EŠEREHIJA PRETI IZ SENE! Nevolje organizatora pred Olimpijske igre u Parizu

Hoće li voda u Seni biti čista i spremna za održavanje olimpijskih takmičenja? Na stotinak dana pred početak najveće sportske smotre, nevladina organizacija za očuvanje čovekove okoline "Srfrajder fondacija" skrenula je pažnju na "alararmantno" stanje reke koja teče kroz Pariz.

ЕШЕРЕХИЈА ПРЕТИ ИЗ СЕНЕ! Невоље организатора пред Олимпијске игре у Паризу

Foto: Goran Čvorović

Planirano je da na Seni budu održana takmičenja u trijatlonu, paratrijatlonu i daljinskom plivanju. Pomenuto udruženje je izvršilo istraživanja krajem septembra prošle godine, i pre nekoliko dana, kod mostova Aleksandra Trećeg i Alma, u epicentru budućih takmičenja, i došli su do poraznih zaključaka.

Od 14 uzoraka, prema njihovim nalazima, čak 13 su pokazali vrednosti iznad, ili čak veoma iznad od onih preporučenih za kupanje. Istraživanje se zasnivalo na evropskoj direktivi iz 2006. godine o koncentraciji crevnih bakterija, prema kojima je voda nečista ukoliko ima više od 1000 jedinica ešerihije koli i 400 jedinica enterokoka na 100 mililitara vode.

Aktivisti "Surfrajdera" su pronašli koncentraciju veću od 2000 jedinica za ešerihiju i 500 za enterokoke. Uzorci su uzeti u saradnji sa laboratorijom "Voda Pariza", s kojom sarađuju i gradske vlasti. Voda je analizirana i posle jakih padavina, i tokom sunčanih dana.

Sa svoje strane, Gradska kuća Pariza iznosi da su nalazi rezultat velikih padavina u jesenjim i zimskim uslovima i da je leti situacija sasvim drugačija, uz uveravanja da će sve biti spremno za Igre koje će biti održane od 26. jula do 11. avgusta. U prečišćavanje Sene uloženo je čak 1,4 milijarde evra.

Krajem februara, francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da će se naleto svakako okupati u Seni. Prošlog leta, zbog lošeg kvaliteta vode, otkazane su takmičenja u trijatlonu, predviđena kao uvod u OI.

Voda u Seni uzrokovala je još jedan problem, kada su francuske vlasti otkazale generalnu probu otvaranja Olimpijskih igara koja je bila predviđena početkom protekle sedmice. Razlog za to bio je veliki vodostaj.

Organizatori su došli na originalnu ideju da prvi put u istoriji najveće svetsko okupljanje sportista ne bude započeto na stadionu, već na otvorenom, defileom duž Sene. Planirano je da rekom koja preseca Pariz, olimpijske delegacije prodefiluju na brodovima, dužinom od 6 kilometara, od mosta Osterlic do mosta Jena, posle čega bi zavšni deo svečanosti bio održan na Trgu Trokadero kod Ajfelove kule.

Takmičare i članove delegacija treba da prevozi oko stotinak brodova. Ali, obilne padavine koje su bile zahvatile Francusku podigle su vodostaj u Parizu do te mere, da je plovidba bila nemoguća. Voda je stigla do 3.39 metara, dok se Sena za plovidbu zatvara na 3.45. Plovidbu nije ometao samo vodostaj zbog nedovoljnog prostora između površine reke i mostova, već i brzina protoka vode.

Organizacioni komitet OI odlučio da sve odloži za 27. maj, uz nadu da će uslovi tada biti mnogo mirniji. Organizatori takođe uveravaju da ova promena neće imati uticaj na otvaranje 26. jula. Između ostalog, naglašavaju da protok vode ovih dana i krajem jula nije isti. Istovremeno, proba programa u kome na obali duž prolaska brodova učestvuje više stotina umetnika, uvežbava se u hangarima i teče bez problema.

Foto: Goran Čvorović

Sena

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave