"HOĆEMO JOŠ BOLJE U NEMAČKOJ": Nemanja Gudelj za "Novosti" o plasmanu na Prvenstvo Evrope

Nedeljko Iljukić

26. 11. 2023. u 17:25

NEMANjA Gudelj u svojoj fudbalskoj karijeri nije, verovatno, bio još samo golman. A i to bi radio pošteno i sa ogromnim žarom, samo da ga trener pošalje među stative. Ovako fizički spremnog, disciplinovanog i igrača sa perfektnim domaćim vaspitanjem i manirima, poželeo bi svaki trener. Od Holandije, u kojoj je igrao najveći deo života, ili Kine, pa sve do Španije, u kojoj poslednjih sezona nosi dres Sevilje.

ХОЋЕМО ЈОШ БОЉЕ У НЕМАЧКОЈ: Немања Гудељ за Новости о пласману на Првенство Европе

FOTO: FSS

Ovaj 32-godišnji igrač, koji je pre sedam dana proslavio rođendan i u nedelji za nama imao bar dva razloga za veliko slavlje, otići će na svoje drugo veliko takmičenje u karijeri. Bio je na Mundijalu u Kataru prošle godine, a sledećeg leta će sa "orlovima" i na Prvenstvo Evrope u Nemačku. Mogao je i 2018. godine da ode na Mundijal u Rusiju, jer je prošao i te cele kvalifikacije, da Slavoljub Muslin nije otišao sa kormila Srbije...

- Nije nam bilo lako u ovim kvalifikacijama, iako mnogi misle da smo imali izuzetno laku grupu. Prva misao kada se završila poslednja utakmica sa Bugarskom u Leskovcu bila mi je da smo ispunili naš osnovni i veliki cilj i da idemo na Prvenstvo Evrope, na kojem Srbija nije bila nikada, a poslednja reprezentacija za koju smo navijali je na njemu bila pre pune 23 godine - poručuje Gudelj u razgovoru za "Novosti" iz sunčane Sevilje, u koju se vratio posle obaveza sa selekcijom svoje zemlje.

Osim rezultata koji su nas odveli na šampionat u Nemačku, mnogi ističu da reprezentacija koju vodi Dragan Stojković krasi i dodatni kvalitet: sjajna, skoro porodična atmosfera na okupljanjima i na treninzima. Uostalom, to i Piksi uporno ističe i potencira.

- To je nešto što je dodatni kvalitet ove generacije fudbalera. I u njoj ima iskusnijih i manje iskusnih igrača, koji zaista žive i rade za male i velike ciljeve. Mali su oni kada se ide na pobedu pred svaki sledeći meč, a veliki su ovi koji smo doživeli sada remijem sa Bugarskom i plasmanom na Prvenstvo Evrope u Nemačku. Voleo bih da navijači najiskrenije shvate koliko je bilo izazova i koliko nam je važno ovo što se dogodilo. Na našem primeru je bilo jasno koliko su i ostali rivali iz grupe bili motivisani na svakoj utakmici protiv nas - dodaje Gudelj.

Igrao je Nemanja Gudelj kod nekoliko selektora i klupskih trenera na raznim pozicijama. Od one u veznom redu na kojoj se oseća sigurno i komotno, do one na mestu štopera koje je najčešće pod lupom i na kojem nema mesta za kikseve i "spavanje".

- Ja sam fokusiran na svoje zadatke na bilo kojoj poziciji na terenu. Tako sam učen i fudbalski vaspitavan tokom cele svoje karijere. Svaka pozicija u timu zahteva i drugačije principe u igri. Svako mesto u timu na kojem sam zaigrao je bilo za mene izazov i trudim se da na svakoj poziciji budem najbolji tokom svakog minuta koji provedem na terenu - dodaje Gudelj.

Pred Srbijom je 2. decembra prvo žreb za Evropsko prvenstvo, a od 14. juna sledeće godine i mečevi u grupnoj fazi u Nemačkoj.

- Sa nestrpljenjem svi čekamo žreb, ali nikada nisam voleo da nešto prognoziram ili izgovaram svoje želje. Mi smo svesni svog kvaliteta koji reprezentacija Srbije nesumnjivo ima. Bili smo učesnici poslednjeg Mundijala u Kataru, sada imamo dobar kontinuitet odlaskom na takmičenje na kojem nas predugo nije bilo. Što reče naš kapiten Tadić, zaista je važno da reprezentaciji Srbije ovakve stvari pređu u naviku i da unapređujemo svoju igru. Verujem da smo dokazali da smo na pravom putu i voleo bih da usrećimo naše navijače sledećeg leta u Nemačkoj - zaključio je Gudelj.

Srbija prvi put pod svojom zastavom ide na Evropsko prvenstvo. Na putu do Nemačke nije pobedila ni Mađarsku, ni Bugarsku. Dva poraza od komšija sa severa i dva remija sa komšijama sa istoka, ali trijumfi nad Crnom Gorom i Litvanijom su ovog puta bili dovoljni za veliko slavlje na centru terena u Leskovcu. Srbija ide na Prvenstvo Evrope i red je da na njemu napravi nešto veliko.

Veselo uz suprugu i taštu

Foto: Printskrin instagram

PROSLAVA 32. rođendana 16. novembra, uz saigrače u reprezentaciji, pa tri dana kasnije proslava plasmana na Prvenstvo Evrope. I sve to začinjeno na zajedničkoj večeri u Beogradu, na kojoj su pevale supruga i tašta Nemanje Gudelja, Anastasija i Svetlana Ražnatović.

- Vidim da su svi uživali na tom slavlju, a meni je srce bilo posebmo puno - kaže ponosno Gudelj.

Dovoljno vremena za pripreme

MUNDIJAL u Kataru se igrao u letnjim uslovima, ali u neobičnom, zimskom terminu. Prošli su "orlovi" brzo kroz Dohu, ali u Nemačkoj bi sledećeg leta mogli da budu lepši deo fudbalskog festivala.

- Imaćemo dovoljno vremena za pripreme za Evropsko prvenstvo i verujem da nas neće pratiti pehovi kao pred Mundijal u Kataru. Nadam se da ćemo biti kompletni i u najboljoj formi - kaže Gudelj.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona