SRPSKU NE PLAŠE INCKOVE PRETNJE: Bonska ovlašćenja nezakonita, niko u RS nema nameru da poštuje njegove predloge

O. MATAVULj

22. 02. 2021. u 08:00

VALENTIN Incko, visoki predstavnik u BiH, ponovo je zapretio da će nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, ukoliko taj zakon ne bude usvojen u Parlamentu BiH do godišnjice zločina u Srebrenici, 11. jula.

СРПСКУ НЕ ПЛАШЕ ИНЦКОВЕ ПРЕТЊЕ: Бонска овлашћења незаконита, нико у РС нема намеру да поштује његове предлоге

Narodna skupština RS

Gostujući na sarajevskoj televiziji Fejs, Incko je istakao da u fioci ima spreman nacrt zakona, te da će ga sigurno poslati u parlament.

- Imaju poslednju šansu da to prihvate. Ako Zakon ne usvoje, reagovaću - istakao je Incko.

Slične pretnje uputio je i rukovodstvu Narodne skupštine RS, Nedeljku Čubriloviću i Sonji Karadžić, ukoliko ne oduzmu odlikovanja "ratnim zločincima". Njima je, kaže, rok dao do maja, do sednice Saveta bezbednosti UN.

Dodao je i da još ne pakuje kofere i da do daljeg ostaje u BiH, i naglasio da je "ukidanje OHR daleki san".

Inckove izjave izazvale su oštre reakcije iz Srpske. Portparol SNSD Radovan Kovačević kaže da je Inckova namera da nameće bilo kakav zakon, neprihvatljiva.

- Visoki predstavnik nema ovlašćenja da predlaže, niti da nameće bilo kakve zakone. To je jasan i nedvosmislen stav političkih predstavnika iz Republike Srpske. Tako nešto niko u Republici Srpskoj neće poštovati - rekao je Kovačević.

On ističe da je funkcija visokog predstavnika u BiH jasno definisana Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i odnosi se na sprovođenje civilnog aspekta mirovnog sporazuma, te međusobne saradnje između Srpske i Federacije BiH.

- Bonska ovlašćenja, na koje se Incko poziva, nezakonita su i nemaju nikakvog osnova u međunarodnom pravu, niti bilo ko u Srpskoj ima nameru da ih poštuje - istakao je Kovačević.

Nenad Stevandić, poslanik Ujedinjene Srpske u Parlamentu BiH, navodi da Incko želi da stvori dodatne napetosti među narodima u BiH.

- Očigledno mu je to namera, jer je o toj temi pet godina ćutao. Želi da se selekcija naplaćuje, a faktura će biti izazivanje tenzija i pogoršanje međunacionalnih odnosa u BiH. Pitanje je s kim se Incko to dogovorio, ali je očigledno da iza sebe želi da ostavi napetosti - smatra Stevandić.

NIJE DOBRO

MILADIN Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS, smatra da za srpski narod ne bi bilo dobro da se takav zakon usvoji, a pogotovo da ga neko nametne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)