"MRTVAČKI PLES" ĆE BITI MRAČAN ZBOG KORONE: Bora Đorđević, za "Novosti", otkriva da "Riblja čorba" radi na novom albumu

M. Ćunković

10. 08. 2020. u 07:30

KONCERATA nema, leto je, u muzičkom smislu, mrtvo, ali Bora Đorđević ne može da miruje.

МРТВАЧКИ ПЛЕС  ЋЕ БИТИ МРАЧАН  ЗБОГ КОРОНЕ: Бора Ђорђевић, за Новости, открива да Рибља чорба ради на новом албуму

Foto Marina Pešić

Uostalom, svima koji ga decenijama poznaju jasno je da mirovanje kod njega, u umetničkom i kreativnom smislu, ne postoji. Kukanja nema, iako popularni roker i njegov bend imaju za čim da žale što se tiče promocije prošlogodišnjeg albuma "Da tebe nije". Niz nesrećnih okolnosti, koji je kulminirao pandemijom virusa korona, doveo je do toga da ovo izdanje, vrlo dobro prihvaćeno od strane javnosti, ne bude, makar do sada, adekvatno koncertno promovisano.

- Mi smo kao zapete puške - javlja se, za "Novosti", Bora iz Ljubljane, gde već godinama živi sa suprugom Dubravkom. - Poslednji put smo svirali 29. februara u Kranju, i onda nas je zadesila korona. Nismo stigli da ljudski promovišemo odličan album "Da tebe nije", ali čim ovo zlo prođe, eto nas ponovo sa vama.

Foto Marina Pešić

Legendarni roker otkriva da piše nove pesme, i da bi, u dogledno vreme, mogao čak i da se desi novi album. Sasvim sigurno - brže nego što su mnogi predviđali.

- Nešto sam mračniji nego obično, isključivo zbog prokletog virusa - konstatuje Bora.
Album, ako ga bude, veli Đorđević, treba da se zove Dance macabre. "Mrtvački ples" je čuvena srednjovekovna, ikonografska tema koja prikazuje niz različitih parova i leševa ili skeleta. U širem smislu, ovaj pojam obuhvata spektar likovnih, literarnih i muzičkih tema kasnog srednjeg veka.
- Ako se, u međuvremenu, korona-tragedija završi, taj album možda nećemo ni izdavati - napominje Bora. - Celom bendu ova neplanirana pauza teško pada, i svi se nadamo da ćemo uskoro na binu. Naš menadžer Bane Obradović je preležao koronu, a ostali se dobro osećaju.

PREMIJERA TEKSTA NOVE PESME

POŽELEO je Bora da premijerno u "Novostima" predstavi upravo tekst pesme koju je komponovao gitarista Džindžer.

- Ona još nema naslov, a ovo je radna verzija - ističe Đorđević. -
Tekst ide ovako:
Zaista ne volim što starim
postajem matora lenština
ne živim, samo životarim
patim od raznih boleština
Ovde se osećam ko i svi stranci
dok zadnje dane odrađujem
sve ljude držim na distanci
i samom sebi dosađujem
Gledam u sutra i ne vidim sebe
možda me nema u sledećem proleću
osim ako se ne probudim kraj tebe
tebe sam voleo, volim i voleću

Bora za naš list uvek čuva ekskluzivu, pa je tako i sada rešio da prvo u "Novostima" otkrije detalje albuma koji je u stvaranju. Na njemu bi trebalo da se nađu pesme "Parada" i "Naše sunce prerano je zašlo", koje su pripremane još za prethodno izdanje, ali su izostavljene jer se nisu koncepcijski uklapale.

- Nikola Zorić je napisao muziku za "Naše sunce prerano je zašlo", a Vicko i ja za "Paradu", i te pesme su već snimljene - podseća Bora. - Uz to, Miša Aleksić je komponovao jednu klasičnu rokačinu, a tu je i jedna pesma za koju je Vidoja Božinović Džindžer napravio neverovatnu muziku. Ima još toga, i nekako mi nije važno da li će to da prođe ili ne. Znam da postoje ljudi koji će te pesme znati da cene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)