FRANCUSKA PUN POGODAK: Legendarni golman Branislav Mitrović smatra da je povukao pravi potez prelaskom u Turkoan

S. K.

29. 10. 2023. u 10:30

BRANISLAV Mitrović je iznenada ove godine Mađarsku zamenio Francuskom. Legendarni golman naše vaterpolo reprezentacije poziv Turoakana shvatio je kao veliki izazov u svojoj bogatoj karijeri. Čuvar mreže koji je sa Srbijom osvojio sve što se moglo osvojiti smatra da je povukao pravi potez.

ФРАНЦУСКА ПУН ПОГОДАК: Легендарни голман Бранислав Митровић сматра да је повукао прави потез преласком у Туркоан

Foto: N.Paraušić

- Ovde sam došao kako bih stekao novo iskustvo, što sportsko, što životno i stvarno nisam pogrešio. Ekipa je veoma korektna, vodi je odličan trener, Petar Kovačević, koji je učio od Nenada Manojlovića i Petra Porobića. Tim je ozbiljan, uspeli smo da izborimo grupnu fazu Evrokupa, što nije bio lako i vidi se da je jako takmičenje, gde svako svakog može da pobedi. Francusko prvenstvo je veoma interesantno, utakmice su neizvesno i potrebno je da držite visok nivo kako biste pobedili. Uživam, stvarno, i dalje u vaterpolu - priča u telefonskom razgovoru za "Novosti" Branislav Mitrović (38).

Čuveni golman je prve korake načinio u našoj ligi noseći kapice Vojvodine i Partizan, a stasao je u Mađarskoj, gde je više od decenije čuvao mrežu slavnih klubova.

- Vidi se da vaterpolo u Francuskoj nije jedan od primarnih sportova za razliku od Mađarske i Srbije. Vaterpolo u Francuskoj je i dalje u fazi razvijanja. Ima dosta i naših i stranih trenera, koji ga dižu na viši nivo. Činjenica je da vaterpolo nema tradiciju u Francuskoj. Međutim, poslednjih godina što zbog rezultata reprezentacije, što zbog Olimpijskih igara ulažu dosta i taj nivo se diže na viši nivo - primećuje Mitrović.

To su osetili na svojoj koži prošle godine na EP u Splitu naši vaterpolisti...

- Nisu samo nas iznenadili. Malo je nedostajalo na SP da šokiraju Špance, jer su dva minuta pre kraja imali plus jedan. Postavili su ozbiljnu organizaciju i onda polako dolaze rezultati - kaže Mitrović.

Nekad se govorilo da je za vaterpolo bitno da velike zemlje počnu ozbiljnije da ulažu. Francuzi su poslednjih godina sve aktivniji.

- Vidimo da poslednjih godina dolazi dosta vrhunskih igrača. Ponavljam, oni nemaju tradiciju i potrebno je vreme. Ako bi nastavili ovim tempom narednih 10, 15 godina verujem da bi stvorili i neke ozbiljnije igrače i ekipe. To važi i za ostale velike zemlje.

Iduće godine Pariz je domaćin Olimpijskih igara i zbog toga žele da stvore što jaču reprezentaciju.

- Bazen je pušten u rad, F4 francuskog prvenstva trebalo bi tamo da se odigra. Vidim da se kod igrača koji su u reprezentaciji ili pri njoj vlada veliko uzbuđenje i oni se nadaju istorijskoj šansi da naprave veliki rezultat. U vazduhu se osećaju Olimpijske igre. Ali, oseća se i dešavanja na svetskoj sceni, gde svakih mesec dana izbije neki rat, sukob, koje skreću pažnju sa sporta i lepših stvari - priča Mitrović.

Kada uporedi sa uslovima koji su u Mađarskoj Mitrović ističe:

- Opet povezujem sa pričom da nema velike tradicije, tako da nemaju uslove kao u Mađarskoj, koji su jedni od najboljih u Evropi i svetu. Ljudi pokušavaju, potrebno je da prođe vreme kako bi se shvatile sve te stvari koje su neophodne za jedan kvalitetan klub. Ruku na srce retko koja zemlja može da se poredi sa Mađarskom - podvlači Mitrović.

Plivačka nacija

FRANCUZI su plivačka nacija, svetskom plivanju su dali velike zvezde, tako da im odgovara brži stil u vaterpolu.

- To se najviše vidi u trenerskom kadru, gde su stručnjaci iz plivanje, što se najbolje vidi u Marselju i reprezentaciji. Ako nastave da ulažu biće sve bolji - kaže Mitrović.

Druži se sa našima

SA MITROVIĆEM je u klubu i Miloš Miličić. I u ostalim klubovima ima naših zvezda i trenera.

- Stalno smo na vezi, redovno se čujemo i kada imamo priliku vidimo se. Eto, nedavno smo mi i Marsej igrali sa klubovima iz Barselone. Iskoristio sam priliku da se vidim sa Prlainovićem - kaže Mitrović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)