PREMINUO MIRKO NOVOSEL! Odlazak legende jugoslovenske i svetske košarke

Novosti online

20. 07. 2023. u 07:48

Tužna vest ovog jutra preplavila je regionalnu košarku. Mirko Novosel, legenda hrvatske i jugoslovenske košarke, preminuo je u 86. godini života.

ПРЕМИНУО МИРКО НОВОСЕЛ! Одлазак легенде југословенске и светске кошарке

FOTO: N. Paraušić

Celu svoju igračku karijeru proveo je u tadašnjoj Lokomotivi, odnosno današnjoj Ciboni. Odmah po završetku igračkih dana seo je na klupu svog tima koji je vodio ukupno u tri navrata, sa pauzama zbog posla u nacionalnom timu Jugoslavije.

Najveće uspehe u istoriji Cibona je zabeležila 1985. i 1986. godine peharima u Evroligi, što je bila samo nadogradnja na šampionske titule u domaćem prvenstvu prethodnih sezona.

Pa ipak, prva velika i u njegovoj karijeri verovatno najvrednija dostignuća postigao je sa reprezentacijom Jugoslavije. Od 1973. do 1975. osvojio je dva zlata na Evropskim prvenstvima i srebro na Svetskom šampionatu, da bi 1976. godine u Montrealu nacionalni tim zaseo na drugo mesto na Olimpijskim igrama.

Selekciju Jugoslavije predvodio je i do bronze u Los Anđelesu 1984. godine, a i sa Hrvatskom je na Evrobasketu 1993. osvojio bronzu.

Jedini inostrani klub koji je predvodio bio je italijanski Napoli još krajem pretposlednje decenije 20. veka.

Mirko Novosel je član Kuće slavnih u Springfildu, ali i FIBA.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu