LUKAJIĆ U BANJALUCI: Pukovnik Vojske RS posle dve i po godine izručen iz Hrvatske

S. M.

22. 01. 2021. u 07:13

PUKOVNIK Vojske RS u penziji Dane Lukajić, koji je u Hrvatskoj u maju 2019. godine osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina, prebačen je iz Hrvatske u zatvor u Banjaluci. U Sudskoj policiji RS "Novostima" je rečeno da su Lukajića preuzeli sa graničnog prelaza Velika Kladuša.

ЛУКАЈИЋ У БАЊАЛУЦИ: Пуковник Војске РС после две и по године изручен из Хрватске

Dane Lukajić / Foto RTRS

Lukajiću je Županijski sud u Zagrebu na teret stavio ratni zločin nad zarobljenicima na Manjači kod Banjaluke iz 1992. godine. Osim po komandnoj odgovornosti, optužen je i da je lično maltretirao zarobljenike. Uhapšen je 30. juna 2018. godine u Ličkom Petrovom Selu dok je putovao na obeležavanje Dana sećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić - Jadovno - Pag.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, kaže za "Novosti" da je slučaj pukovnika Lukajića klasični primer, pre svega montirane optužnice, pa onda i same presude.

Dušan Bastašić, predsednik Udruženja "Jadovno 1941", kaže da će delegacija ovog udruženja posetiti pukovnika čim prođe period izolacije zbog korone.

- Institucije RS kao i Udruženje bili su non-stop uz pukovnika i porodicu i maksimalno smo pomagali da se prebaci u RS. Nažalost, nevin čovek je u zatvoru, ali sad je u Banjaluci a ne u Zagrebu, kaže Bastašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo