POVRATAK ZELENE ARMIJE: PAO skinuo prokletstvo Madrida posle 11 godina

V. Preradović

02. 03. 2024. u 10:40

ZELENA armija nije ozbiljan faktor u evropskoj košarci od odlaska Željka Obradovića, ove sezone maršira putevima stare slave. Panatinaikosu je utakmica sa Realom bila idealna prilika za objavu da se šestostruki šampion kontinenta vraća tamo gde mu je mesto.

ПОВРАТАК ЗЕЛЕНЕ АРМИЈЕ: ПАО скинуо проклетство Мадрида после 11 година

Foto: Profimedia

Skinuo je krunu „kralju“ u njegovom kraljevstvu prvi put od 2013. godine (97:86), nakon 12 uzastopnih poraza u međusobnim susretima u Madridu. Trener Ergin Ataman, po temperamentu i harizmi savršen partner gazdi kluba Dimitrisu Janakopulosu, letos je poručio da želi da bude novi Obradović u Panatinaikosu. U moru pretencioznih izjava turskog stručnjaka i dvostrukog osvajača Evrolige sa Efesom, ova se ustoličila na vrhu imajući na umu Željkovo nasleđe u zelenom delu Atine - pet titula prvaka Evrope na osam finalnih turnira. Dovoljno je reći da je PAO poslednji put bio učesnik fajnal-fora 2012. godine u oproštajnoj sezoni Obradovića.

Janakopulos je dopustio Atamanu da zavuče ruku u klupsku kasu dublje nego svi prethodni treneri u njegovom mandatu. Bilo je potrebno vremena da nova građevina prođe fazu sleganja temelja i zaliči na onu iz Obradovićevog doba, upotrebna dozvola pribavljena je u madridskom „Vizink centru“ koji prvi put u sezoni nije odoleo gostujućem timu. PAO je ostvario sedmu pobedu u prethodnih devet kola, drži treću poziciju i nišani Barselonu na drugoj.

Utakmicu karijere u Evroligi odigrao je Matijas Lesor sa ličnim košgeterskim rekordom od 26 poena (šut 12/18), uz sedam skokova, četiri asistencije i dve ukradene lopte za indeks korisnosti 33. Pretekao je doskorašnjeg saigrača Aleksu Avramovića, čija je maestralna partija u trijumfu Partizana nad Efesom valorizovana sa 32 indeksna poena.

- Imao sam PTSP (posttraumatski stresni poremećaj) kada sam došao ovde – aludirao je Lesor na tuču u drugoj okršaju Partizana i Reala u plej-ofu Evrolige prošle sezone. - Ostali smo jaki i ostvarili veliku pobedu, znamo koliko je teško dobiti ovaj tim na domaćem terenu.

Mnogo je lakše sa Kostasom Slukasom, koji se oporavio od povrede i podsetio na dane kada je u timovima Olimpijakosa i Fenerbahčea bio kreator šampionskih kampanja. Grčki 34-godišnji veteran postigao je 16 poena i podelio šest asistencija, ujedno rasteretio Kendrika Nana (17 poena, 7 as), bez dileme najbolje NBA pojačanje u Evroligi ove sezone.

- Osim u prvoj četvrtini, igrali smo sjajnu košarku - rekao je Ataman. - Doprinos Slukasa bio je veoma važan, sada igramo njegovu košarku.

Uprkos najboljoj utakmici Panatinaikosa u dosadašnjem toku Evrolige, teško je oteti se utisku da je Real pristupio ovom duelu sa mnogo manje motivacije. Praktično je već osigurao prvo mesto u ligaškom delu, trener Ćus Mateo nije previše trošio nosioce igre, posebno igrače koji su imali reprezentativne akcije. U prvu petorku je uvrstio Alberta Abaldea i Fabijena Kozera, dvojicu sa nižim statusom na kraljevskom dvoru branioca evroligaške krune.

Virtus je trijumfom nad Valensijom (87:74) ostao u vodećem kvartetu Evrolige, ali bi 17. pobeda u sezoni mogla skupo da košta ekipu trenera Luke Bankija. Najbolji igrač Tornike Šengelija proveo je u igri samo šest minuta zbog, na prvi pogled, ozbiljnije povrede skočnog zloba.

Odgovornost su preuzeli Marko Belineli (16 poena) i Džordan Miki (14), dok je Ognjen Dobrić presedeo meč na klupi. U timu Valensije dvocifren je bio samo Kris Džons sa 20 poena, Stefan Jović je postigao pet za 17 minuta na terenu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu