OSUMNJIČENI ZA VIŠE PLJAČKI: U Banjaluci prilikom rutinske kontrole uhapšeni kriminalci iz Poreča

O. MATAVULj

19. 01. 2021. u 07:13

FILIP Kalnak (28) i Mijo Čabraja (26) iz Poreča u Hrvatskoj, koji se dovode u vezu sa više teških krivičnih dela, uhapšeni su prekjuče u Banjaluci.

ОСУМЊИЧЕНИ  ЗА ВИШЕ  ПЉАЧКИ: У Бањалуци приликом рутинске контроле ухапшени криминалци из Пореча

Foto Privatna arhiva

Oni su, prilikom rutinske kontrole, zaustavljeni u automobilu BMV, kojim je upravljao Kalnak. Proverom dokumenata utvrđeno da je za Čabrajom ranije bila aktivna međunarodna Interpolova poternica, i da se radi o bezbednosno interesantnim licima. Budući da nisu imali prijavljeno boravište u Srpskoj, obojica su uhapšena.

- Policijski službenici kontrolisali su vozilo BMV kojim je upravljao F. K. U vozilu se kao suvozač nalazio M. Č., a proverama je utvrđeno da je za njim bila raspisana međunarodna poternica zbog teške krađe - rekla je portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić.

UHAPŠEN Filip Čabraja, Foto Privatna arhiva

Izvor blizak istrazi kaže da Kalnak i Čabraja važe za opasne kriminalce. U Hrvatskoj se dovode u vezu sa više teških krivičnih dela izvršenih u toj zemlji, dok u BiH ne prolaze kroz krivične evidencije.

- Operativni podaci ukazuju da se radi o kriminogenim licima, koja se nisu slučajno nalazila u Banjaluci - kaže izvor iz policije.

On pojašnjava da istražni organi u Hrvatskoj Kalnaka i Čabraju dovode u vezu pljačkama bankomata koji su "dignuti u vazduh" u junu prošle godine, u porečkim naseljima Flengi i Tar. Detonacije su odjeknule u razmaku od pola sata i tom prilikom niko nije povređen.

SLEDI DEPORTACIJA?

NAKON hapšenja državljani Hrvatske sprovedeni su na kriminalističku obradu, nakon čega će se odlučiti da li će biti deportovani iz zemlje.

- F. K. i M. Č. predati su Terenskom centru za strance u Banjaluci na dalje postupanje - rekla je Danijela Mučibabić.

DOLIJAO Mijo Kalnak

Foto Privatna arhiva

 

Pod istragom su za učešće u pljački kombija privatne agencije za obezbeđenje u Novo Vasi u julu 2017. Hrvatski mediji pisali su da su kombi presrela tri razbojnika i uz pretnju vatrenim oružjem razoružali radnika obezbeđenja i oteli mu novac koji je prevozio. Prema nezvaničnim informacijama, radilo se o novcu porečkog Akva-parka.

Dovodili su se u vezu sa razbojništvom nad porečkim ugostiteljem kome je 21. jula 2016. ukradeno 1,5 miliona kuna. Za to delo ranije je osuđen Ivan Š. dok njegovom saučesniku u nedostatku dokaza nijesuđeno. Osumnjičeni su i za provalu u tržni centar "Kaufland" 5. septembra 2015. u Poreču. Radnik obezbeđenja lopove je zatekao u provali, ali pljačku nije sprečio jer su mu zapretili oružjem i pobegli s novcem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024