EVROLIGA U ŠOKU! NBA i FIBA prave u Evropi novo, spektakularno klupsko takmičenje?!

Novosti online

11. 03. 2024. u 21:24

Košarka je na korak od revolucionarne promene.

ЕВРОЛИГА У ШОКУ! НБА и ФИБА праве у Европи ново, спектакуларно клупско такмичење?!

FOTO: Tanjug/AP

Evroliga, elitno evropsko klupsko takmičenje maltene zatvorenog tipa, uskoro bi mogla da dobije izuzetno jaku konkurenciju.


FIBA, svetska kuća košarke, ne može da se nosi sa evroligaškim finansijama, ali zato u pomoć stiže - NBA liga.


Naime, iako su te tri organizacije već godinama u razgovorima kako da se unapredi evropska klupska košarka, čelnici NBA nisu baš najzadovoljniji brzinom pregovora i, kako piše "Sportiko", počeli su pregovore sa odgovornim ljudima u FIBA o pravljenju novog takmičenja na "starom kontinentu". I to bez Evrolige i njenih sadašnjih "stalnih članova".


Taj medij navodi da NBA već zarađuje nekoliko stotina miliona dolara sa evropskog tržišta, "ali da je to ništa u okeanu od 13 milijardi dolara", koliko vredi pomenuti američki košarkaški biznis.


Čelnici NBA su u februaru angažovali jednu veliku investicionu banku da proceni koliko novca može da donese evropsko košarkaško tržište, na kome bi se formirala nova liga, poput afričke BAL. Nju su osmislili i njom rukovode ljudi iz američke "Nacionalne košarkaške asocijacije".


Novom evropskom ligom, koja bi se odvijala pod "kišobranom" NBA, upravljala bi FIBA, koja bi tako sigurno uzvratila udarac Evroligi čije je formiranje maltene obesmislilo Kup/Ligu šampiona, zbog kvaliteta timova koji su prešli u novo nadmetanje.


Samo takmičenje, a i finansijska konstrukcija koju bi ponudilo partnerstvo NBA - FIBA, svakako bi "od temelja do krova" uzdrmalo evroligašku, sada već skoro monopolsku poziciju u elitnoj košarci Evrope, pa nema sumnje da slede burni dani u "igri pod obručima".

Najjača liga na svetu je, podsetimo, već uveliko počela da se "širi" na "stari kontinent", odigravaju se sada i takmičarski, a ne samo revijalni mečevi u Evropi, no... to je samo deo priče, koja se, izgleda, uskoro - veoma širi.

"NBA je angažovao novog izvršnog direktora ogranka NBA Evropa i Srednji Istok, u pitanju je Đamel Agaua, koji je rukovodio pariskom medijskom kompanijom Brut. On nije bio najavljivan za ovu funkciju, ali njegovo iskustvo nagoveštava da NBA ima veće ambicije u Evropi", piše "Sportiko" i zaključuje:

"NBA liga je imala rekordna 64 evropska igrača na početku ove sezone. Među njima su i zvezde kao što su Nikola Jokić, Janis Adetokumbo, Luka Dončić, Domantas Sabonis i početnik, francuska senzacija, Viktor Vembanjama, koji je treći najgledaniji košarkaš na društvenim mrežama ove sezone, iza Lebrona Džejmsa i Stefa Karija".

A kod smo kod Jokića, igraju Nikola i Denver? Raspored utakmica:

Denver redom igra (po našem, srednjoevropskom vremenu) po sledećem rasporedu:

utorak, 12. 3. - kod kuće protiv Toronta od 2

četvrtak 14. 3. - u gostima protiv Majamija od 00.30

subota, 16. 3. - u gostima protiv San Antonija od 1.30

nedelja, 17. 3. - u gostima protiv Dalasa od 20.30

sreda 20. 3. - u gostima protiv Minesote od 2

petak, 22. 3. - kod kuće protiv Njujorka od 2

nedelja, 24. 3. - u gostima protiv Portlanda od 3

utorak, 26. 3. - kod kuće protiv Memfisa od 2

četvrtak 28. 3. - kod kuće protiv Feniksa od 3

subota, 30. 3. - kod kuće protiv Minesote od 2

nedelja, 31. 3. - kod kuće protiv Klivlenda od 21.30

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of, Olimpijske igre...

Ligaški deo nadmetanja traje do 14. aprila 2024, do kada bi, prema rasporedu, svi timovi trebalo da odigraju po 82 utakmice. 

Plej-in turnir za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije na programu je od 16. do 19. aprila, a dan kasnije, 20. aprila, počinje zvanična faza plej-ofa. Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu