BOLI GLAVA ZBOG PLEJA: Zvezda tokom sezone ostala bez četvorice kreatora igre

V. P.

15. 03. 2024. u 14:24

IZREKA "od viška glava ne boli" nije primenjiva na primeru plejmejkera Crvene zvezde. Sezonu je započela sa trojicom u sastavu, zbog čega je mladi Nikola Topić prosleđen Megi na pozajmicu i kasnije vraćen posle razlaza sa Šabazom Nejpirom. Od utakmice 29. kola Evrolige sa Makabijem u "Areni" (80:84), ostala je bez ijednog kreatora igre na neodređeno vreme.

БОЛИ ГЛАВА ЗБОГ ПЛЕЈА: Звезда током сезоне остала без четворице креатора игре

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Jago dos Santos zadržan je u KBC Zemun nakon što je pregledom ustanovljeno da je zadobio prelom čeone sinusne kosti i lakši potres mozga, kao posledicu udarca u glavu. U borbi za loptu naleteo je na lakat snažnog Amerikanca Bonzija Kolsona, koji je u toj situaciji zaradio nesportski faul zbog nekošarkaškog pokreta. Svakako nije imao nameru da povredi Brazilca, ali ga je nokautirao nesmotrenim pokretom.

Lekarski tim Zvezde pridigao je Jaga, pomogao mu da nesigurnim koracima dođe do svlačionice. Prvu informaciju o povredi saopštio je trener Janis Sferopulos na konferenciji za medije, navodeći da se radi o lakšem potresu mozga i da se brazilski reprezentativac već u svlačionici osećao bolje. Međutim, ubrzo je stiglo klupsko saopštenje sa dopunom da je dijagnostikovana i fraktura prednjeg zida sinusne kosti, što obično zahteva operativno lečenje.

Izvesno je da je pred Jagom duži period oporavka, baš u trenutku kada je nosio čitav plejmejkerski i najveći košgeterski teret Zvezdine igre. Na poslednjih osam evroligaških mečeva prosečno je beležio 16 poena i 6,2 asistencije, u ABA ligi 15,4 poena i sedam asistencija. Povrede su ispraznile sobu za plejmejkere, Sferopulosu su trenutno na raspolaganju samo pomoćne i ne baš kvalitetne opcije, Adam Hanga i Džavonte Smart kao jedini bekovi bez otvorenog zdravstvenog kartona.

JAGO: LjUDI, NE BRINITE

OZBILjNA povreda u meču sa Makabijem ne utiče na vedrinu duha Jaga dos Santosa. Brazilski plejmejker zadržan je u bolnici, narednog jutra oglasio se putem društvenih mreža.

- Dobro je. Ljudi, ne brinite. Hvala vam na porukama. Ništa što dobar ekser neće popraviti. Šalim se - poručio 25-godišnji košarkaš Crvene zvezde.

Najbliži povratku je Nemanja Nedović, koji je propustio duel sa Makabijem zbog udarca u mišić i verovatno neće biti u sastavu ni za nedeljni meč sa Cibonom u Zagrebu. Branko Lazić se razboleo pred meč sa izraelskim timom, ali i kada ubrzo ozdravi ne može da pomogne u tom segmentu igre. Nema preciznijih prognoza za povratak na teren Miloša Teodosića i Nikole Topića, dvojice čistokrvnih plejmejkera u različitom igračkom dobu i različitih stilova.

Teo je poslednju utakmicu odigrao 17. februara u rovitom stanju, finalnu protiv Partizana u Kupu Koraća, u kojoj je zaradio trofej, MVP naslov i pogoršanu povredu skočnog zgloba. Od tada je kao gledalac pratio tri meča u Evroligi i dva u ABA ligi. Topić je povredio ligamente kolena u evroligaškom derbiju 4. januara, prošao je prvobitno prognoziran period oporavka od četiri do šest nedelja. Od tada se moglo čuti od predsednika kluba Nebojše Čovića da će se budući top 5 pik na NBA draftu vratiti u tim krajem marta ili početkom aprila.

Rok za pojačanja za ABA ligu istekao je 2. marta i Zvezdi i njenim navijačima preostaje samo da se nadaju što bržem oporavku trojice plejmejkera.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REĆI ĆU VAM U POVERENJU! Reakcija ruskih čelnika nakon što je u Beogradu himna Rusije prestala da se intonira tokom dodele medalja (VIDEO)