LjUBIŠA ĆOSIĆ NAJAVIO: Izmene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi polovinom naredne godine

S. M.

26. 11. 2020. u 17:40

ЉУБИША ЋОСИЋ НАЈАВИО: Измене Закона о локалној управи и самоуправи половином наредне године

Foto: SNSD

PREDSEDNIK Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić izjavio je da su izmene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi neophodne, ali da će se tome pristupiti polovinom naredne godine kada bude formiran i novi saziv Saveza.

Ćosić je pojasnio da u Savezu već dve godine postoji stav da je potrebno ići u izmene i dopune i Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi RS, ali da bi sada, imajući u vidu da su izbori tek završeni, bilo kakve izmene i dopune Zakona dovele do kolizije.

– Možda bi bile usporene i određene vrste preuzimanja dužnosti i redanja odnosa između skupštine i načelnika, odnosno gradonačelnika, pa ćemo ovu započetu aktivnost nastaviti polovinom iduće godine, u momentu kada i novo rukovodstvo Saveza bude formirano - rekao je Ćosić.

Prema njegovim rečima, planirano je da Savez u aprilu održi redovnu izbornu skupštinu na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo.

On je rekao da će to biti i prilika da, četiri godine nakon donošenja Zakona o lokalnoj upravi i samopupravi, na bazi iskustava bude formirana radna grupa koja će raditi na sveobuhvatni izmenama i dopunama Zakona.

On je podsetio da je postojeći zakon donesen u novembru 2016. godine, te da u njemu postoje stvari koje treba menjati.

– Treba pokušati napraviti balans između izabranih načelnika i izabranih odbornika, odnosno situacije da delovanje bilo kojih od izabranih ne usporava funkcionisanje lokalne zajednice - pojasnio je Ćosić.

On je rekao da je bilo primera da se primenom Zakona na terenu lokalne zajednice uspore i zanemare redovne aktivnosti zbog trvenja među različitim politčkim opcijama.

– To su stvari koje ćemo morati urediti i definisati preciznije rokove koji će govoriti o tome do kog roka i u kom vremenskom intervalu se neke stvari moraju uskladiti na relaciji između gradonačelnika, načelnika i skupštine opštine - pojasnio je Ćosić.

On je ocenio da ovaj saziv Saveza oština i gradova RS nema puni kapacitet da bi pola godine pre isteka mandata ušao u ozbiljnu raspravu oko izmena i dopuna Zakona o lokalnoj upravi samoupravi.

– Mi smo uvek prvi partneri Ministarstvu lokalne uprave i samouprave i Vlade RS. Sačekaćemo novi saziv i definitivno će nam prvi zadatak biti rad na Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi i Zakonu o finansiranju jedinca lokalne uprave i samouprave - zaključio je Ćosić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)