LORIN UKRALA POBEDNIČKU PESMU? Iza kulisa finala "Evrosonga" u kojem je trijumfovala predstavnica Švedske

S.V.

14. 05. 2023. u 23:57

FINALE "Evrosonga" koje je u subotu uveče održano u Liverpulu, a na kojem je, po drugi put, trijumfovala švedska predstavnica Lorin sa pesmom Tattoo, uvelo je ovu skandinavsku zemlju u istoriju. Švedska će dogodine biti domaćin "Evrosonga" po sedmi put, a društvene mreže bruje o tome da je pobeda nameštena. Srpski predstavnik Luk Blek osvojio je 30 bodova i 24. mesto u finalu.

ЛОРИН УКРАЛА ПОБЕДНИЧКУ ПЕСМУ? Иза кулиса финала Евросонга у којем је тријумфовала представница Шведске

Foto: EPA

Mada je najviše glasova evropske publike otišlo u Finsku, spekuliše se da je Švedska osvojila prvo mesto sa 583 boda (243 poena publike i 340 bodova žirija), kako bi baš u toj zemlji sledeće godine legendarna grupa ABBA obeležila pola veka otkako je sa pesmom Waterloo u Brajtonu pobedila na "Evrosongu", posle čega je postala jedan od najpopularnijih pop bendova svih vremena.

Tako je Šveđanka Lorin postala prva žena koja je dva puta pobedila na "Evroviziji" i stala rame uz rame sa Ircem Džonijem Loganom koji je do subote držao rekord u pobedama za najbolju pesmu Starog kontinenta. Doduše, on ima je i jednu pobedu pride, koju je dobio i kao autor šampionske pesme.

Fanovi ovog muzičkog takmičenja juče su na društvenim mrežama pisali da je pobednička pesma plagijat, da liči na nekoliko drugih pesama. Pojavio se snimak jedne ukrajinske pevačice iz 2005. godine kojim su dokazivali kako je Lorin prekršila najstrože pravilo učestvovanja na najpoznatijem svetskom muzičkom takmičenju o originalnosti numera. Dosta je onih koji tvrde da je Lorin iskopirala deo hita Adel Easy on me.

Koliko god Lorin bila ubedljiva kod članova žirija, publika je, prema očekivanjima, imala drugačiji stav. Švedska je kod publike bila na drugom mestu sa 243 poena, ali daleko veći broj poena osvojio je finski predstavnik Kerije. On je, sa interesantnom pesmom i nastupom za pamćenje, osvojio 376 poena, što ipak nije bilo dovoljno da na kraju večeri podigne trofej (nedostajalo mu je 57 bodova).

Inače, Lorin je rođena 1983. godine u Stokholmu kao Lorin Zineb Nora Talhaui, u konzervativnoj muslimanskoj porodici koja je emigrirala iz Maroka. Odmalena je znala da želi da se bavi muzikom. Publika u Švedskoj je za nju čula prvi put 2004. na njihovom "Idolu" kada je završila na četvrtom mestu, a od tada je njena karijera krenula uzlaznom putanjom.

Prijavila se na Melodifestivalen 2011 (švedski nacionalni izbor za Pesmu Evrovizije), ali nije ostvarila neki zapaženiji rezultat. Međutim, sledeće godine je osvojila prvo mesto sa pesmom "Euforija" sa kojom je kasnije osvojila evropski tron u finalu. Tokom 2012. godine pratili su je tračevi da se ne brije ispod pazuha, jer je izjavila da podržava žene koje ne žele da se briju, ali nikada nije želela da komentariše da li ona to praktikuje ili ne. Deo javnosti je bio zgrožen zbog toga, neki su je čak i prozivali.

Naime, Lina Ehrin snimljena je na Melodifestivalenu, kako diže ruke nakon Lorinine pobede, a kadar njenog neobrijanog pazuha završio je na televiziji. Neko je uspeo da napravi printskrin tog trenutka koji je brzo počeo da se širi društvenim mrežama.

Nakon toga su švedske aktivistkinje pokrenule akciju "Povratak dlakama", a podržala ih je i Lorin.

Kasnije se našla na meti osuda jer se ošišala na ćelavo, pa su je mnogi prozivali zbog takve odluke, ali ona se nije obazirala na to.

Još jednom je izazvala pažnju javnosti, kada je 2017. godine izjavila da je biseksualna. Međutim, pre dve godine je objavila da ima dečka.

Kad je u pitanju nastup srpskog predstavnika, gledaoci u našoj zemlji se pitaju šta to nije valjalo u nastupu Luka Bleka i zašto je njegova pesma "Samo mi se spava" doživela loš plasman u liverpulskom finalu. Za razliku od prošle godine, kada je našu zemlju predstavljala Konstrakta, mladi Čačanin nije izazvao toliku euforiju i podršku publike. On je tokom prve polufinalne noći imao tehničkih problema, a pre nego što je nastupio priznao je da je duboko potresen tragedijama koje su zadesile Srbiju i da je veliki deo njegove pažnje usmeren na bol koji osećaju ožalošćene porodice. Luk Blek je od gledalaca dobio 16 poena, a od žirija 14 bodova. Hrvatska publika dala je sedam poena, iz Slovenije je stiglo šest, Malte dva i iz Švajcarske jedan poen.

Zanimljivo je da su se prvi put od raspada zajedničke države, predstavnici Srbije, Hrvatske i Slovenije našli istovremeno u finalu "Evrosonga". Ove godine Crna Gora i Severna Makedonija su se povukle sa takmičenja. Međutim, "eks-ju" blok se nije proslavio. Hrvatska, koja je ostvarila najbolji plasman u Liverpulu, zauzela je 13. mesto, baš kao i 2017. godine kada su poslednji put učestvovali u finalu.

Glavni razlog tome je što je "Let 3" gotovo sve svoje poene dobio od publike, dok kod žirija zemalja učesnica bend nije uspeo da osvoji simpatije.

Slovenački bend Joker Out je sa 78 poena uspeo da dođe do 21. mesta, dok je naš Luk Blek sa 30 poena zauzeo 24. poziciju.

Domaćin ovogodišnje "Pesme Evrovizije" trebalo je da bude Ukrajina, koja je prošle godine pobedila u Torinu, ali je zbog rata u toj zemlji procenjeno da nema uslova za organizaciju festivala. Stoga je domaćinstvo dodeljeno Velikoj Britaniji, čiji je predstavnik prošle godine bio drugoplasiran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?