POČINJE EVROLIGA: Borba za evropski tron, koliko može Crvena zvezda?

V. PRERADOVIĆ

01. 10. 2020. u 08:30

EVROLIGA se vratila!

ПОЧИЊЕ ЕВРОЛИГА: Борба за европски трон, колико може Црвена звезда?

FOTO: Evroliga

Krilatica kojom marketing najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja poletno najavljuje početak sezone 2020/2021, verovatno najznačajnije od prve pod upravom kancelarije EKA u Barseloni pre tačno 20 godina. Porođajna se borila sa paralelnom FIBA Superligom, ova sa protivnikom koji je paralisao čitav svet.

Pandemija virusa korona pobedila je volju Evrolige da restartuje prethodnu sezonu, stopiranu 12. marta. Kontinent je prvi put ostao bez klupskog šampiona, mada će u pamćenju ostati da je Efes nekrunisani kralj te nesrećne 2020.

- Učinjena nam je najveća nepravda u istoriji sporta - ne može da prežali trener Efesa Ergin Ataman otkazivanje sezone.

- Imali smo dve pobede više od najbližeg rivala samo šest kola pre kraja ligaškog dela, bili glavni favorit za titulu. Sezona je okončana bez validnog objašnjenja, pogotovo kada vidimo kako se sve odigralo u NBA i fudbalskim ligama. Nema garancije da bismo postali šampioni, ali trebalo je makar da izgubimo na terenu.

Slaba je uteha to što će Efes, simbolično, prvi izaći na teren u novoj sezoni, danas protiv Zenita u praznom "Sinan Erdem domu". Korona je bila nekom rat, nekom brat. Odluka Evrolige da isti učesnici nastupe i u ovom izdanju direktno je išla u korist timovima koji zavise od plasmana i "vajld" karte: Crvenoj zvezdi, Zenitu, Albi i Valensiji. Ni za njih nije bilo garancije da bi zadržali evroligaški status, kao što je nema i za novu sezonu u uslovima još tinjajuće pandemije, u pojedinim evropskim zemljama nanovo razbuktale.

SEDAM KLUBOVA SA NAVIJAČIMA

NOVU sezonu Evrolige bez navijača na tribinama dočekaće: Barselona, Real Madrid, Baskonija, Alba, Bajern Minhen, Olimpijakos, PAO, Efes, Fenerbahče, C. zvezda i Makabi.

Preostalih sedam klubova: Milano, CSKA Moskva, Himki, Valensija, Žalgiris, Asvel i Zenit otvoriće svoje dvorane, ali uz određene nivoe ograničenja, pa se na tribinama očekuje od 400 do 7.500 gledalaca.

Iz opravdanog straha da joj se ne dogodi još jedan kolaps, Evroliga je dopunila akta nekim krajnje diskutabilnim propisima: moguće je odložiti utakmicu tri puta i premestiti je na drugo mesto, poraz 20:0 u slučaju da nije moguće ništa od toga. Ovakve drastične mere ilustruju zašto je predstojeće izdanje najznačajnije od inauguralnog i koliko bi za Evroligu bilo pogubno da se ponovi scenario iz prošle sezone.

Šta možemo da očekujemo od nove, ako na trenutak ostavimo po strani kovid-protokole, prazne ili poluprazne dvorane, po zdravlje rizična daleka putovanja? Zvezdini navijači su zajahali talas euforije podignut dolaskom na klupu igračke legende kluba Saše Obradovića, koji se vraća u Evroligu posle respektabilne sezone 2014/2015. sa berlinskom Albom (skor 11-13). Njegovi trenerski šabloni prate sve što je naš proslavljeni reprezentativac bio kao igrač: odbrambena napast, radnik sa prekovremenim satima, strpljiv i disciplinovan napadač, često fatalan za protivnike. Softver sličnih karakteristika za kratko vreme instalirao je u igru crveno-belih, koji su preslišali sve rivale u pripremnom periodu, ali je korona sprečila kontakte sa evroligaškim konkurentima.

Lorenzo Braun će prvi meč u Evroligi igrati protiv bivšeg kluba - Crvene zvezde/FOTO: Evroliga

Ono što smo videli dovoljno je za procenu da Zvezda ima šansu da se drugi put domogne plej-ofa, odnosno da se plasira među osam najboljih. Predsednik kluba Nebojša Čović video je potencijal i za više od toga:

- Napašćemo vrh Evrolige - pojačao je već visok ulog koji su na evroligaški sto stavili pripadnici zvezdaške nacije.

BARSA FAVORIT KLADIONICA

KLADIONICE kao prvog favorita za titulu izdvajaju Barselonu (kvota 4), potom slede Efes i CSKA sa istim izgledima (5) i Real Madrid sa nešto manjim (5,5). Sledeći na listi je Armani (11).

Crvena zvezda je na 16. mestu sa kvotom 251, manje šanse daju se samo Albi i Asvelu (401).

U platni fond za igrače od tri miliona evra stala su pojačanja koja mogu da sezonu učine uspešnom i na najvišem klupskom nivou. Brojke Džordana Lojda u test mečevima proredile su komentare o tome koliko će Zvezdi nedostajati Bili Beron, kvaliteti dojučerašnjeg "partizanovca" Korija Voldena svima su dobro poznati, vrline Lengstona Hola navijači su tek počeli da otkrivaju. Debitant u Evroligi možda nema u rukama toliko poena kao Lorenco Braun, ali ima izoštreniji plejmejkerski vid od pojačanja Fenerbahčea. Njihov duel gledaćemo na Zvezdinoj sezonskoj premijeri, u petak na terenu istanbulske "Ulker arene".

To je prilika da vidimo i evroligaški trenerski debi selektora Srbije Igora Kokoškova, koji je posle dve decenije okrenuo leđa američkoj košarci. Seo je na stolicu na kojoj je proteklih sedam godina retko sedeo temperamentni Željko Obradović. Ova sezona pamtiće se i po drugom tajm-autu u karijeri najtrofejnijeg evropskog trenera, koji je od Fenera načinio stalnog pretendenta na titulu. Jednom i šampiona.

Tokom prethodne sezone jasno se videlo da je turskom gigantu neophodna doza sveže krvi. Stigao je dokazan trener sa željom da se dokaže i u evropskim klupskim vodama, sa njim i igrači identičnih motiva.

- Kada je Željko došao u Fenerbahče razgovarali smo o tome da mu budem pomoćnik, ali sam imao ugovor sa Finiksom i nije bilo pravo vreme. Rekao sam mu da osvoji evroligašku titulu bez mene, što je i učinio - priseća se Kokoškov.

- Veoma sam zadovoljan timom sa kojim ulazimo u sezonu, doveli smo igrače gladne uspeha.

Igor Kokošov je zamenio Željka Obradovića na klupi Fenera/FOTO: N. Paraušić

Jednostavni recepti najčešće su ukusni: mnogo De Koloa i Veselog, dodate malo Brauna koji se u Zvezdi adaptirao na evro-košarku i momke željne sočnih evroligaških zalogaja: Dajšona Pjera iz Sasarija, Džonatana Hamiltona iz Darušafake, Džerela Edija iz Mursije. Začinite sa malo evroligaškog iskustva Danila Bartela iz Bajerna i Edgarasa Ulanovasa iz Žalgirisa, i možete da se nadate poseti Kelnu u vreme fajnal-fora (28-30. maj).

Najpogođenije nezavršenom sezonom neće zadovoljiti ništa manje od prve krune u klupskoj istoriji. Pobednički recept se ne menja, pa će Efes u novi pohod ući sa istim timom i, sigurni smo, istom očaravajućom košarkom. Lopta u rukama Vasilija Micića, koji je zbog nedovršenog posla odložio NBA karijeru, Šejna Larkina kome je samo viša sila mogla da otme MVP trofej, i veterana Krunoslava Simona, kome pozne godine nimalo nisu naškodile. Trio koji pokreće favorita broj 1 za evroligašku titulu.

Saša Obradović je seo na klupu voljenog kluba/FOTO: N. Paraušić

Ko su glavni izazivači? Svakako poslednji šampion, moskovski CSKA, koji je inače moćnom sastavu dodao supermoći u reketu - Nikolu Milutinova i Toka Šengeliju. Plus Vil Klajburn, od povrede oporavljeni MVP fajnal-fora 2019. Barselona sa najcenjenijim mladim trenerom Šarunasom Jasikevičijusom, koji ima igračku titulu sa Kataloncima iz 2003, Nikolom Mirotićem i Nikom Kalatesom koji vape za trofejnim pečatiranjem individualnih dostignuća. Real Madrid sa sastavom koji ljubitelji košarke već znaju napamet, osvežen dvojicom talentovanih Španaca (Karlos Alosen i Alberto Abalde).

Po sastavu, ne i mentalitetu, ovom društvu pripada i milanski Armani. Gazda Đorđo nastavlja da ispunjava želje Etoreu Mesini u nadi da će se klub približiti četvrtoj evropskoj tituli, a iskusni trener svojoj petoj. Nekadašnja košarkaška imperija regrutovala je četvorostrukog šampiona Kajla Hajnsa, Điđija Datomea, Malkolma Dilejnija, Kevina Pantera i Zeka Ledeja, ali ne postoji bolji primer od Milana da novac nije garant uspeha.

EVROLIGA

PAROVI: 1. kola, danas Efes - Zenit 19.30, Olimpijakos - Žalgiris 20.00, Makabi - Alba 20.05, Barselona - CSKA 21.00, Valensija - Asvel 21.00. Sutra: Himki - PAO 19.00, Fenerbahče - C. zvezda 19.45, Bajern - Armani 20.30, Baskonija - Real Madrid 21.00

Uprkos finansijskoj krizi u Grčkoj, gazde Olimpijakosa morale su da zavuku ruku u slamaricu kako bi vratile Kostasa Slukasa sa kojim su u mlađim danima osvojili dve od tri titule. Igrački zenit odavno je nestao sa vidika Spanulisu i Printezisu, tako da je treneru Barcokasu bio neophodan novi poslovođa. Redsi mogu do plej-ofa, a onda izbegavajte da se kladite protiv njih. Nesigurna je i opklada na proboj Panatinaikosa među prvih osam. Umesto Kalatesa kome je dozlogrdilo tavorenje u proseku, šestostruki šampion doveo je našeg Nemanju Nedovića. Ipak, sastav zelenih ne uliva nadu navijačima da bi mogli da prestanu da žive u trofejnoj prošlosti iz Obradovićeve ere.

Pred nama su 34 kola najbolje evropske košarke, četiri plej-of serije na tri pobede i fajnal-for za upražnjen tron, ako se korona "složi" sa tim. U svakom slučaju, Evroliga se vratila!

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu