SRBIJA SPEKTAKULARNA NA STARTU SVETSKOG PRVENSTVA! Rukometašice držale celu Dansku u neverici, a onda su sudije rešile da "kažu koju"

Novosti online

01. 12. 2023. u 22:02 >> 22:10

Ženska rukometna reprezentacija Srbije nije napravila senzaciju na otvaranju Svetskog prvenstva, ali jeste oduševila - usred Danske, protiv domaće selekcije koju je bodrilo 15.000 navijača u Heringu, srpske rukometašice su izgubile sa 25:21, iako je do pred sam kraj vodila i pored činjenice da su svi parametri pred početak ovog duela ukazivali da sledi debakl.

СРБИЈА СПЕКТАКУЛАРНА НА СТАРТУ СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА! Рукометашице држале целу Данску у неверици, а онда су судије решиле да кажу коју

FOTO: Tanjug/AP

Ali, podaci su jedno, a dobro skovan plan, rešenost da se on sprovede u delo i srce koje ka tom delu vodi - nešto sasvim drugo. Naravno, kada se u taj recept dodaju sudije, onda konačan rezultat nije baš i kakav se zaslužilo da bude, ali...

Da krenemo redom.

Primera radi, u podmlađenoj reprezentaciji Srbije je bilo čak devet debitantkinja na najvećem nadmetanju. U Danskoj je, sa druge strane, čak deset igračica sa preko 100 odigranih utakmica (nijedna takva u našoj nacionalnoj selekciji). Ali, ni toliko iskustvo, ni čak sedam domaćih rukometašica sa preko 200 reprezentativnih golova, o čemu trenutno može da sanja ceo državni tim Srbije osim kapitena Sanje Radosavljević, ni neke legende na terenu, poput golmana Sandre Toft, ni ogroman pritisak publike na moldavske sudije - nisu bili dovoljni da se desi ono što je ceo svet očekivao - debakl autsajdera.


Mogli su ljubitelji rukometa da očekuju šta god su hteli, no to je bilo uzalud kada čak i moćna Danska, vicešampion Evrope, treća sa prošlog šampionata sveta a trostruki olimpijski šampion, nije znala šta ju je snašlo usled brzih akcija Srpkinja, koje su postizale golove kako god su poželele, a uz sjajnu Mariju Čolić na golu gotovo sve vreme vodile.

Detalj sa utakmice Srbija - Danska na Svetskom prvenstvu za rukometašice / FOTO: Tanjug/AP

U jednom trenutku, potpuno zbunjena publika je sredinom drugog poluvremena počela da se hvata za glavu kada je Srbija krenula u akciju za prvu prednost od tri razlike, no nedugo zatim počele su vrlo čudne odluke sudija Alekseja i Igora Kovalčuka. Isključivali su čas pogrešnu igračicu (čak triput, potpuno neverovatno), slale na klupu i po dve rukometašice Srbije, a iskusna ekipa kao što je Danska to nije propustila.

Uz Jorgensenovu koja je postizala golove kao na traci, uz čak tri srećna odbitka lopte posle bravura Čolićeve, Dankinje su preokrenule rezultat i ostvarile pobedu koja jeste bila očekivana, ali tek posle fantastičnog izdanja autsajderki koje su, iako mlade, iako otpisane od svih, tako odigrale - da je domaća selekcija slavila trijumf kao da je ostvaren u finalu.

Čuveni golman Sandra Toft sa saigračicama slavi pobedu Danske nad Srbijom na Svetskom prvenstvu za rukometašice 2023 / FOTO: Tanjug/AP

Za dva dana, Srbija igra sa Rumunijom, koja je pobedila Čile sa 44:19, a pobeda nad komšinicama značila bi i prenošenje dva važan gola u drugu fazu.

Svetsko prvenstvo za rukometašice 2023, 1. kolo - statistika

Danska - Srbija 25:21 (10:12)

Isključenja: Danska 1, Srbija 7;

Danska: Burgard, Fris 5 golova, Hageso 1, Halilčević, A. Hansen, Haugsted 1, Hajndal 1, Hojlund 2, R. Iversen 2, S.Iversen 2, Jensen 3, Jorgensen 5, Petersen 2, Rajnhard, Skaljone, Toft 1

Srbija: Bojičić, Čolić, Janjušević 3, Jovović 5, Kubina, Laništanin 5, Lovrić 1, Majkić, Milojević 1, Nuković, Radević, Radosavljević 5, Stamenić, Veličković, Vukajlović, Lazić 1

KRAJ! Danska - Srbija 25:21

60' - Sa celog terena Toft daje gol, svoj drugi u bogatoj karijeri, +4 (nezasluženih) za domaću selekciju, koja do pre četiri minuta nijednom nije povela.

59' - Jovana Jovović pada posle pokušaja cepelina i izgleda da je povređena. Pa, gde taj peh, pred dve važne utakmice...

58' - Pa, šta rade ove sudije... Nuković napravi prekršaj, koja je dala gol, Moldavci isključuju potpuno drugu igračicu Srbije... Danska vodi 23:21

57' - Laništanin sa linije za sedam metara i peti put precizna, 22:21 za Dansku sada. Još dva i po minuta do kraja.

56' - Triput je odbranila Marija Čolić, triput loptu uzimale Dankinje i Frisova donosi +2 Danskoj. Pa, neverovatno...

54' - Trostruki olimpijski šampion prvi put na ovom meču vodi, Jorgensenova petim golom donosi 21:20. Prvo vođstvo Danske! Konačno je sad Srbija kompletna, ali odmah greši Srbij, koja tek sada dozvoljava prvu kontru domaćoj selelkciji (zaista neverovatan podatak), ali Čolićeva brani! Zicer, međutim, nije u potpunosti razočarao Dankinje, osvojile su loptu. Au, kakva šteta...

52' - Probijanje je dosuđeno danskoj selekciji, i to, mora se priznati, greškom sudija, jer Srpkinje nisu stajale izvan linije od šest metara. Ali, ne koriste naše svoju akciju, pa Danska dolazi do izjednačenja brzom akcijom - 20:20

52' - Kakva šteta! Posle odbrane sjajne Čolićeve, Danska dolazi do lopte i uspeva da iznudi još jedno isključenje naših igračica (Milojevićeva)... sa dve manje igraju sada naše.

51' - Treći uzastopni gol Jorgensenove, ovoga puta prodorom - nerešeno je, 19:19, još minut i po Srbija sa igračicom manje. A daje gol Sanja Radosavljević! Peti gol kapitena!

51' - Vukajlovićeva pogađa golmana Dansku u glavu i odmah biva isključena, a kada se to pre dva minuta desilo na drugoj strani terena, ništa od isključenja. Neverovatno... Pa, mora li tako da se sudi u korist domaćina?!

50' - Srbija nije iskoristila akciju za +3, Danska je prišla na gol zaostka, a onda Sanja Radosavljević vratila +2, kapitenski, sjajnim potezom na krilu. No, odmah potom je Srbija napravila prekršaj za sedmerac. A Jorgensenova je precizna za 18:19.

47' - Anđela Janjušević je pogrešno isključena, nije ona napravila prekršaj, ali Moldavci izgleda ne vide najbolje kad se desi gužva... U svakom slučaju, igračica više za Dansku, ali Čolićeva brani Petersenovoj, osma intervencija!

46' - Dankinje uspevaju da se približe, ali onda usledi novi dobar prodor Srpkinja, novi snažan prekršaj - penal, pa gol Laništaninove. Četiri od četiri ima, za 16:18 u korist naše nacionalne selekcije.

44' - Treći penal zaredom daje Laništanin, Srbija iznova stiče dva gola prednosti.

41' - Milojevićeva daje gol! Prvi na meču, za 14:15 za Srbiju. Upravo je ona, odmah potom, isključena, i to greškom (Janjuševićeva je zaslužila dva minuta prinudne pauze). Sedmerac za Dancu, Osdergarg ga je izvela i pogodila prečku! Ostaje +1 za Srbiju, drugi promašeni penal domaćih.

39' - Čak četiri minuta nema pogotka od 14:14. I ne čudi. Sjajno igra odbranu Srbija, ali se "razbranila" i Sandra Toft... 

34' - Janjuševićeva daje gol, Srbija vodi (na kratko, jer odmah Jensenova uzvraća)

33' - Danska iz sedmerca dolazi do drugog izjednačenja na ovom meču (posle 0:0).

31' - Počelo je drugo poluvreme, i to brzim golom domaćih, a onda je duga akcija Srbije iznedrila odbranu iskusne Sandre Toft koja je stala među stative. No, brani i Čolićeva (a lopta se vraća Danskoj)

Kraj poluvremena, uz gol Januševićeve dve sekunde pred kraj 30. minuta, i to kroz noge Rajnhartove, udarcem sa devet metara, Srbija odlazi na veliki predah sa 10:12. Sjajno, praktično senzacionalno izdanje podmlađene ekipe koju predvodi Uroš Bregar. 

28' - Marija Laništanin je ušla da izvede sedmerac i ... dala gol! Srbija odlazi opet na +2, no samo privremeno, jer s pivota Rike Iverson svojim drugim pogotkom vraća Dansku na -1, 10:11.

28' - Peta odbrana Marije Čolić! Kristina Jirgensen je probala da postigne gol sa levog krila, ali je naišla na odličnu interevenciju golmana Srbije. Na drugoj strani terena Januševićeva je iznudila sedmerac, nateravši suparnice da se brane iz zone od šest metara, što je, jelte, u rukometu zabranjeno.

26' - Čuvena Sandra Toft je ušla da proba da odbrani sedmerac Srbije, ali Jovovićeva je uspela da je matira - 9:10 za Srbiju.

24' - Posle nove prokockane šanse za +2, Haugstedova je solo-prodorom sebi izgradila poziciju za šut i posle 23 i po minuta od početka meča donela prvo izjednačenje Danskoj (nakon početnih 0:0).

23' - Dobro su odigrale akciju Srpkinje, no odbrana Rajnhartova trećom odbrana sprečava da gošće povedu sa dva razulike. Selektor Danske, Jansen, traži tajmaut.

Selektor rukometašica Srbije, Uroš Bregar, tokom utakmice sa Danskom na Svetskom prvenstvu / Screenshot: RTS

21' - Isključenje i u našoj selekciji, a to Dankinje koriste da preko druge Iversenove, Sare (isključena je Rike) priđu na 8:9. Tajmaut traži selektor Srbije Uroš Bregar.

19' - Zbog povlačenja za dres Jovovićeve, Iversenova je isključenja, a onda je Srbija igrala sa dva pivota i odmah je to iskoristila Anđela Janušević (28) za svoj prvi gol - 7:9

Jovana Jovović, jedna od najboljih rukometašica u prvih 20 minuta meča Srbija - Danska na Svetskom prvenstvu / Screenshot: RTS

18' - Jovana Jovović je izvela sedmerac posle preokršaja nad njom i trećim svojim golom donela 6:8 Srbiji. Iversen sa mesta pivota ekspresno smanjuje taj deficit.

16' - Daju naše i osmi gol, ali je on poništen jer je Jovovićeva navodno napravila faul u napadu pre dodavanja za Radosavljevićevu. Tako su presudile moldavske sudije, Aleksej i Igor Kovalčuk. Danska odmah to koristi da se primakne na gol zaostatka.

15' - Vukajlovićeva ulazi na mesto srednjeg beka, a Jovovićeva se pomera levo, što je za nju "prirodnija" pozicija.

14'- Posle stative koju je pogodila Katarina Bojčić, pivot Srbije, kapiten Sanja Radosavljević dolazi do lopte i svojim trećim golom donosi 5:7 našoj reprezentaciji, posle čega Čolićeva ostvaruje treću odbranu!

13' - Naše prave drugi put grešku u koracima, Hageso to koristi da primakne Dansku na 5:6.

12' - Debitantskim golom na šampionatina sveta Emilija Lazić donosi 3:6 Srbiji, i to  privremenih jer je Kristina Jorgensen u brzoj tranziciji Danske smanjila zaostatak.

11' - Drugi šut kapitena Srbije, Sanje Radosavljević, drugi gol! Sa levog krila dolazi naša reprezentacija do +2

10' - Greške jedne u koracima (Srpkinje), druge u brzopletom dugačkom dodavanju (Dankinje) pa je prvih deset minuta okončarno prednošću autsajdera u ovom meču, Srbije, sa 3:4.

8' - Povratnica u nacionalni tim, Marija Čolić, ostvaruje prvu odbranu, sprečila je domaćina da izjednači. Nije uspela ni Emilija Lazić na drugoj strani, jer je na stotom meču za Dansku Rajnhartova nogom odbranila njen udarac posle prodora kroz sredinu.

7' - Radosavljevićeva postiže svoj 245. gol u reprezentativnoj karijeri, donosi 2:4 Srbiji pogotkom sa leve strane; Odmah uzvraća Ema Fris, i to iz sedmerca.

6' - Katarina Hejndal sa mesta pivota daje gol za Dansku, koja prilazi na 2:3.

5' - Novi brzi napad Danske, ovoga puta uspešan - Ema Fris primiče domaćina na 1:3.

4' - Jovana Jovović, 22-godišnja rukometašica Srbije, donosi velikih 0:3 udarcem s distance!

3' - Jorgensenova je uzdrmala prečku srpskog gola, ali se lopta vratila domaćoj ekipi. No, ista igračica je potom šutirala preko svoje mete, pa Srbija dolazi u posed.

2' - Jovovićeva sa mesta levog beka, u padu, daje gol za 0:2 u korist Srbije!

1' - Meč je počeo! I, odmah, iz prve akcije, sa desnog krila Lovrićeva daje gol za Srbiju!

20.28 - Otpevale su zdušno srpske rukometašice "Bože pravde". Sa čak devet debitantkinja je naša reprezentcija na ovom šampionatu.

Rukometašice Srbije na Svetskom prvenstvu u Danskoj / Screenshot: RTS

20.25 - Intoniraju se himne. Uskoro kreće i meč između ogromnog favorita i podmlađene selekcije Srbije.

Screenshot: RTS

20.23 - U prvoj utakmici naše grupe, Rumunija je deklasirala Čile sa 44:19

Uoči meča

Dankinje su poslednjih godina dosta napredovale i za razliku od naše reprezentacije, nisu pretrpele smenu generacije. Pre dve godine osvojile su svetsku bronzu na šampionatu u Španiji, lane su na Evropskom prvenstvu u Sloveniji bile srebrne. U grupi, u Celju, tada su nadigrale izabranice Uroša Bregara sa 34:21. Srbiju su tada predvodile Stoiljković, Lavko, Liščević, Graovac, koje su se oprostile od reprezentacije. U ekipi nisu ni povređena Jovana Risović i Jovana Kovačević. Tada je za selekciju Srbije debitovala pivotmen Edita Nuković, čiji su roditelji iz Prijepolja. Ona je rođena u Turskoj, kada je imala dve godine porodica se preselila u Dansku. Trenutno igra u nemačkom prvenstvu.

- U svojoj karijeri, igrala sam u različitim uzrastima sa nekoliko igračica koje sada nose dres Danske. I sama sam bila deo regionalnih selekcija, pa smo se tu susretale. Poznajem ih jako dobro i smatram ih favoritima ne samo naše grupe već i čitavog prvenstva - ističe za sajt RSS Edita Nuković.

I Edita je svesna, kao i svi u našem taboru, da je cilj plasman u drugu fazu. Osim sa Danskom, Srpkinje će u nedelju da odmere snage sa Rumunijom, a u utorak, 5. decembra sa Čileom. Prve tri idu dalje, a naše grupa se spaja sa grupom u kojoj su Nemačka, Japan, Poljska i Iran.

- I životno i rukometno odrastala sam u drugačijoj kulturi u odnosu na ovu koju osećam u Srbiji. Emotivni naboj je mnogo veći, temperament i energija su na jako visokom nivou, dok je u Skandinaviji mnogo opuštenije. Srbija mi je omogućila da se oprobam na međunarodnom nivou u reprezentativnom rukometu, devojke od prvog trenutka lepo prihvatile te se nijednom nisam pokajala. Nadam se da ćemo pokazati pravo lice i ostvariti cilj - naglašava Nuković.

Devojke obećavaju da će na šampionatu dati svoj maksimum, gore od želje da se dokazuju, a Aleksandra Stamenić ističe:

- Svi gledamo istim očima, u istom pravcz, a to je cilj da se prođe u drugu fazu SP i nećemo stati dok to ne ostvarimo. Svaki minut iskoristićemo da napredujemo na svim poljima. Dan po dan, utakmica po utakmica, sve za jednu, jedna za sve.

Bregar: Želimo da napredujemo

SELEKTOR Srbije Uroš Bregar je svestan da devojke na startu šampionata imaju dva veoma teška ispita:

- Mislim da je tim kroz pripremni period proveden u Španiji napredovao. Dosta novih igračica iskoristile su prijateljski turnir u Santanderu da što brže usvoje sistem. Utakmice koje smo odigrali dale su nam dobar uvid, dok rezultatski protiv Japana to apsolutno nije bilo u redu, ali sa duelima protiv Argentine i Španije mogu biti zadovoljan - rekao je Bregar, prenosi zvanični sajt RSS. 

Tome je selektor dodao i sledeće:


- Bitno je da nam igra na prvenstvu sveta ne oscilira previše, da padovi budu što manji. Bitno je nastaviti rotaciju što je rađeno i u ove tri utakmice. Time će mlađe igračice sticati iskustvo što će u budućnosti dovesti do rezultata. Odlazak u Silkeborg u glavnu rundu je primarni cilj. Danska, prvi protivnik u grupi igra na domaćem terenu. Setimo se da su dobijeno finale Evropskog prvenstva izgubile od Norveške i sigurno su jedan od glavnih favorita. Rumunija na istom prvenstvu nije pokazala koliko je jaka i sigurno je i ona favorit protiv nas. Našu priliku tražićemo protiv Čilea i za to se spremamo - zaključio je Bregar.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)