SISTEM MENJA, ALI ĆUD NE MENJA: Dragan Stojković na svoj način najavio dva prijateljska meča

N. Iljukić

18. 03. 2024. u 14:25

SPREMA se fudbalski spektakl u Moskvi, a u četvrtak na stadionu "Dinama" u 18 časova po našem vremenu na teren izlaze Rusija i Srbija. Domaćin ovu prijateljsku utakmicu dani a najavljuje na vrlo poseban način i medijski on izlazi iz okvira prijateljskog. Rusi ga najavljuju kao nešto što lepše prija očima i ušima. Oni ovo zovu - bratski meč ! Selektor naše fudbalske reprezentacije Dragan Stojković juče je izašao pred brojne srpske novinare i u Staroj Pazovi najmanje pričao o predstojećoj utakmici, mnogo više o temama koje su domaća fudbalska stvarnost: o produžetku svog ugovora sa FSS, 172. večitom derbiju, promeni sistema igre, problemima sa povređenim, uvređenim, ali i igračima koji su se dugo nećkali pa obuli tuđi dres.

СИСТЕМ МЕЊА, АЛИ ЋУД НЕ МЕЊА: Драган Стојковић на свој начин најавио два пријатељска меча

Foto: M.Vukadinović

Na početku o dve loše vesti.

_ Dušan Vlahović oseća strahovite bolove u leđima i ostao je u Italiji na lečenju. Bolje je da ga leđa bole sada, nego u junu. Povređen je i aleksa Terzić i mnogo mi je žao što nije sa nama. to se golmana Svilara tiče, imao je pravo da bira. Ta priča je za mene završena. Aleksandar Pavlović je takođe mogao da bira i izabrao je Nemačku. Kažu neki, izgubili smo Pavlovića. Nismo ga izguibili, jer ga nismo ni imali kod nas. Potpuno ga razumem i sigurno je bio u velikoj dilemi - odmah je Piksi pojasnio kadrovsku situaciju.

Umesto povređenog Vlahovića, na spisak putnika u Moskvu i na Kipar je selektor uvrstio Filipa Mladenovića.

"Orlovi" će dva dana da rade u Staroj Pazovi, pa lete ka Moskvi, a 25. marta ih u Larnaki čeka Kipar.

- Mnogo je bolje da sad igramo prijateljske utakmice, nego da smo, ne daj Bože, u baražu, da lupamo glavu. Idemo najpre u Moskvu da ostvarimo dobar utisak i da pokušamo da pobedimo. Utakmice su važne na planu samopouzdanja i igre, možda i sistema. Ne postoji idelani sistem ili garancija da ćete biti pobednik. To je samo raspored igrača na terenu, koji se modifikuje tokom utakmice. Ne možete da se držite samo jednog detalja. Svi pametuju previše, mi možemo sve, a ne možemo ništa.Evo, sa četvoricom ćemo da igramo. Probaćemo i videćemo na šta će da liči. Bitno je da igrači prihvate principe igre. Hoće li to biti 4-3-3 ili 4-2-3-1, to su već podsistemi. Čisto da podsetim one koji "znaju sve" o sistemima, jer se gledaju tri linije, a ne četiri. Malo da ih edukujem, da ne greše previše u tim stvarima - više ozbiljnim, nego šaljivim tonom rekao je Stojković.

- Podrška je bitna, ako neko stalno vređa onda to nije dobro. Igrači dolaze dobrovoljno da igraju za reprezentaciju, umorni posle klupskih obaveza. Moramo da poštujemo njihovu trku i uklizvanje. Ti momci su nas doveli među 16 najboljih timova Evrope, govorim o Ligi nacija. Na Evropskom prvenstvu je grupa teška, tamo ne postoje laki protivnici - zaključuje Stojković.

Prvenstvo je rešeno

PRIČAO je Stojković i o 172. večitom derbiju.

- Bio sam na stadionu, gledao sam derbi. Mogu vam reći u poslednjih deset godina nisam video takav derbi. Sve pre toga je bilo negledljivo, mučenje, a ovo je bilo dobro. Divan ambijent. Zvezda daleko, daleko bolji tim. Ono što ste videli vi, video sam i ja. Preokreti, pa drama, pa sve što fudbal može da donese. Pravo da vam kažem, išao sam da vidim derbi uživo zbog Mijailovića i Baždara, koji su na ovom spisku. Inače, ne znam kako je uopšte Partizan bio do marta na prvom mestu, jer je ogromna razlika u igračkom kadru. Zvezda će da bude prva, Partizan drugi. To je gotovo.

Spot sa Bikovićem

KOLIKO je Rusima stalo da što originalnije najave prijateljski duel sa Srbijom, govori i spot koji je snimio glumac Miloš Biković sa konotacijom i dilemom za koga će navijati u četvrtak, jer je poznato da on osim našeg ima i ruski pasoš. Pred kraj spota u kadrovima se pojavljuje i igrač CSKA Milan Gajić koji je takođe na spisku selektora Stojkovića i sigurno će dobiti priliku da zaigra na stadionu "Dinama".

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?