OSUĐEN NA 21 GODINU: Zikrija Krkić u Norveškoj oglašen krivim za dvostruko ubistvo kod Prijedora, a banjalučki sud ga oslobodio

O. MATAVULj

29. 08. 2020. u 06:14

ZIKRIJA Krkić (47) iz Prijedora osuđen je u Norveškoj na 21 godinu zatvora zbog ubistva Almira Redžića i Muharema Balića, koji su na Bajram 2014. godine izrešetani iz "kalašnjikova" u kafiću "San" u Trnopolju kod Prijedora.

ОСУЂЕН НА 21 ГОДИНУ: Зикрија Кркић у Норвешкој оглашен кривим за двоструко убиство код Приједора, а бањалучки суд га ослободио

Mesto ubistva, kafe-bar "San"/ Foto O. Matavulj

Okružni sud u Dramenu Krkića je proglasio krivim za dvostruko ubistvo i osudio na 21 godinu zatvora, uz obavezno služenje kazne od minimum 10 godina.

Za isti zločin banjalučki Okružni sud ga je, u nedostatku dokaza 2015. oslobodio krivice, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud RS i naložio novo suđenje. Međutim, Krkić se nije odazivao sudu jer je po izlasku iz pritvora otputovao u Norvešku. Odbijao je novo suočavanje sa optužnicom u BiH, a izručenje nije bilo moguće jer je norveški državljanin.

Kuriozitet je da je odbrana insistirala da se predmet ustupi norveškom pravosuđu, što je i učinjeno 2018. godine.

U međuvremenu Krkić je u Norveškoj osuđen na pet godina zatvora zbog teškog premlaćivanja supruge. U okviru te istrage norveška policija je pronašla video-snimak, koji se ispostavio ključnim za predmet dvostrukog ubistva u Trnopolju.

- Snimak je pronađen u telefonu njegovog sina, a datira od 28. jula 2014. kada je dvostruko ubistvo počinjeno. Na snimku Krkić u jutarnjim časovima rukuje automatskom puškom, zajedno sa suprugom i dvoje dece. Pucali su u znak proslave Bajrama i na snimku se vidi da iz "kalašnjikova" puca njegova supruga, nakon što joj Zikrija dodaje pušku - kaže upućeni izvor "Novosti".

Zikrija Krkić / Foto D. Pozderović

Iako "kalašnjikov", kojim je dvostruko ubistvo izvršeno, nikada nije pronađen, prijedorska policija je u pretresu Krkićevog imanja otkrila okvire i čaure od "kalašnjikova". One su se poklopile sa čaurama s mesta zločina, odnosno ispaljene su iz iste puške. Tokom suđenja u BiH policija i tužilaštvo nisu imali dokaz koji čaure povezuje, a odbrana je tvrdila da su podmetnute. Pronađeni snimak je to demantovao i odigrao presudnu ulogu za osuđujuću presudu.

Mediji u Norveškoj pišu da je Krkić lagao da ne zna ništa o "kalašnjikovu" i odbio je da otkrije gde se nalazi. U proceni dokaza sud je poseban akcenat stavio na čaure. Zanimljivo je da su na njima nađeni DNK tragovi dve osobe, koji se nisu poklopili s Krkićem.

- Optuženi je odbio da otkrije gde je puška završila nakon jutarnje pucnjave. Veštačenje puške bi dalo mogućnost da se razjasni da li je iz nje počinjeno ubistvo ili ne. Da to nije oružje kojim je ubistvo počinjeno, moramo pretpostaviti da bi Krkić imao interes da otkrije gde se puška nalazi - rekla je tužilac Marit Formo.

Mediji pišu da je Krkićeva odbrana najavila da će se žaliti na presudu. Smatraju da optužnica nije dokazana, navodeći da ne postoji nijedan svedok koji Krkića dovodi u vezu s mestom zločina. Posebno su kritikovali istragu koja je vođena u BiH.

FINANSIRAO TERORIZAM?

ZIKRIJA Krkić u Srpskoj se nalazi pod istragom zbog finansiranja terorizma. Blizak je vehabijskom pokretu, a sumnja se da je terorističke aktivnosti podržao sa uplatama od 12.300 evra. Novac je uplaćivao Huseinu Bilalu Bosniću, Sedinu Gulamiću, kao i firmi "Militari šop" iz Ilidže, za koju se sumnja da je posredovala u nabavci vojne opreme za potrebe terorista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!