KAKVA POBEDA SRBIJE! Orlovi nakon velikog preokreta savladali motivisanu Finsku!

Александар Илић
Aleksandar Ilić

23. 02. 2024. u 21:58 >> 21:05

KOŠARKAŠI Srbije u prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dočekali su Finsku i slavili nakon preokreta rezultatom 77:61.

КАКВА ПОБЕДА СРБИЈЕ! Орлови након великог преокрета савладали мотивисану Финску!

FOTO: M. Vukadinović

Izabranici Svetislava Pešića loše su otvorili meč, posebno kada je faza napada u pitanju. Problema je bilo i u organizaciji igre, a kod Finaca je bio vidno raspoložen košarkaš rođen na Kosovu i Metohiji Edon Madžuni.

U završnim minutima četvrtine zaigrala je Srbija bolju odbranu, a šut za tri poena je proradio, donevši domaćoj selekciji prednost.

Ipak, Finci su se konsolidovali i završili prvu deonicu vođstvom 17:20.

Do poluvremena su "orlovi" imali minimalnu prednost, ali je nedostajala podrška Luki Mitroviću koji je u prvom poluvremenu postigao čak 13 poena za Srbiju. Iako je Srbija imala podršku navijača to nije mnogo uplašilo rasterećene Fince koji su već obezbedili plasman na Evrobasket kao domaćini, te su zadavali velike probleme našim košarkašima.

Imali su izabranici Svetislava Pešića šut iz igre 11 od 31, dok je rival imao isti broj ubačenih, ali iz 27 pokušaja.

FOTO: M. Vukadinović

Užasno su košarkaši Srbije otvorili treću deonicu. Finci su za četiri minuta napravili seriju 12:3, jedini strelac za "orlove" bio je Luka Mitrović u tom periodu. Dosta problema u organizaciji igre za Pešićeve izabranike.

Usledila je nakon toga serija Srbije 17:5, sjajna rola Alekse Avramovića koji je sa osam poena vratio Srbiju na "nulu" (48:48), nakon čega je usledila znatno angažovanija igra domaćih košarkaša. koji su deonicu završili sa osetnom prednošću 58:51.

Nedostajala je u ranijem periodu meča podrška Luki Mitroviću, dobio ju je u Dušanu Beslaću, Aleksi Avramoviću i Filipu Petruševu, koji su kontrolisali igru, te na osam minuta do kraja Srbiji doneli prednost +16 poena, uz impozantnu seriju 19:0.

Rutinski je do kraja četa Svetislava Pešića igrala i upisala važnu pobedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

FOTO: M. Vukadinović

Podsetimo, Srbija naredni meč igra protiv Gruzije, 26. februara u 18 časova.

SRBIJA - FINSKA 77:61 (17:20, 19:14, 22:17,19:10)

Srbija: Davidovac 7, Đurišić 2, Jaramaz 3, Koprivica 1, Marinković 7, Avramović 18, Beslać 7, Gudurić 5, Luka Mitrović 19, Peturšev 8, Radanov, Ristić.

Finska:  Blomgren, Grandison, Mađuni 10, Raitanen 8, Vara 2, Dolenc 2, Jantunen 11, Madsen 6, Palmi, Salin 8, Sepala, Valtonen 10.

KRAJ MEČA

40'  Mađuni pogađa dva penala. Drugi dvocifreni igrač kod Finaca. Priliku da igra dobio je i Balša Koprivica koji je ubacio jedan od dva penala.

39' Tačku na meč stavlja sa penala Aleksa Avramović, ubacuje dva penala, za svoj 18. poen. Šansu na terenu dobija Jaramaz.

38' Nije dobio od Davidovca idealnu loptu Mitrović, bio je utrojen košarkaš Zvezde, izvukao je faul. Problemi sa linije penala nastavljaju se za njega, bio je polovičan 72:57. Maši Valtonen otvoren šut.

37' Prekida Gudurić poenima "post" Srbije 71:57. Jantunen potom promašuje dva penala, ali lagano dolaze Finci do skoka i novog napada. Odlično Gudurić reaguje dolazi do lopte.

FOTO: M. Vukadinović

35' Ušla je Srbija ponovo u nervozu, pravi sada Luka Mitrović faul u napadu nakon promašaja Avramovića.

34' Prvi dvocifreni u Finskoj je Elijas Vantonen koji je ubacio dva poena. Potom i dvojka Palmija za 67:55

32' Finci udvajaju Petruševa, a on prolazi Aleksu Avramovića koji ubacuje 14. poen večeras.

31' Dušan Bespać ubacuje svoj peti poen, Srbija dolazi do prve dvocifrene prednosti 61:51, potom Petrušev promašuje dva penala, ali spašava Beslać odličnim skokom, a nakon toga neprecizan Avramović za tri.

FOTO: M. Vukadinović

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

30' Potrošili su se Finci, greše još jednom, Salin gubi loptu, Srbija na maksimalnih +5, revanširao se Đurišić, izgubio je loptu. Zaleteo se Avramović, bivao je fauliran. Dva penala uspešno je realizovao 58:51.

29' Razigrao se Petrušev, njegovi novi poeni, vezuje šesti uzastopni poen košarkaš Panatinaikosa, a potom odlična odbrana Avramovića i novi poeni - 56:51.

28' Usamljen je pri šutu za tri bio Rajtinen, kažnjava lošu odbranu - 48:51. Pogodio je dva penala Petrušev, za prve poene na meču - 50:51.

FOTO: M. Vukadinović

27' Odlična odbrana Avramovića i konačno laki poeni za Srbiju, izjednačenje - 48:48.

26' Još jednom polovičan Marinković sa penala 46:48.

25' Jako loš period igre Srbije. Polovičan je bio i Vanja Marinković sa penala, Oprobao je šut Aleksa Avramović, pogodio je - 45:48

23' Siguran Madsen još jednom sa linije za penal, a potom Mađuni izvodi penale, biva siguran - 39:48

22' Prave Finci seriju 5:0, zakucao je Valtonen, potom pogodio i trojku. Prekinuo je Luka Mitrović mini seriju rivala penalima.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE

FOTO: M. Vukadinović

20' Salin je pogodio za dva, potom je usledila greška u koracima Avramovića. Pokušao je Jaramaz na kraju poluvremena, bezuspešno.

19' Već u narednom napadu iskupio se Mitrović, odlično je igrao leđima i izgurao defanzivca Finske za nove poene - 36:32.

18' Sjajan odgovor Jaramaza. Bio je usamljen pogodio za tri. Mitrović je uradio sve što je mogao kako bi izgurao čuvara u reketu, uspeo je samo faul da izvuče. Tri od pet pogađa večeras penale 34:32.

17' Rajtanen pogađa trojku za 30:29. Mitrović pokušava da izvuče poene iz rudnika, a potom neprecizan biva i Petrušev. Novi minut odmora za Pešića.

16'  Ponovo Davidovac dolazi do 2+1 prilike, ovoga puta realizovao je i slobodno bacanje.

15' Palmi je bio siguran sa linije penala, a dva vezana koša Mitrovića nakon togta 27:24

14' Dvojka Raitanena, a potom tri penala za Đurišića. Prvi penal je promašio, drugi i treći pogodio. Muči se večeras Srbija sa linije penala dosta.

13' Ne, nije u pitanju Miloš Teodosić, ali sjajna asistencija košarkaša Mege Nikole Đurišića, koji proigrava Davidovca, a košarkaš Zvezde pogađa uz faul, iz kog je bio neprecizan.

12' Loše dodavanje Davidovca, nije kaznila to Finska koja je promašila dva otvorena šuta. Promašuje nakon dugog napada za tri Beslać.

11' Dušan Beslać sa linije za slobodna bacanja dodaje dva poena na konto Srbije - 19:20

KRAJ PRVE ČETVRTINE

FOTO: M. Vukadinović

10' Jankunen odličnom igrom u reketu zaključuje prvu četvrtinu - 17:20

9' Prekida Finska seriju 8:0 Srbije, precizan je bio Elijas Vantonen 17:18

8' Avramoviiiić, plejmejker Srbije sa preko 9 metara pogađa za tri, usledila je dobra odbrana pa preokret i prvo vođstvo Srbije - 17:15.

7' Dva uspešna penala realizovao je Luka Mitrović, za Fince lagano polaganje Madsena, pa dva penala realizovana od strane Vanje Marinkovića - 11:15

6' Precizan je sa linije za slobodna bacanja bio Danijel Dolenc, Luka Mitrović je pdo košem Finske pogodio uz faul, neprecizan je bio - 7:13. Usledila je odlična odbrana "orlova".

5' Gubi loptu Gudurić, spetljao se prilikom driblinga. Salin pogađa iz ugla - 5:11. Preuzeo je Gudurić odgovornost, šutnuo za tri u pokušaju da vrati, bio je neprecizan.

FOTO: M. Vukadinović

4' Mađuni, momak rođen na Kosovu i Metohiji pogodio je potom trojku uz faul, a to je nateralo Svetislava Pešića da traži minut odmora. Pogodio je i dodatni penal - 3:8. Prekinuo je nalet rivala Luka Mitrović. Kapiten Srbije pogodio je za dva.

3' Dosta nervozna igra Srbije, gotovo tri minuta bez poena "orlovi, na drugoj strani Finska postiže samo dva. Prekinuo je post Marko Gudurić trojokm sa preko 9 metara. Mađuni kažnjava nakon toga nesmotrenu odbranu Srbije - 3:4.

2' Gube loptu "orlovi". Petrušev ne uspeva da realizuje napad.

1' Prvi napad ima Finska, neuspešna realizacija Salina koji gubi loptu. Na drugoj strani neuspešan Petrušev u reketu. Jantunen pogađa prve poene na meču - 0:2.

UOČI MEČA

Startna postava Srbije:

Biće to priv meč vicešampiona Sveta nakon Mundobasketa, a Svetislav Pešić okupio je snažan sastav.

Pozivu selektora odazvali su se: Aleksa Avramović, Aleksa Radanov, Aleksa Uskoković, Balša Koprivica, Vanja Marinković, Dejan Davidovac, Dušan Beslać, Dušan Ristić, Luka Mitrović, Marko Gudurić, Nikola Đurišić, Ognjen Dobrić, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović i Filip Petrušev. Od 15 igrača, čak 10 nastupa u Evroligi.

U nacionalnom timu zbog pravila lige neće biti nijedan igrač iz NBA lige, kao ni Nikola Milutinov koji je povredio skočni zglob.

Za meč protiv Finske u protokolu će biti 12 košarkaša, a među njima nisu Uroš Trifunović, Ognjen Dobrić i Aleksa Uskoković.

Zanimljivo je da su Partizan i Zvezda dali šest košarkaša, a odgovornost da bude kapiten ekipe  u predstojeća dva meča pripala je Luki Mitroviću.

SELEKTOR PEŠIĆ PRED FINSKU: Evropsko prvenstvo je prioritet, ali mislimo i na Olimpijske igre

Selektor Pešić pred meč protiv Finske smatra da su njegovi izabranici i on svesni svojih mogućnosti, ali da nikoga neće potceniti.

- Ovo je naše prvo okupljanje posle Svetskog prvenstva u Manili, verovatno i poslednje do Olimpijskih igara. Prioriteti su najvažniji, znamo zašto smo se skupili, to je Evropsko prvenstvo 2025, ali naravno da uvek tamo negde stoji zbog nemogućnosti kvalitetnih priprema za Olimpijske igre i da vidimo šta možemo od ovog okupljanja i kroz ove dve utakmice da dobijemo za Olimpijske igre, rekao je Pešić.

"Orlovi" veliki favoriti

Srbija je protiv Finske do sada igrala sedam puta, upisala je šest pobeda i poraz koji je ubeležen baš u prvom međusobnom duelu sada već davne 2008. godine.

Poslednji put ekipe su se sastale baš na Evropskom prvenstvu 2022. kada su izabranici Svetislava Pešića trijumfovali sa ubedljivih 100:70.

Ekipa Lasija Tuovija sačinjena je mahom od košarkaša iz domaćeg šampionata, a najpoznatiji igrači i verovatno najveća pretnja po domaću ekipu su Sasu Salin i Mikael Jantunen.

Plasman na Evropsko prvenstvo zabeležiće po tri najbolje ekipe iz svake grupe. S obzirom da je Finska domaćin takmičenja i ima zagarantovano učešće, u grupi G će se za plasman pored Srbije boriti još i Danska i Gruzija.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024