ALEKSA POZVAO NA DERBI: Avramović pokrenuo lavinu Partizana za finalne okršaje sa Zvezdom

V. Preradović

10. 05. 2024. u 22:15

TREĆU godinu zaredom, beogradski večiti odlučivaće o jadranskoj kruni. Poziv na finalne derbije sa Crvenom zvezdom poslao je Aleksa Avramović, koji je u onom svom reprezentativnom transu odigrao poslednju četvrtinu polufinalne majstorice protiv Budućnosti.

АЛЕКСА ПОЗВАО НА ДЕРБИ: Аврамовић покренуо лавину Партизана за финалне окршаје са Звездом

FOTO: KK Partizan/ABA liga

Dovoljno za ubedljivu pobedu (100:86) i odbranu trona, koja počinje u ponedeljak pred navijačima najvećeg rivala.

Odlučujuće utakmice u plej-ofu najčešće se dobijaju fanatičnom odbranom. Ovo nepisano pravilo kao da nije bilo poznato crno-belima, koji su u prvom poluvremenu primili 54 poena, 33 u drugoj četvrtini! Teško je izmeriti razmere konfuzije u uporno forsiranom defanzivnom preuzimanju, ali su bile tolike da su od Makundua načinile vrsnog trojkaša. Ferel to zaista i jeste, ali su mu protivnički igrači svesrdno pomogli da nikad lakše ubaci 16 poena za 13 minuta igre u nervoznom ambijentu „Arene“.

Zaostatak od šest poena na poluvremenu delovao je prihvatljivo, imajući u vidu da su se crno-beli u odbrani sudarali kao bilijarske kugle pri razbijanju i da su pogodili samo četiri trojke iz 12 šuteva. Srećom po njih, defanziva nije ni jača strana igre Podgoričana, o čemu svedoči šut Partizana za dva poena od 80 odsto! Naneli, Panter i Kaminski kažnjavali su propuste gostujućeg tima, posebno u tranzicionoj igri na nepostavljenu odbranu.

Sudijska trojka nije bila najspremnija za ovu utakmicu. Ostaće za sada nepoznato zašto je kasnila na drugo poluvreme, zašto je sportski direktor crno-belih špartao po terenu i kasnije udaljen iz prvog reda. Ni Ferelu nije bilo jasno zašto mu je suđen faul na šutu Pantera za tri poena, zbog čega je zaradio i tehničku grešku. U kombinaciji sa nesportskim faulom iz prvog poluvremena, automatski i isključenje.

Panter je bez griže savesti prihvatio poklone, podigao kamp na liniji slobodnih bacanja i prebacio momentum meča na crno-belu stranu. Dok su u Budućnosti vrteli glavama na sudijske odluke, Partizan je propuštao šanse da rezultatski umakne protivniku izbačenom iz ravnoteže. Greške u koracima, promašene trojke iz trening pozicija, sve ono što ga je pratilo ove nestalne sezone u svakom pogledu.

Nestalna je bila i forma Avramovića, ali ovo su mečevi po meri miljenika nacije nakon Mundobasketa u Manili. U poslednjoj četvrtini vratio se u tu blisku srebrnu prošlost. Prodori, trojke kao grom iz vedra neba, neisrpna energija i konačno osmeh Obradovića u komunikaciji sa svojim Čačaninom. Iz prikrajka, najbolju utakmicu u crno-belom dresu odigrao je Smit. Dao je odbrani neophodnu čvrstinu, dao je i četiri trojke iz pet pokušaja i publici priliku da završne minute provede u slavljeničkom raspoloženju.

PARTIZAN 100

BUDUĆNOST 86

DVORANA „Arena“. Gledalaca: 15.146. Sudije: Pukl, Javor, Hordov.

PARTIZAN: Smit 12 (4/5 za tri), Ledej 6, Avramović 20 (3/4 za dva, 3/5 za tri), Panter 19 (2/3 za dva, 2/4 za tri), Smailagić 6, Naneli 19 (6/8 za dva, 6 sk, 5 as), Trifunović, Anđušić, Dožer 3, Ponitka 5, Kaminski 10, Kaboklo.

BUDUĆNOST: Ilić, Megi 9, Frimen 6, Slavković 2, Makundu 15 (4 sk), Ferel 18 (3/3 za dva, 3/3 za tri), Džons 8, Jagodić Kuridža, Tanasković 2, Rajt 10 (6 as), Popović 2, Kamenjaš 14 (8 sk).

23:21, 25:33, 25:17, 27:15

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice