DA SE ZNA KO JE VICEŠAMPION SVETA: Srbija preko Gruzije napravila novi korak ka Evrobasketu

Александар Илић
Aleksandar Ilić

26. 02. 2024. u 19:41 >> 18:46

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije gostovala je u 2. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. Gruziji. "orlovi" su slavili rezultatom 63:76.

ДА СЕ ЗНА КО ЈЕ ВИЦЕШАМПИОН СВЕТА: Србија преко Грузије направила нови корак ка Евробаскету

FOTO: FIBA.Basketball

Izabranici Svetislava Pešića i Aleksandra Džikića odigrali su tvrdu utakmicu, nimalo lepu na oko, ali su srpski košarkaši imali kvalitet na svojoj strani, te uspeli da upišu važnu pobedu pred Olimpijske igre "Pariz - 2024".

Vicešampion sveta je od početka meča imao vođstvo koje je dobrim šutem za tri održavao. Dok se kod domaćih igra svodila na individualna rešenja Džoa Tomasona i Tornika Šengelije.

Uspeli su u jednom trenutku Gruzini da priđu na -5, ali je posle na scenu stupio odličan šut sa distance, te su "orlovi" održavali komfornu prednost.

Košarkaši Srbije podelili su 11 asisencija nasuprot sedam rivala za 20 minuta. Razlika između dve ekipe bila bi verovatno veća, ali su domaći uhvatili pet skokova više u napadu, nakon kojih su postizali i poene, otud 31:38 na poluvremenu.

Sa dosta energije je Gruzija otvorila treću deonicu, pogodila dve trojke, uspela u potpunosti da se vrati u meč, spustili su se na četiri poena zaostatka. Ipak, preovladao je kvalitet "orlova" koji su brzo uspostavili kontrolu i sa nekoliko trojki Avramovića i Marka Gudurića uspostavili kontrolu.

Pritegli su košarkaši Srbije odbranu, a u napadu namestili ruku, te završnicu ubedljivo dobili i zasluženo slavili.

FOTO: FIBA.Basketball

GRUZIJA - SRBIJA 61:76 (12:21, 19:17, 21:22, 9:16)

Gruzija: Bekauri, Burjanadze 6, Jintlaradze 4, Kakušadze 2, Očkihidze 5, Ganprindašvili, Pevadze, Pkhakadze 3, Šengelija 19, Šermadini 5, Tomason 13, Tintsadze 6.

srbija: Đurišić, Gudurić 16, Jaramaz 3, Koprivica, Petrušev 11, Avramović 12, Beslać, Davidovac 2, Dobrić 5, Marinković 15, Mitrović 8, Ristić 4.

KRAJ MEČA

40' Sada je i Šengelija bio polovičan. Kakusadze je postavio konačan rezultat

39' Polovičan je bio sa penala i Luka Mitrović.

36' Polovičan je Petrušev bio sa penala, pre toga dva je ubacio Avramović - 58:74.

34' Avramović ubacuje dva penala, pa nakon dobre odbrane i proigrao Marinkovića na trojci - 56:71.

32'Avramović krade loptu, a Dušan Ristić poentira, pa trojka Avramovića - 56:67

31' Burjanadze pogađa za dva - 54:60

FOTO: FIBA.Basketball

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

30' Očikize pogađa za dva, ristić biva polovičan sa penala 52:60

29' Šengelija blokira Avramovića, pa na drugoj strani dolazi do lopte i poentira, Gruzija na minus šest - 50:56. Potom Petrušev još jednom pogađa za dva.

27' Kad god je potrebno, Aleksa Avramović. Nova trojka za njega. Ipak, vraća trojku rival, pogađa Očkikize - 48:56

26' Potom Tomason sa penala biva uspešan 43:51. Još jednom pogađa Gudurić, ovog puta za dva.

25' Dobra kontra tri na dva Srbije, Gudurić iz ugla promašuje. U narednom napadu se iskupio.

24'  Gudurić sa penala siguran, Tcincadze za domaćina - 41:45. Prekida Ognjen Dobrić ritam rivala, pogađa za tri.

23' Džo Tomason ubacuje novu trojku za Gruzine, sa penala je za Srbiju bio siguran Jaramaz - 36:43.

22' Tcincaze pogađa za dva kod Gruzijaca. Trojku je pogodio Marko Gudurić.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE

FOTO: FIBA.Basketball

20' Šengelija pogađa dva penala za kraj - 31:38.

16'  Trojka Marinkovića na asistenciju Guduruća, koji je potom pogodio i dvojku, Šengelija za dva - 27:38

PROČITAJTE JOŠ: DA JE OSTAO U NBA, OVO BI BILO NA VRHU TOP 10! Filip Petrušev i nestvarna sekvenca na meču Gruzija - Srbija (VIDEO)

15' Tomason ubacuje ponovo za dva, odličan odgovor Mitrovića 25:33.

14' Pogodio je dva, a potom Gruzija dolazi do skoka, ali ne i poena, kontru koristi Vanja Marinković - 23:28.

13' Vanja Marinković ubacio je za dva, Cincadze vratio, gube potom "orlovi loptu, a Tomason je fauliran pri šutu za tri, te je dobio tri penala.

11' Šengelija je dvojkom otvorio drugi period igre. Potom trojka Avramovića, a nakon toga Pakahadze odgovara 17:24.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

10' Nekoliko praznih minuta u igri oba tima. Dve blokade Petruševa pod košem Srbije u istom napadu, potom i pogodak uz faul. Bio je precizan košarkaš Olimpijakosa - 10:19. Poentirao je Burjanadze, a potom i Davidovac sa penala za konačnih 12:21 nakon 10 minuta.

6' Šengelija promašuje jedno od dva penala, Ristić trojku, pa potom i Šengelija maši za tri - 10:13. Iskoristio je prostor Ognjen Jaramaz za prvu trojku večeras.

5' Ponovo Mitrović donosi poene Srbiji, a dobio je i drugi faul. Odlično Gudurić reaguje, vraća orlove u vođstvo. Petrušev baš raspoložen za asistencije, došao je do treće, a Mitrović šestog poena - 9:13.

FOTO: FIBA.Basketball

Tekst potpisa

4' Šermadini bio je precizan za dva - stižu Gruzini da poravnaju rezultat, a potom Tomason još jednom pogađa za prvo vođstvo domaćina - 9:7 uz seriju 5:0 domaće selekcije.

2' Džo Tomason lagano probija reket orlova, vraća Luka Mitrović nakon odlične asistencije Petruševa.

1' Počela je utakmica. Prvi napad Gruzija nije iskoristila. Petrušev je pogodio za tri. Odgovorio Šengelija za 2. rezultat 2:3.

UOČI MEČA

Četa Svetislava Pešića na odličan način otvorila je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. godine. Pred punom dvoranom Pionir savladana je reprezentacija Finske 77:61.

Ekipa Aleksandra Džikića je na debiju srpskog trenera, u Danskoj neočekivano izgubila od domaćina 75:69. Gabrijel Lundberg je sa 19 poena predvodio ekipu Alena Fosa.

Predstojeći meč podjednako je važan za obe ekipe. Srbija bi pobedom uradila veliki posao pred nastavak kvalifikacija, dok bi poraz Gruziju već sada stavio u nezgodnu poziciju.

Razlog za to je učešće organizatora Finske, čija je pozicija na Evrobasketu zagarantovana.

Izjednačen broj pobeda

Zanimljivo je da je Gruzija jedna od retkih reprezentacija protiv koje Srbija nema pozitivan skor. Samo Španija i Sjedinjene Države imaju više pobeda od nacionalnog tima "orlova", dok su Gruzini izjednačeni.

Dve selekcije su se do sada sastajale šest puta i obe ekipe imaju po tri pobede. Zanimljivo je da su se ekipe susrele i u kvalifikacijama za prethodni Evrobasket, gde su razmenili pobede u gostima.

Gruzija je u Beogradu nadigrala Srbiju 84:90, dok su u Tbilisiju "orlovi" ubedljivo trijumfovali 82:66.

Dobra stvar za selektora Srbije Svetislava Pešića je što je na ovaj meč poveo Ognjena Dobrića, dok je Uroš Trifunović zbog povrede morao da se vrati u klub.

REČ SELEKTORA SRBIJE - Svetislav Pešić: Moramo da budemo hrabri i da se prilagodimo

Selektor Srbije Svetislav Pešić je pred drugi meč kvalifikacija za Evrobasket protiv Gruzije izjavio da je igra tog tima potpuno drugačija od Finske.

- To je ekipa sa dobrom organizacijom i u odbrani i u napadu. Oni su čitavu utakmicu vodili protiv Danske, a svojim nekim pogrešnim odlukama su došli u situaciju da su izgubili. Ali, to za nas ništa ne znači jer svaka sledeća utakmica je, kao što sam rekao, drugačija. Radi se o vrlo iskusnoj ekipi, koja je pogotovo iskusna u ovim kvalifikacijama. Sigurno da ćemo morati da na drugačiji način pripremimo utakmicu i da se na neki način prilagodimo. Ipak se igra u gostima, moramo da budemo hrabri i da, naravno uz sav respekt prema Gruziji, mislimo na način kako mi treba da igramo i u odbrani i u napad, zaključio je Pešić.

U drugom meču u grupi se od 17.30 u Espu sastaju Finska i Danska.

Grupa G:

1. Srbija 1-0

2. Danska 1-0
3. Finska 0-1
4. Gruzija 0-1

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu