NIŠTA OD CRNO-BELOG PODVIGA! Partizan poklekao u drami, Virtus mu produžio seriju poraza

Novosti online

02. 02. 2024. u 22:38 >> 22:38

Partizan nije uspeo da napravi podvig u 25. kolu Evrolige, jer je od ekipe iz samog vrha elitnog takmičenja, Virtusa, izgubio u Bolonji - rezultat je glasio 86:84 za domaćine, koji su u poslednja tri minuta nadoknadili šest poena razlike (nakon što su prethodno prokockali sopstvenih +12).

НИШТА ОД ЦРНО-БЕЛОГ ПОДВИГА! Партизан поклекао у драми, Виртус му продужио серију пораза

Screenshot: EuroleagueTV

Ni fantastična podrška brojnih "grobara" koji su došli u pomenuti italijanski grad da bodre ljubimce, ni velika borbenost ekipe trenera Željka Obradovića, nisu bili dovoljni da se izbegne treći uzastopni poraz.

Posle izgubljenog večitog derbija od Crvene zvezde u ABA ligi, pa evroliaškog poraza od Monaka, usledio je novi neuspeh crno-belih, iako se činilo da bi mogli i do podviga na "čizmi". Štaviše, to je delovalo kao sasvim izvesno u završnici, ali...

Ipak, krenimo redom.

Ujednačena prva deonica bila je takva jer su gosti igrali vrlo dobru odbranu, a Naneli ih predvodio na drugoj strani terena, dok su dva dvominutna pada u igri Obradovićevog tima omogućile Virtusu da tokom druge deonice dvaput odlazi na +5. Međutim, bilo je i tada jasno da Partizan ima kvalitet, pre svega u defanzivi, da može da se nosi sa favoritom, ali mu je bilo potrebno da u napadu pronađe pravi ritam kako bi "naneo štetu" suparniku.


No, u ritam je najpre "ušao" iskusni Marko Belineli. Sa tri trojke, a deset poena u trećoj četvrtini, poveo je domaći tim do velike prednosti, od 12 poena razlike. Međutim, kada se činilo da mu sve lađe tonu, odbrana je pogurala Partizan ka vraćanju neizvesnosti u ovaj meč.

Vrlo agresivna defanzivna igra, ali i izuzetna borbenost u napadu, gde su i Panter trojku, a Avramović dvojku, postigli dok su bili faulirani, potpuno su "priključili" crno-bele u rezultatskom smislu, pa je ostalo da se u poslednjoj deonici reši kome će pripasti dva, a kome jedan bod s ovog meča.

A onda, malo Aleksa Avramović i prava "napast" po rivala, Doužer, u odbrani, a malo Naneli u napadu, doneli su preokret - vođstvo od 71:77 uz tri minuta do kraja. Ipak, Lundberg i Danston su davali sve od sebe da vrate u igru domaćina, a kada je počeo da im svesrdno pomaže i Kordinije, došlo se do nerešenog rezultata, uz 80-ak sekundi do završetka utakmice.

Iskusni Danston je potom naterao Doužera na kiks, ali kako je Kordinije promašio ceo koš crno-belih pokušavajući da da trojku, lopta je pripala Partizanu uz 52,1 sekund na semaforu do isteka vremena. No, iako je Smailagić iskoristio dva slobodna bacanja za koja se izborio, Ife Lundberg je maestralnu partiju krunisao trojkom za 81:82.

Od toga se gosti nisu oporavili. Panter je promašio iz brze akcije, Avudu Abas pogodio oba penala, pa je crno-belima ostalo devet i po sekundi da pokušaju trojkom da izbore produžetak. No, Abas je ukrao loptu rivalu i zakucao je u Partizanov koš za 86:81. Sekund pre kraja Panter je ubacaio trojku, prekasno da bi se promenilo ko će zadovoljan, a ko tužan napustiti parket.

Evroliga, 25. kolo - statistika

Virtus - Partizan 88:84 (19:19, 16:12, 27:27, 26:26)

Virtus: Kordinije 12p, 5sk, 3as, Lundberg 20p, 5sk, Belineli 20p, 4as, Pajola 3p, 4as, Dobrić, Šengelija 8p, 5sk, Heket 7p, 4as, 3sk, Miki 4, Polonara i Žižić nisu igrali, Danston 7p, 6sk, Abas 7
Partizan: Smit 6, Ledej 3sk, Avramović 15p, 3sk, Koprivica 4p, 3sk, Panter 22, Smailagić 6, Naneli 18, Anđušić nije igrao, Doužer 10p, 4sk, 3as, Ponitka 2sk, Kaminski 2, Kaboklo

KRAJ! Virtus - Partizan 88:84

40' - Belineli je fauliran, Panterova peta lična greška. Oba penala su iskorišćena od strane iskusnog italijanskog asa, koji je doneo +4 domaćinu.

40' - Abas krade loptu i daje koš, ali Panter odmah daje trojku! Sekun do kraja, lopta a Virtus koji vodi sa +2.

40' - Oba bacanja je ubacio Abas. Plus tri za domaćine, Obradović traži tajmaut. Devet i po sekundi do kraja.

40' - Panter promašuje, Virtus osvaja loptu... Tek na 9,4 sekundi do kraja crno-beli prave faul. Pokušali su gosti da ukradu loptu, nisu uspeli. Abas šutira slobodna bacanja.

40' - Lundberg daje trojku za Virtus, koji vodoi sa 82:81! Još 30 sekundi

40' - Poslednji minut u toku. Nerešeno je. Do kraja 50,5 sekundi, Smailagić pogađa dva bacanja i to je +2 za Partizan

39' - Kako napeta završnica! Kordinije opet daje koš, a crno-beli potom ne koriste svoj napad. Ne koriste ga ni domaći, iako traže prekršaj. Fauliran je Smailagić, imaće penale...

38' - Kordinije krade loptu crno-belima u uglu terena i odmah daje atraktivan koš, no Koprivica alej-up zakucavanjem vraća +2 Partizanu!

38' - Virtus se vratio na "posed" zaostatka. Kordnije je lepo proigran u reketu crno-belih i smanjio deficit na 75:77. Tajmaut Obradovića.

38' - Ifi Ludnberg je sada glavna zvezda domaćih. Em pooentira iz prodora, em krade loptu crno-belima u početku njihove akcije, ali - nije pogodio trojku iz ugla i ostao je na 17 poena. Rezultat je 73:77.

37' - Kakva situacija! Činilo se da su crno-beli prokockali akciju, ali lopta je stigla do Doužera koji je u poslednji čas, desetinku pred istek napada, šutirao "daleku" dvojku - i pogodio! Semafor pokazuje 71:77, što je najveće vođstvo Partizana na meču.

36' - Imao je Partizan priliku da uveća prednost nakon što je Danston jednim penalom smanjio zaostatak italijanskog tima na 71:75, no Koprivici je izgleda dosuđen prekršaj u napadu. Sudije, ipak, menjaju tu odluku. Lopta će biti za Partizan. Tajmaut...  Još tri minuta i 32 sekunde do kraja.

36' - Naneli daje trojku, 15. poen! Vodi Partizan 70:72, a domaćini propuštaju da uzvrate istom merom. Crno-beli to kažnjavaju novim košem Nanelija, koji fauliran - postiže koš u prodoru, 70:74, i imaće slobodno bacanje!

36' - Dvaput je Doužer omeo napad rivala, ali je Virtus dobijao šanse za nove akcije. I, iz trećeg pokušaja, preko Lundberga (koji je iznova kretnjom bez lopte zbunio čuvare) preuzeo vođstvo košem i dodatnim bacanjem.

35' - "Grobari" oduševljeni! Promašaj domaćih "doneo" je loptu Avramoviću koji se nestvarnom brzinom stuštio ka košu rivala i poentirao za 67:69.

34' - Lundberg daje trojku za izjednačenje. Nestvarna utakmnica...

34' - Trojka Nanelija, Partizan vodi! A Virtus je vodio sa 12 razlike, 56:44. Od tada, osam poena je dao Virtus, a 23 crno-beli, koji prvi put vode od rezultata 17:18!

33' - Belineli nije dao i šestu trojku na ovom meču (5/10 šutira s distance), no Danston "priskače" i poentira. I to za privremeno vođstvo domaćih, jer je Naneli na drugoj strani iskroistio oba dva slobodna bacanja. Usledile su potom dve sjajne odbrane, blokada Koprivice nad Danstonom, pa "krađa" Pajole u tranziciji.

32' - Doužer daje koš za 62:60, a Džordan Miki ponovo promašuje zicer, što Kevin Panter kažnjava - nerešeno je, 62:62. Tajmaut traže domaćini!

Kevin Panter na meču Virtus - Partizan / Screenshot: EuroleagueTV

30' - Kakva utakmica! Miki je promašio zicer u napadu Virtusa, pa je Partizan imao vreme za organizovan napad ... i ne samo da je ta akcija dobro osmišljena, nego je upravo Džordan Miki napravio prekršaj nad Avramovićem koji je postigao koš, a onda sa linije penala  nije uspeo da dodatno primakne Partizan od postojećih 62:58! Kraj treće četvrtine, i to burne!

30' - Odlična akcija crno-belih! Trojka Pantera iz desnog ugla, i to dok je fauliran. Partizan prilazi na 62:55 i ima bacanje. Penal je potom iskorišćen i prišao je gostujući tim na -6.

29'  - Tehnička lična greška Smailagiću nakon što je faulirao Pajolu. Pao je domaći igrač nezgodno posle sudara "u letu" sa košakašem Partizana, čiji je tim prišao na 60:52, a suočava se sa slobodnim bacanjima.

29' - Doužer, uz šut 2/3 za dva poena, postiže koš iz reketa i Partizan je opet na -8. A onda je upravo on naterao domaćine da izgube loptu, no,  nesrećno po crno-bele, lopta se od Amerikanca odbija u aut. A čilo se da je uzeo loptu Mikiju. I, kazna odmah stiže - Lundberg je namudrio odbranu crno-belih varkom tela, neometan primio loptu iz auta u poentirao za 60:50.

28' - Taman su dva uzastopna napada Virtusa zaustavili Obradovićevi izabranici, ali... šut ih nije poslužio. Uz zvuk sirene su probali i promašili, a na drugoj strani Smit faulira Heketa koji će, uz vođstvo domaćiph od 56:48 imati dva slobodna bacanja.

27' - Smit u odbrani odlično zaustavlja napad domaćih, pa ispravlja grešku saigrača u napadu i iz odbojke primiče crno-bele na -8. 

27 - Kordinije i Smailagić "razmenjuju" poene, i dalje je +10 za domaćine, a onda crno-beli ne uspevaju da iskoriste ko zna koji po redu napad u trećoj deonici. Virtus u velikom naletu...

26' - Taman se ovih nekoliko stotina "grobara" u hali obraduje što je Panter ubacio trojku, a nelineli nastavi svoj "rafal". Opet je deset razlike.

25' - Erupcija oduševljenja domaće publike. Virtus furioznom igrom (pre svih Belinelija) odlazi prvi put do dvocifrene razlike, 51:41. Najpre je Šengelija dao koš, potom Ponitka promašio, a Panter napravio prekršaj u napadu, da bi Danston doneo pomenutih +10.

24' - Kaminski je u vrlo brzoj akciji gostiju dao koš, no Belineli je odmah uzvratio novom trojkom. Šest je razlike za Virtus, koji je naterao goste na grešku (Avramović nije dobro dodao loptu Smailagiću). Uz 47:41 na semaforu, ekipa iz Bolonje kreće po još veće vođstvo.

23' - Ala su se raspucali i jedni i drugi, "pljušte" pogoci. Najpre Šengelija pogađa za 40:33, pa Avramović daje trojku, potom Danston greši, a Avramović ubacuje i koš i dodatno slobodno bacanje, pa semafor pokazuje 40:39. No, samo na kratko, jer Belineli daje treću trojku, a kako ga je prilikom šuta Avramović faulirao, Virtus odlazi na 44:39 dodatnim bacanjem.

22' - Trojkom "otvara" domaća ekipa drugo poluvreme, a uzvraća atraktivnim zakucavanjem Smailagić - 38:33.

21' - Počela je treća deonica, domaćin je krenuo u prvi napad. Najpre ga nije iskoristio, ali Kaminski je loptu izbacio u aut, pa je Vritus dobio novu šansu.

Kraj poluvremena, košem Heketa Virtus je na veliki predah otišao uz prednost od 35:31. Domaćin je bolje šutirao i za dva poena (75% naspram 47,6%), i zha tri (45,5% - 33,3%) i sa linije penala (oba tima su tu bila vrlo loša,p 40% - 33,3%), ali je Partizan, kao što smo vam već pisali, "u životu održavala" izvrsna odbrana (pet osvojenih lopti, naspram samo jedne takve od strane domaćina), kao i činjenica da su crno-beli naterali suparnika da 11 napada završi bez upućenog šuta, dok je ekipa Željka Obradovića samo četiri puta izgubila loptu u uvodnih 20 minuta.

20' - Panter je blokiran prilikom pokušaja da poentira iz prodora (Danston), a na drugoj strani terena prekršaj Doužera omogućio je Kordinijeu da šutira penale. Ubacio je jedno bacanje, 33:31 je rezultat, a potom su crno-beli izgubili loptu usled lošeg dodavanja Doužera. Tajmaut...

20' - U poslednji minut druge deonice ulazi se (i dalje) uz rezultat 32:31 za ekipu iz Bolonje. Partizan ima napad.

19' - Nova dobra odbrana crno-belih nije im donela i novi pogodak, prebrzo su gosti završili svoju akciju, a na drugoj strani terena napravili prekršaj prilikom kontre Virtusa.

18' - Kraći prekid meča, Balša Koprivica je prilikom okreta zakačio iskusnog Danstona po licu, pa je snažni igrač Virtusa završio na parketu. Njegov tim sada vodi samo sa 32:31.

18' - Kaminski je sa linije penala primakao crno-bele na tri poena zaostatka.

17' - Pregledaju sudije snimak jednog prekršaja domaćih nad Kaminskim gleda se da li je bilo namere za udarac prstima po licu prilikom pokušaja blokade (Avusu Abas je "krivac").

16' - Virtus koristi samo jedno bacanje, a Partizan - ne svoj šut sa poludstance (Panter), pa domaćin vodi sa 29:27, kreće u napad i... preko iskusnog Šengelije trojkom stiže do 32:27.

15' - Nova dobra defanzivna reakcija gostiju iz Beograda (posle sopstvenog ne baš idealnog pozicionog napada), a onda je usledila polu-kontra i poentiranje Pantera. Virtus traži tajmaut, Partizan je prišao na 28:27.

14' - Odlična odbrana crno-belih ih "drži u životu". Treća "krađa", ovoga puta od strane Doužera, omogućila je kontru i poentiranje Nanelija - 28:25.

13' - Abas na isteku trećeg minuta u drugoj četvrtini trojkom donosi +5 Virtusu.

12' - "Prazna" dva minuta gostiju, a Ludnberg to koristi da uveća prednost ekipe iz Bolonje na 25:21. Ali, samona kratko, jer je Pi-Džej Doužer poentirao iz prodora

11' - Miki dovodi Virtus u vođstvo (23:21), a potom Pajola prekršajem zaustavlja Kevina Pantera u prodoru. Lopta sa strane za crno-bele.

Kraj prve četvrtine, rezultat je 19:19!

10' - Partizan je poveo novim dobrim potezom Džejmsa Nanelija, koji je trojkom doneo +2, ali je onda Kaboklu umakao Ife Lundberg - i ne samo da je poentirao, već i bio fauliran, no dodatno slobodno bacanje nije iskoristio.

9' - Iskusni Marko Belineli novom trojkom stiže do osam svojih poena u prvoj četvrtini, a Virtus serijom od 5:0 do preuzimanja vođstva. Na 17:16 trener Partizana Željko Obradović traži tajmaut.

8' - Panter nastavlja mini-seriju, sa linije penala donosi +4, ali Danston se potom probija kroz reket crno-belih i primiče domaćina na, privremenih, 12:14. A privremenih, jer u svega desetak sekundi poentiraju Naneli na jednoj a Pajola na drugoj strani - 14:16.

7' - Posle skoro tri minuta bez pogodaka, crno-beli su izgubilki loptu, a Pajola to iskoristio da poravna rezultat iz kontre. Međutim, odmah je uzvratio kapiten Partizana, Kevin Panter pogotkom sa čeone linije - 10:12.

5' - Marko Belineli smanjuje na 8:10, a onda crno-beli ne koriste dva uzastopna napada. Posle tajmauta, na poliovini prve deonice, ni domaćin nije iskoristio svoju narednu akciju, ali usledio je potom i promašaj na drugoj strani terena, pa je rezultat i drugi uzastopni minust ostao nepromenjen.

4' - Crno-beli se dobro drže i pored prilično agilne igre rivala. Vode gosti sa 5:7, nakon što je na trojku Danijela Heketa istom merom odgovorio Avramović. I to dvaput, što je dovelo i do toga da prvi put jedan tim povede sa +5.

3' - Velika borbenost gostiju! Šengelija je pao na tlo sa loptom u posedu, a čak tri igrača Partizana su se bacila "na njega". Izborili su se za loptu, a on se na drugoj strani terena "revanširao" blokirajući Smailagića. Ali, kako je to uradio uz prekršaj, dosuđena su slobodna bacanja za igrača Partizana. Na isteku trećeg minuta on je promašio oba, pa je ostalo 2:4.

2' - Novi pogodak Smita za crno-bele, 2:4 je rezultat.

1' - Džejlin Smit pogotkom s poludistance donosi 0:2 Partizanu.

Navijači Virtusa iz Bolonje na meču sa Partizanom / Screenshot: EuroleagueTV

1'  - Utakmica je počela!

20.27 - Startnu petorku crno-belih čine Smit, Avramović, Smailagić, Ponitka, Kaboklo

20.20 - U toku je predstavljanje timova

20.04 - ITALIJA ZATEČENA: "Grobari" uradili ovo usred Bolonje (VIDEO)

Oba takmaca su izgubila u prethodnim evroliaškim nastupima, ali Virtus je i pored toga ostao na veoma visokoj poziciji, peti je na tabeli, dok se crno-beli trenutno nalaze na samom dnu liste ekipa koje bi, da se sad završi ligaški deo sezone, igrali u plej-inu.

Naime, Virtus u meč ulazi sa petog mesta sa učinkom 15-9, dok je Partizan sa 12-12 na poziciji broj 10, poslednjoj koja vodi u doigravanje.

U prvom meču, odigranom u Beogradu 28. decembra prošle godine, Virtus je pobedio rezultatom 77:75, a Frenk Kaminski je promašio trojku za pobedu uz zvuk sirene. 

 

Uoči utakmice


Trener košarkaša Partizana Željko Obradović izjavio je za klupsku televiziju dan pred ovo gostovanje da će njegov tim pokušati da odigra bolje nego protiv Monaka.

"Moramo da zaštitimo naš reket, Monako je imao veliki broj ofanzivnih skokova i iz tih situacija je poentirao. Na ovom nivou Evrolige, kada vam protivnik uzme 20 lopti više, onda bi to prevedeno na košarkaški jezik trebalo da znači da je lako dobijena utakmica, što je i bilo. Na taj veliki i ogroman broj poseda koji su oni imali više od nas, razlika je bila još i pristojna. To su neke stvari na koje moramo da utičemo, uz veliki respekt prema Virtusu koji igra veoma dobro i odigrao je vrlo dobru utakmicu u Beogradu gde su nas pobedili", istakao je Obradović.


Srpski košarkaš Uroš Trifunović neće igrati za Partizan večeras, pošto mu je pozlilo na letu ekipe iz Nice u Bolonju. 


"Trifunović ima probleme. Juče kad smo se vraćali iz Nice za Bolonju u avionu mu je pozlilo, ali na sreću je dobro, u hotelu je, sigurno neće biti u timu za utakmicu. Bio je na ispitivanjima, stanje je stabilno, tako da ćemo videti kad se vrati u Beograd što se tiče njegovog zdravstvenog stanja. Ali još jednom ponavljam, u ovom trenutku je dobro", saopštio je trener Partizana.


Trifunović (23) je ove sezone već pauzirao pet nedelja zbog povrede butnog mišića, a više detalja o njegovom zdravstvenom stanju biće poznato posle povratka ekipe u Beograd. 


Banki: Utakmica protiv Partizana šansa da se iskupimo za debakl u Barseloni


Trener košarkaša Virtusa Luka Banki rekao je pred meč protiv Partizana u 25. kolu Evrolige da je taj susret šansa njegovim igračima da se iskupe za debakl u Barseloni (57:84). 


"Ulazimo u utakmicu u svetlu ubedljivog poraza od Barselone, želimo da se iskupimo za taj neuspeh. Znamo da nas čeka odlučan protivnik, koji će na teren poslati sve resurse koje ima. U završnom delu regularnog toka sezone, svaka utakmica ima specifičnu težinu", rekao je Banki, a prenosi klupski sajt.


Na kraju je dodao da ekipa mora da podigne kvalitet igre u odnosu na meč protiv Barselone i istraži na terenu svaku šansu koju dobije i iskoristi pozitivne vibracije navijača.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)