SVET U ČUDU ZBOG DETETA IZ SRBIJE: Ima samo osam godina i uradio je nešto nezamislivo

Novosti online

22. 01. 2024. u 21:53

Srbija je ponovo među najvažnijim a i najzanimljivijim vestima iz sveta sporta. Sa razlogom.

СВЕТ У ЧУДУ ЗБОГ ДЕТЕТА ИЗ СРБИЈЕ: Има само осам година и урадио је нешто незамисливо

Foto: Profimedia

"Novosti" vam prenose kako je o malom/velikom srpskom čudu izvestio najpoznatiji šahovski portal na planeti, "Chess.com":

Osmogodišnjak ušao u istoriju, postao najmlađi koji je pobedio velemajstora u šahu

Leonid Ivanović iz Srbije je zaslužio svoje mesto u istorijskim knjigama jer je postao prvi igrač mlađi od devet godina koji je pobedio velemajstora u klasičnom šahu.

Svet šaha je u poslednje vreme svedočio brojnim nesvakidašnjim dečjim rezultatima, čak i kod nekih još mlađih učesnika, verovatno zbog pandemije i činjenice da je rejting sistem kasnio da održi korak sa njihovim rastom u šahovskoj snazi.

A jedan od poslednjih primera (nesvakidašnjih dečjih rezultata) desio se u Beogradu, u Srbiji, prošle nedelje. Leonid Ivanović, još uvek na mesec dana udaljen od svog devetog rođendana, (na tom turniru) je osvojio četiri poena jer je pobedio u tri meča, dvaput remizirao i samo jednom doživeo poraz. Učinak od 2056 doneo je 81 poen njegovom rejtingu.

Ali, Ivanovićeva pobeda nad 59-godišnjim velemajstorom, Milkom Popčevim, koji ima rejting 2193, zaslužuje pažnju. Ovaj mališan je dobio jednu pomalo zbrkanu partiju protiv velemajstora, što mu je donelo jedinstveni rekord: sa osam godina, 11 meseci i sedam dana, Ivanović je postao najmlađi igrač koji je u klasičnom šahu pobedio velemajstora, prema našem istraživanju.

Iako njegov suparnik nije među velemajstorima koji imaju najviši rejting, pomenuti dečkić je postao prvi igrač mlađi od devet godina koji je savladao velemajstora u klasičnoj verziji šaha.

Prethodni rekord držao je (potom i sam velemajstor) Avonder Liang, koji je imao devet godina, tri meseca i 20 dana kada je savladao Larija Kufmana. A da sve ovo stavimo u perspektivu: (najbolji šahista sveta) Magnus Karlsen imao je 12 i po godina kada je prvi put pobedio velemajstora (Krista Vorda, na Politiken kupu 2003.)

Ivanović je kao četvrti završio takmičenje za osmogodišnjake na Evropskom prvenstvu za mlade šahiste. Sa FIDE rejtingom od 1865, četvrti je na svetu među igračima rođenim 2015. ili kasnije, a ispred je Bodhane Sivanandan i Romana Šogdžijeva, dva talenta koja su bila u žiži interesovanja zbog nedavnih senzacionalnih ostvarenja.

Šogdžijev (devetogodišnjak, prim. prev.) je pobedio pet velemajstora tokom Svetskog prvenstva u brzom i 'blic' šahu, dok je (osmogodišnja) Švinandanova zaprepastila šahovstki svet kada je na Evropskom 'blic' šampionatu osvojila nagradu za najbolju šahistkinju.

Leonidova majka Lidija je za Chess.com rekla da je šahovsko putovanje njenog sina počelo u Novom Sadu, gradu poznatom po šahovskoj tradiciji, gde je od starijeg brata naučio da igra, a potom se pridružio klubu u svojoj osnovnoj školi. Nedavno je napravio značajan pomak.

- Pobedio je tri FIDE majstora, jednog velemajstora, odigrao nerešeno sa jednim FIDE majstorom i jednim međunarodnim majstorom, a iako je doživeo neke poraze, oseća da može da igra protiv rivala koji imaju najveće šahovske titule. Raduje se takvim mečevima i motivisan je poslednjim dobrim rezultatima - rekla je njegova majka, dodajući da Leonid sada radi sa ličnim trenerom dvaput nedeljno i da igra brzi šah i rešava šahovske probleme na pomenutom portalu", zaključuje se na najposećenijem šahovskom sajtu na svetu.

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)