМАТИЧАРСКОГ ГЕНИЈА: Вук Јанковић једини решио задатак након шест деценија

D. Curać

Naime, Vuk je jedini koji je uspio da reši zadatak iz geometrije koji je ovaj profesor postavio pre skoro šest decenija, a nisu ga uspeli rešiti brojni učenici i profesori.

- Želim na ovaj način da još jednom promovišem ovog nadarenog mladića, ali da podstaknem i druge učenike jer je, možda, među njima još neki Vuk. Taj zadatak sam sastavio kao mlad profesor, a postavljao sam ga na različitim skupovima i takmičenjima matematičara. Ovaj geometrijski zadatak ima dva rešenja, ali niko pre Vuka nije uspeo da nađe nijedno. Za njegovo rešavanje nije bilo bitno samo znanje iz matematike, nego i kreativnost. Vuk je ponudio jedno od dva moguća rešenja, što nisu uspeli da urade ni najbolji matematičari - rekao je Stojanović.

Ono što nisu mogli mnogi Vuk je uspeo za desetak dana. Ovaj sjajni i talentovani mladić istakao je da mu je čast što je upoznao profesora Stojanovića.

- Zadatak profesora Stojanovića je bio težak, ali kada vidite rešenje upitate zašto je to toliko teško, može se postaviti i deci na malo jačim takmičenjima. Kada želite da se bavite takmičarskom matematikom potrebna je doza kreativnosti i ispitivanje različitih ideja, odnosno nestandarno razmišljanje - istakao je Vuk Janković.

Olimpijada u Bugarskoj

TALETOVANI Vuk Janković je osvajač brojnih nagrada na takmičenjima iz matematike, a sprema se i za Balkansku matematičku olimpijadu u Bugarskoj.

Profesor Stojanović uručio je najboljem trebinjskom mladom matematičaru udžbenike za talente iz ovog predmeta, kao i udžbenike koje je ranije pisao i kojih više nema u prodaji i prigodnu novčanu nagradu. Vukovo rešenja čudesnog zadatka, koji je decenijama mučio matematičare, uskoro će biti i objavljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)