GLAS PUBLIKE NAJVOLJENIJIMA: "Novosti" i Festival drama i serija nastavljaju tradiciju dugu više od četiri decenije

J.B.L.

09. 09. 2023. u 13:56

PRE tačno 55 godina, 1968, na trećim "Filmskim susretima" u Nišu, Milena Dravić i Ljubiša Samardžić, za uloge u filmu "Jutro", dobili su prvu nagradu "Ona i on", od čitalaca "TV novosti", kao najpopularniji glumački par.

ГЛАС ПУБЛИКЕ НАЈВОЉЕНИЈИМА: Новости и Фестивал драма и серија настављају традицију дугу више од четири деценије

Foto Promo

Bio je to tek uvod u narednih 45 godina biranja, slavlja, gromoglasnih pozdrava laureatima, gužve, iščekivanja i potpisivanja autograma na Niškoj tvrđavi... Po uzoru na slavno priznanje, nastala je nagrada "Zlatna antena", koju od 2020. godine u okviru međunarodnog Festivala drama i serija (FEDIS) dodeljuje Kompanija "Novosti".

Kao što su nekada stotine hiljada čitalaca slale kupone, a kasnije i SMS poruke, sa glasovima za glumicu i glumca, tako su nastavile desetine hiljada posetilaca portala "Novosti". Posle sedam godina pauze, prvi dobitnici obnovljene nagrade bili su mladi glumci Olja Lević i Luka Raco, kojima su uloge Mile i Alekse u "Igri sudbine" donele nestvarnih 32.138 od pristiglih 43.336 glasova.

Naredne, 2021. godine priznanje su dobili Oljini i Lukini TV roditelji, odnosno Milica Milša i Vladan Savić. Kao Ada Kanački i Ivan Ožegović osvojili su neverovatnih 84 odsto, odnosno 47.229 glasova.

Foto: J.Ćosin

Prošle godine nagrada "Zlatna antena" je sa osvojenih više od 60 odsto glasova otišla u ruke muzičkoj zvezdi Milici Pavlović i glumcu Milošu Timotijeviću, za uloge u krimi-drami "Pevačica".

Osim dodele nagrade "Zlatna antena" na finalnoj večeri FEDIS-a, pobednički par se od leta 2021. poklanja i publici na "Filmskim susretima" u Nišu, čime je potpuno obnovljena tradicija duga 45 godina. Baš na Niškoj tvrđavi svoju slavu potvrdili su filmski i TV glumci iz svih krajeva Jugoslavije: Mira Stupica i Miodrag Petrović Čkalja, Stanislava Pešić i Vlastimir Đuza Stojiljković, Neda Arnerić i Vojislav Brajović...

Ove jeseni 13. FEDIS biće održan od 3. do 5. oktobra u Domu omladine Beograda, a prvi put u okviru konkurencije za nagradu "Zlatna antena" u 15 kategorija takmičiće se TV serije iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije, čime ovaj značajan festival i zvanično dobija prefiks regionalne manifestacije. Selektor 13. FEDIS-a je profesor FDU u penziji, magistar Radenko Ranković. Inače, ovo je prvi festival TV serija u Evropi, osnovan maja 2011. godine. Nagrada "Zlatna antena" do sada je dodeljena više od 120 puta najznačajnijim imenima u oblasti produkcije TV serija iz Srbije i regiona. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije