„VODE“ MALIGNE BOLESTI: Poražavajući razlozi stanovnika Republike Srpske za odlazak u invalidsku penziju

V. MITRIĆ

09. 02. 2021. u 21:57

U POSTUPCIMA rešavanja zahteva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju tokom prošle godine, urađeno je 4.019 ocena radne sposobnosti. Deo od 2.771 odnosi se na domaće osiguranje u Republici Srpskoj, a 1.248 na osiguranje sa elementima ino osiguranja.

„ВОДЕ“ МАЛИГНЕ БОЛЕСТИ: Поражавајући разлози становника Републике Српске за одлазак у инвалидску пензију

Foto D. Pozderović

Nastanak invalidnosti u vidu gubitka radne sposobnosti, od 4.019 ocena radne sposobnosti, lekari - veštaci su utvrdili kod 1.497 slučajeva ili 37,24 odsto .

- Vodeći uzročnik gubitka radne sposobnosti kod osiguranika su maligne bolesti sa 25,71 odsto, potom kardiovaskularne bolesti sa 21,10 odsto zastupljenosti, duševne bolesti sa 17,23 odsto, povrede 8,5odsto, bolesti nervnog sistema 8 odsto, bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva 7,41 - kaže dr Mladen Milić, direktor Fonda PiO. - Maligne bolesti su u prošloj godini, kao i već duži period, izrazito najzastupljeniji uzročnik nastanka invalidnosti - gubitka radne sposobnosti (svaki četvrti osiguranik). Kardiovaskularne bolesti, kao uzročnik nastanka invalidnosti u 2020. godini izbile na drugo mesto u odnosu na 2019. kada su bile na trećem mestu. Duševne bolesti su sa drugog mesta u 2019. godini u 2020. potisnute na treće mesto.

Pored gubitka radne sposobnosti organi veštačenja u ostalim modalitetima ocene kod 1.500 veštačenja su utvrdili da kod osiguranika lečenje nije završeno, 756 da postoji preostala radna sposobnost i 266 veštačenja u kojima je utvrđeno da invalidnost ne postoji.

U toku 2020. godine tri vodeće bolesti: karcinomi, duševne i kardiovaskularne bolesti čine 64,04 posto uzroka nastanka trajne invalidnosti odnosno gubitka radne sposobnosti.

Foto: V. Mitrić

- Karcinomi, nažalost, ostaju i dalje najzastupnjeniji uzročnik nastanka invalidnosti, sa trendom rasta u odnosu na dva druga, preovlađujuća, uzročnika nastanka invalidnosti - precizira dr Milić. - U stručnim - medicinskim krugovima, maligne bolesti prevashodno se povezuju sa brzim i modernim načinom života, stresnim situacijama, zagađenjem vazduha, vode, hrane, nezdravom ishranom ...

Istovremeno, ocene stručnjaka o dominaciji karcinoma i visokom zastupljenošću duševnih bolesti, među kojima i PTSP, kao uzročnika invalidnosti, na ovim prostorima nedvosmisleno se dovode u direktnu vezu sa ratnim događajima na prostoru Republike Srpske i BiH od 1992. do 1995. godine i bombardovanje projektilima sa osiromašenim uranijumom, kao elementom koji direktno prouzrokuje nastanak malignih bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024