SIMBOL BRATSKE LJUBAVI: Srbi u Ugljeviku crkvu koju su im Rusi ostavili šire u manastir

V. Mitrić

14. 07. 2020. u 12:22

EPISKOP zvorničko-tuzlanski, Fotije, sa načelnikom Ugljevika, Vasilijem Perićem i rukovodstvom Rudnika i TE „Ugljevik“, posetio je manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku, čiji je kompleks u izgradnji.

СИМБОЛ БРАТСКЕ ЉУБАВИ: Срби у Угљевику цркву коју су им Руси оставили шире у манастир

Foto: V. Mitrić

Ruski hram Svetog Aleksandra Nevskog sagradili su ruski vojnici iz sastava međunarodnih vojnih snaga SFOR, koji su bili u mirovnoj misiji u Ugljeviku od 1996. do 2000. godine.

- Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve blagoslovio da ovaj hram bude manastir zbog značaja koje ima, kao mesto srpsko - ruskog prijateljstva - rekao je za „Novosti“ vladika Fotije.

Foto: V. Mitrić

- Razgovarali smo sa načelnikom Ugljevika i rukovodtsvom RiTE „Ugljevik“ da nam pomognu oko obnove manastira, uređenja porte i još oko nekih radova unutar konaka, da bi jednog dana mogao da živi monah i da to bude mesto stalne molitve.

Episkop Fotije smatra da je za svako radovanje i poštovanje, „jer će ovaj manastir biti mesto susretanja pravoslavnih Srba i Rusa“.


- Na nekim mestima se podižu spomenici i druga znamenja a mi želimo da ovaj manastir bude  mesto rusko-srpskog prijateljstva. Manastrir nas najdublje povezuje, molitva, pokajanje i druge svete tajne naše Pravoslavne crkve ističe zvorničko – tuzlanski vladika.

Načelnik Ugljevik Vasilije Perić kaže da je za sve, u ovom delu RS, „ zadovoljstvo jer je manastir značajno istorijsko mesto koga su izgradili ruski vojnici koji su čuvali mir posle odbramenog rata“.

- Narod  Ugljevika je zahvalan, ruskim oružanim snagama koji su odmah posle ratnih sukoba biti ovde i čuvali mir. Ovo mesto je mesto duhovnosti srpskog naroda, ali i mesto prijateljstva srpskog i ruskog naroda i zato treba da posvetimo pažnju  daljoj izradnji manastira i proširenju porte - rekao  je Perić koji je i zamenik predsednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.Zahvalni smo episkopu Fotiju, koji je uložio napor da bi manastir bio sagrađen.

Foto: V. Mitrić

Direktor RITE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je da će ovaj privredni gigant pomoći dalju izgradnju manastrira.

Izgradnja  jednobrodnog hrama počela je 1996. godine po projektu Miće Obradovića iz Ugljevika, a prema uzoru na ruske hramove. Dimenzije hrama su 8,5 sa pet metara, sagrađen je od drveta, pokriven aluminijumskim limom i ima zvonik sa sedam zvona. Ikonostas i ikone u hramu izradili su ruski vojnici čija imena nisu poznata. Hram Svetog Aleksandra Nevskog podignut je za potrebe ruskih vojnika stacioniranih u Ugljeviku u okiru mirovne misije u BiH, nakon rata 1992-1995. godine. Posle njihovog odlaska na Kosovo 1999. godine, bogomolja je ,po ukazu ruskog patrijarha Alekseja Drugog, pripala Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj SPC.           

Foto: V. Mitrić

Svetac kom je posvećen manastir poštovan je kao svetitelj među svim pravoslavnim narodima slovenskog porekla, a crkve posvećene Nevskom nalaze se u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj i Srbiji i u Republici Srpskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!