MASANORI TAKAJA ZA "NOVOSTI": Održaćemo Olimpijske igre sa gledaocima

G.KELIĆ

15. 12. 2020. u 21:56

MONUMENTALNO pitanje koje se vrti u sportskom svetu od trenutka eskalacije pandemije virusa korona jeste: kakva je sudbina Olimpijskih igara u Tokiju?

МАСАНОРИ ТАКАЈА ЗА НОВОСТИ: Одржаћемо Олимпијске игре са гледаоцима

Foto: EPA

Nevidljivi protivnik je učinio da se, prvi put u istoriji olimpijskog pokreta, takmičenje pomeri za narednu godinu, što je unelo mnogo promena i neizvesnosti u živote mnogih. Zato, u razgovoru sa "Novosti", Masanori Takaja, glasnogovornik i član Organizacionog komiteta OI u Tokiju 2021. ističe rešenost domaćina da po svaku cenu sport, kao i mnogo puta dosad, nadjača virus.

o Kako teku pripreme za Olimpijske igre?

- Cilj nam je da organizujemo Igre koje će odjeknuti među narodom Tokija i Japana. Nakon ovogodišnjeg odlaganja i odluke da se vodi politika pojednostavljenja, vodili smo razgovore sa brojnim zainteresovanim stranama na ovu temu duže od tri meseca. Kao rezultat toga, na nedavnom sastanku sa MOK dogovoreno je više od 50 mera pojednostavljenja i optimizacije kako bi se Igre uklopile u postkoronski svet.

o Kolike su šanse da se Igre ponovo otkažu, s obzirom na epidemiju koja ne jenjava?

STVORIĆEMO MODEL ZA BUDUĆNOST

o KOLIKO ovakva situacija može da se uporedi sa otkazivanjima Igara za vreme dva velika rata?

- Jednostavno verujemo da će ovaj rad pomoći u stvaranju modela za buduće globalne događaje, uključujući i predstojeće Igre, usred nove normalnosti u kojoj sada živimo. I dalje ćemo se truditi da Igre u Tokiju postanu nasleđe čovečanstva i da obezbedimo da imaju posebnu vrednost kao simbol jedinstva i solidarnosti u prevazilaženju krize izazvane kovidom 19, kao što se to činilo i u ratnom periodu.

- Novi datumi Olimpijskih i Paraolimpijskih igara su određeni za naredno leto, a misija našeg odbora jeste da pripremi najbolje temelje i najviše standarde za njihovo održavanje. Zasad sve protiče po planu i nećemo se baviti hipotetičkim stvarima.

o Koliko ste već u finansijskom gubitku s obzirom na ovogodišnje pomeranje?

- Nismo još došli do konačne cifre. Vlada bi tek trebalo da sastavi izveštaj u vezi sa finansijskim protivmerama, koje su donete u borbi sa virusom korona do kraja godine, a zatim će naš komitet da predstavi konačno stanje stvari i celokupni budžet.

o Da li će se Igre održati uz dozvolu prisustva publike?

- Naravno. Želimo da što više ljudi bude u mogućnosti da prisustvuje Igrama. Ne predviđamo i ne očekujemo Igre bez gledalaca.

Foto: EPA

 

o Kakve ste sve epidemiološke mere preduzeli kako bi se Igre održale?

- Formirali smo Koordinacioni odbor sa Vladom Japana i Upravom grada Tokija, koji se bave pitanjima uvođenja najefikasnijih kontramera u borbi sa kovidom 19, uzimajući u obzir nivo zaraženosti u Japanu kao i širom sveta, uz sagledavanje mera koje su odredila ostala takmičenja ove godine. Najviše tih mera će se ticati procesa ulaska i izlaska iz zemlje, prevoza do i sa aerodroma, kao i između ostalog pristupu svim mogućim mestima za sportiste, zvaničnike i gledaoce.

o Kakva je procedura sa potencijalnim zaraženim takmičarima?

- Još nije doneta konačna odluka po tom pitanju. Već smo debatovali na radnom sastanku i svesni smo potrebe da se donese jedinstveno rešenje da li će tom takmičaru biti dozvoljeno učestvovanje. Postupanje sa osobama sa pozitivnim testom, identifikacija i postupanje sa ljudima sa kojima su zaraženi imali bliski kontakt pitanja su koja će imati veliki uticaj na celokupnu organizaciju. O tim pitanjima bi trebalo razgovarati sa MOK i međunarodnim federacijama. Konkretno, prikupljaćemo informacije od svake međunarodne federacije u vezi sa njihovim sopstvenim smernicama i merama koje su preduzimali na prethodnim međunarodnim sportskim događajima i koristićemo ih kao referencu za buduće razmatranje.

NAROD ŽELI TAKMIČENjE

o ŠTA lokalno stanovništvo misli o održavanju Igara? Da li se protive?

- Pojedini mediji sproveli su sopstvena ispitivanja javnog mnjenja, koja ukazuju na to da postoje različita mišljenja o održavanju Igara u svetlu situacije sa kovidom 19. S druge strane, izveštava se da se stopa podrške znatno popravila od jula. Sportski događaji u Japanu trenutno se, u skladu sa vladinom politikom, održavaju sa gledaocima. Prizor navijača koji posećuju takve manifestacije za nas je veoma ohrabrujući. Zbog mnogih obožavalaca koji se raduju Igrama, nastavićemo da činimo sve kako bi Igre učinili što bezbednijim i ugodnijim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!