ZBOG KORONE PROGLAŠENE TEHNOLOŠKIM VIŠKOM: Drugi dan protesta radnica fabrike Alfa

Vid Blagojević

16. 09. 2020. u 19:22

DVADESETAK radnica fabrike obuće Alfa protsetovalo je juče i danas ispred fabrike zbog otkaza koji su dobile 31. jula ove godine.

ЗБОГ КОРОНЕ ПРОГЛАШЕНЕ ТЕХНОЛОШКИМ ВИШКОМ: Други дан протеста радница фабрике Алфа

Foto: Vid Blagojević

Kako su rekle one zahtevaju od vlasnika fabrike da im omogući korištenje godišenjeg odmora, otkaznog roka, da im se isplati otpremnina i da im se uplate porezi i doprinosi kako bi mogle koristiti prava na novčanu nadoknadu zavoda za zapošljavanje.

- Na oglasnoj tabli 31 jula osvanulo je obaveštenje a u zagradi je pisalo izvinjenje da smo mi tehnološki višak i da se možemo prijaviti na Biro za zapošljavanje. Na oglasu je pisalao da se otpušta 65 do 70 radnika a otpušteno je preko 85 radnika. U našim rešenjima piše „Ugovor se ne produžava zbog Kovida 19“ kad smo otišle u Biro nismo mogle ostvariti nikakvo pravo jer nam nisu sedam meseci uplaćeni dopinosi.Mi smo se pomirle sa otkazom ali mirnim putem tražimo samo ono što nam pripada po zakonu. – kaže Milanka Marinković.

Foto: Vid Blagojević

Otpuštene radnice su ljute na vlasnika fabirke Iliju Jevtića i zbog toga što kako kažu neće da ih primi na miran razgovor. Kako smo nezvanično saznali Jevtić je dan ranije sa otpuštenim radnicama na kratko razgovarao ali je taj razgovor bio mučan.

- Radila sam kod njega osam godina kao šteper i to uglavnom po ugovoru na određeno vreme. Za sve je kriva država koja dozvoljava da radnik i po deset godina radi po takvom ugovoru. Sve smo potpisivala liste od 40 časovnoj radnoj nedelji a radili smo i po 58 časova, Nikada nismo bile plaćene za prekovremeni rad. Ma bilo je tu svašta.- optužuje gazdu fabrike Slavica Vidović

Vlasnik fabrike Ilija Jevtić tvrdi da se tim radnicama ništa ne duguje jer kako kaže fabrika Alfa nikad nikome nije ostala dužna.

- Jutros smo isplatili dve plate za juni i juli a poreze i doprinose uplatićemo iduće nedelje jer očekujemo naplate određenog potraživanja. Mi smo imali i u decembru prošle godine problema sa radom zbog kašnjenja kineskog partnera i tada samo 180 radnika poslali na prinudni odmor. Čim se otvorila mogućnost ti isti počeli su ponovo sa radom. Korona nas je zakočila jer čitav mesec juni nismo radili.Nadam se ćemo uspeti prevazići sve problrme bez otpuštanja radnika.- rekao je Ilija Jevtić

Otpuštene radnice, Njih 85 koje su dobile otkaz 31. jula kao tehnološki višak izazvan virusom korana su jedinstvene u traženju prava i kako kažu tražiće ih sudskim putem. Ilija Jevtić tvrdi da fabrika radi normalno i u ovom trenutku zaposleno je 330 radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)