U ČAJNIČU SA 2.000 BIRAČA: U izbornu trku ušlo 18 partija i pet načelnika

R. Milović

28. 10. 2020. u 00:45

NI MANjEG grada , ni veće političke gungule. Kao nikada do sada, Čajniče se našlo u izbornoj-groznici.

У ЧАЈНИЧУ СА 2.000 БИРАЧА: У изборну трку ушло 18 партија и пет начелника

Sa jednog od izbornih mesta u Srpskoj / Foto D. Pozderović

Niko nikoga ne respektuje i niko nikome ne veruje.Otud je za predstojeće novembarske Izbore,umesto dosadašnjih devet, odborničke liste je prijavilo, duplo više, čak 18 političkih partija. Rekorderi su u BiH sa pet kandidata za načelnika, od čega četiri iz koalicije oko SNSD i petog iz SDS. Počeli su da ih posećuju ministri iz Vlade RS i stranački prvaci, pa bi jeftinije bilo održati sednicu Vlade u Čajniču i tako dati podršku svojim aktivistima. Ovako, kako jesada, noviare stavljaju u nepriliku da ih predstavljaju sa imenom i prezimenom, jer u Partijske štabove dolaze kao članovi Partija, a ne Ministri. Reklo bi se, „a šija, a vrat“.

Na „Svetu Petku“, Čajniče su tačno u 13 časova, odvojeno, posetili Alen Šeranić i Mirko Šarović i Vukota Govedarica. Poseti se u Čajniču nadaju Miloradu Dodiku, Petru Đokiću, Nenadu Stevandiću, Čubriloviću, Nešiću,Ivaniću, Izetbegoviću...

Foto: R. M.

-Na Biračkom , prečišćenom spisku, sa odbačenih oko 7.000 mrtvih sa predhodnih Izbora, sada se nalazi 4.009 glasača, a na Izbore izlazi oko 60 posto upisanih građana- kaže za „Novpsti“ Mijo Perendij, predsednik Opštinske izborne komisije.

Uz aktuelnog načelnika Gorana Karadžića(SDS) koji se kandidovao za treći mandat, a u prošlom veku bio osam godina i predsednik Izvršnog ofbora SO Čajniče, u trku za načelnika su se uključila i dva penzionera, dr. Milan Tupeša (DNS) i Neđo Mašić (SNSD). Da bi „turnir bio uspešniji“, kandidaturu su istakli i Danijel Danilović(US) i Bojan Tanasković (DEMOS).

Foto: R. M.

Pošto je na snazi zabrana okupljanja većeg broja građana, izostaju mitinzi i tribine, a primenjuje se taktika „od vrata do vrata“.

-U ovim malim Opštinama, gotovo da je svako svakome familija ili kum. A u jednoj familiji, po nekoliko članova se nalazi na više izbornih lista. Preznojavanje počinje već na kućnom pragu, a neće izostati ni na Biračkom mestu.

Foto: R. M.

Čajniče je dosada imalo nadimak „Cvaj-niče“zbog dve gradske jednosmerne ulice regionalnog tipa na pravu Goražde-Pljevlja i obratno, sa dve crkve, dve džamije, dva vodovoda, doskora i dva komunalna preduzeća, a od sada će „dvojku“ zameniti „peticom“stim što će onaj sa „jedinicom“, kada otpadnu četvorica-vladati Čajničem u naredne četiri godine.

Foto: R. M.

Ako se ovome doda pravo da svaka partija kandiduje članove u Biračke odbore, ali i posmatrače, u Čajniču će, trećina gčlasača, unapred biti radno angažovana i plaćena što od Opštinske izborne komisije, što od političkih partija.

Da se zaključiti, da oko ostane onaj broj od 2.000 glasača, onda se lako može dooditi da i kandidat sa 50 glasova, postane odbornik.

Primer iz Čajniča ide u prilog onoj, „bolja je šaka vlasti, nego grumen zlata“.

Otud i pet kandidata za Načelnika Čajniča. Aktuelni Goran Karadžić( SDS) sa dva uzastopna mandata, juriša i na treći. U startu ga je napustio Bojan Tanasković, do jučerašnji član SDS i zamenik načelnika Čajniča, koji je formirao DEMOS i kandidovao se za načelnika. U trku za prvog čoveka Čajniča uključio se i dr Milan Tupeša DNS), ali i Neđo Mašić (SNSD) i Danijel Danilović iz Ujedinjene Srpske. Četiri „leva“ protiv jednog „desnog“, čime pada u vodu onaj dogovor Milorada Dodika sa koalicionim partnerima i podelom Opština, po sistemu da „levi blok“ predstavlja jedan kandidat iz dogovorene Partije, a da ga ostali slede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu