ŽIVOT JE ČUDO! Od talenta kome se divio Ronaldo do zatvora i treće lige Poljske

Novosti online

19. 10. 2023. u 13:24

Za Fabija Paima nekada su smatrali da je bolji od Kristijana Ronalda. On je bio veliki supertalenat koji je dotakao dno, iako su mu predviđali velike stvari.

ЖИВОТ ЈЕ ЧУДО! Од талента коме се дивио Роналдо до затвора и треће лиге Пољске

Foto: Printskrin

"Ako mislite da sam ja dobar, sačekajte samo da vidite Fabija Paima", rekao je Kristijano Ronaldo 2003. godine, kada je prelazio iz Sporting Lisabona u Mančester junajted.

U međuvremenu, Kristijano je postao jedan od najboljih fudbalera svih vremena, a tri godine mlađi Fabio Paim - zatvorenik.

"Na terenu sam imao istu posvećenost i želju kao Kristijano Ronaldo. Mogao sam da budem bolji od njega. Ako pričamo o tehnici, moja je bila bolja, bio sam mali Ronaldinjo. Ali, kao što vidite, nije tehnika ta koja će vas odvesti tamo gde želite", priznaje 35-godišnji Paim.

Karijera momka iz Estorila mogla je da bude zaista velika. Sa devet godina stigao je u Sporting Lisabon, već sa 13 je imao zarađenih 376.000 evra, a sa 16 je debitovao među profesionalcima kao pozajmljen igrač za Olivais Moskavide i imao platu od 20.000 evra mesečno. Nakon nekoliko pozajmica niželigašima, Sporting ga je 2008. prosledio Čelsiju, gde je dobijao 57.000 evra mesečno, iako je igrao samo za rezerve, podseća Sfera Sport.

Kako je vreme prolazilo, Paima je, ipak, fudbal sve manje interesovao, a luksuz i žene sve više. Nije uspeo da se nametne u Londonu, a ni po povratku u Lisabon. Biografija nekadašnje velike nade portugalskog fudbala puna je malo poznatih klubova iz nižih rangova Portugalije, ali i širom sveta. Igrao je u Litvaniji, Poljskoj, Angoli, Kini, Kataru, Brazilu, na Malti, a 2015. otpušten je iz luksemburgškog Uniona 05 zbog optužbi za silovanje.

Ime Fabija Paima pojavilo se u crnoj hronici i avgusta 2019, kada ga je policija u rodnom Estorilu uhapsila zbog posedovanja pet grama kokaina. Godinu dana je proveo u zloglasnom zatvoru koji se nalazi odmah do trening centra portugalske reprezentacije. Igrom slučaja, dobio je priliku da ponovo gleda Kristijana Ronalda na delu.

"Mogao sam da ih gledam kako se pripremaju za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. Bio sam tamo s razlogom, tako da nikada nisam pomislio: 'Ah, Kristijano je tamo, trebalo bi da sam i ja'... Zatvor je bio prilično težak za mene i moju porodicu. Nije bio za dete kao što sam ja", prisećao se Paim u intervjuu za engleski San.

Oslobođen je optužbi za trgovinu drogom, a poslednje fudbalsko iskustvo bilo mu je 2020. u poljskom trećeligašu LZS Staroviceu.

Priznaje Portugalac da je sam kriv za sunovrat karijere koja je mogla da bude daleko uspešnija.

"Želeo sam sve odjednom. I skupe automobile i žene i provod... hteo sam da priuštim sebi sve što nisam mogao kao dete jer nisam imao novca, ali ne želim da me iko sažaljeva. Bile su to moje odluke, moje greške".

Veruje Fabio Paim da i dan-danas nema igrača s tehnikom kao što je bila njegova.

"Bio sam stvarno poseban. Znam da ne zvuči skromno, ali zaista je tako. Nažalost, tada nije bilo Instagrama ili Fejsbuka, tako da ništa nije snimano, kao što se danas radi. Ali stvarno verujem da ni dan-danas nema igrača kvaliteta koji sam ja imao".

Talenat je, ipak, samo jedan od preduslova za uspeh.

"Nažalost, rođen sam sa talentom. Pošto sam zarađivao ogroman novac, mislio sam da ne moram više da se trudim. Imao sam talenat, ali ne i pamet. Za osobu kao što sam ja nemoguće je da bude milioner. Žalim zbog nekih svojih odluka, danas bih drugačije postupao u određenim situacijama. Misli su mi bile usmerene na žene i provod umesto na fudbal", priznaje 35-godišnji Paim.

Iako je posle ekspresnog uspona doživeo strmoglav pad, Fabio Paim uspeo je da se podigne i ponovo stane na noge. Danas obilazi portugalske škole, fakultete i fudbalske klubove držeći predavanja o životu, kako neko ne bi napravio istu grešku kao on.

"Osećam da imam obavezu da naučim decu onome što mene nije imao ko. Ne mogu nikome da poklonim svoj talenat s kojim sam rođen, tome ne mogu da ih naučim, ali mogu da im prenesem svoja iskustva. Ja više nemam novca i zato koristim sebe kao primer kako bi izbegli greške koje sam ja pravio kada su me preplavili slava i novac", ispričao je za San.

Nada se Paim da će od njegovih predavanja najviše profitirati 11-godišnji Žaden, njegov sin koji već trenira u Sportignu.

"Nijedan roditelj ne želi da njegovo dete završi kao ja. Ne mogu svi da prođu kao Kristijano, ali ako izaberu pravi put, imaće mnogo veće šanse da uspeju kao fudbaleri. Moj sin ima san kao i sva druga deca - da postane uspešan fudbaler, ali za mene je najvažnije da bude srećan i bez ikakvog pritiska. Ako bude pola fudbalera kakav sam ja bio, svi u porodici bićemo srećni", veruje Fabio Paim.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)