DOBILI SU KOŠARKAŠKU "ZVER": Zbog njega su "ratovali" Italija i Amerikanci, razočarao jedne, druge raspametio...

Александар Илић
Aleksandar Ilić

26. 08. 2023. u 17:44

ZABLISTAO je na velikoj sceni Paolo Bankero, i tako sa 20 godina najavio veliku karijeru.

ДОБИЛИ СУ КОШАРКАШКУ ЗВЕР: Због њега су ратовали Италија и Американци, разочарао једне, друге распаметио...

FIBA.basketball

Ne može se reći da je reprezentacija SAD danas blistala, ali je dobila veliku košarkašku "zver" pred kojom je svetla budućnost i na krilima njegove igre je pobeđen Novi Zeland.

Paolo Napoleon Džejms Bankero puno je ime dvadesetogodišnjeg košarkaša Orlando Medžika koji je na u meču 1. kola Mundobasket 2023.  bio ubedljivo najbolji. 

Impresivno deluje podatak da je Bankero za blizu 19 minuta provedenih na parketu imao 21 ubačen poen. Ne samo to, već i šut iz igre 8 od 10 (šest od osam za dva, sa distance je pogodio dva puta iz isto toliko pokušaja, a kod pet penala dva puta mu je ruka zadrhtala). Indeks uspešnosti mladog košarkaša bio je 25, još jedan parametar u kome mu ravnog nije bilo, a treba dodati i to da je celokupan tim Novog Zelanda imao indeks 45. 

Ne samo ofanzivno, briljirao je i u defanzivi. Upisao četiri skoka, jednu asistenciju i čak četiri blokade... Imao je svega jednu izgubljenu loptu, sve u svemu - impresivan učinak, još kada se uzme u obzir da je debitovao za SAD na Mundobasketu 2023 sve deluje još više zadivljujuće. 

Amerikanac italijanskih korena ima iza sebe zanimljivu priču. Videvši o kakvom talentu se radi, za njega su "zaratile" Sjedinjene Američke Države i Italija; prva je zemlja u kojoj je odrastao, druga zemlja čije korene vuče po ocu.

Ništa novo, niti posebno reklo bi se, ali, mladi Bankero uspeo je da razbesni Apenine, jer ne samo da je obećao da će dres Italije obući, nego je to radio koristeći zaista jake reči. 

FIBA.Basketball

- Kada sam imao 16 godina italijanski savez je kontaktirao mog oca. Pitali su da li imam italijanske korene, da li mogu da dobijem državljanstvo. Tata im je rekao da mogu i tada je celi proces počeo. Doleteo sam u San Francisko, mnogo puta sam bio u italijanskoj ambasadi, imali smo neke sastanke i dobio sam italijanski pasoš, otkrio je Bankero. 

Mladi krilni centar nikada nije posetio zemlju svog porekla, ali sledeće reči koje je upotrebio zagrejale su srca cele "čizme". 

Tanjug/AP

- Planiram da igram za nacionalni tim Italije. Nisam siguran kada, nisam još uvek bio tamo, ali to koliko ljubavi dobijam odande je nevjerovatno. Ne mogu da dočekam da odem u Italiju. 

Više puta pitali su ga novinari hoće li odabrati Italiju ili SAD... Uvek je bio naklonjeniji selekciji koju vodi Paolo Fonseko. 

-SAD? Ne, Italija je moja zemlja.

Otprilike godinu dana pred Svetsko prvenstvo usledio je pravi šok, Bankero je odlučio da na Mundobasketu obuče dres Amerike, promenio je u svom načinu obraćanja samo zemlju, a sve drugo ostalo je apsolutno isto. 

- Predstavljati svoju zemlju je nešto najveće. Bio je to dugotrajan proces, težak odabir između SAD-a i Italije. Odlučio sam da je ovo mesto gde želim da budem. Moja majka je igrala za tim SAD-a, tako da je to uvijek bio moj san, rekao je Bankero i ovim rečima uspeo je da razbesni čitavu evropsku državu.  

Nema sumnje da su Amerikanci u košarkašu Orlanda dobili igrača za velika dela, a čiji god dres nosio, činjenica je da je svet dobio novu košarkašku "zver". 

BONUS VIDEO „Jokićeva „stotka“: Koga Srbin juri po broju tripl-dablova  

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana