RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre "Pariz 2024" izazvala reakciju Kremlja

Novosti online

17. 04. 2024. u 20:06

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. Najnovije vesti vezane za Olimpijske igre "Pariz 2024" nisu uopšte naivne, pa je i ruska država reagovala.

РУСИЈА ХИТНО ОДРЕАГОВАЛА: Најновија ситуација везана за Олимпијске игре Париз 2024 изазвала реакцију Кремља

Ilustracija

No, krenimo redom.

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava na početku treće godine ovog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su napetija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Najpre, tu su borbe različitih ideja oko toga da li, sa jedne strane, treba pustiti Ruse na Olimpijske igre ili, kao što se zalažu Ukrajina i njeni najverniji saveznici, nikako na to ne pristati - a sa druge, iz ruskog ugla, da li učestvovati kada su već propisani izuzetno oštri propisi (recimo, moguće je učešće samo individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne, ali i bez učešća u svečanoj ceremoniji otvaranja, i bez upisivanja osvojenih medalja na tablici osvajača, a sve to - uz dozvolu da se isključivo nastupa u tirkiznoj opremi).

Ruska javnost, čak i politički vrh, podeljen je oko toga, o čemu su vas "Novosti" danas već izvestile, ali postoji i jedan novi momenat.

Naime, predsednik Francuske Emanuel Makron predložio je da tokom trajanja Olimpijskih igara u Parizu bude, kao u stara, antička vremena, na snazi opšte, svetsko primirje. To znači da bi, ako se njegov predlog usvoji, rat u Ukrajini trebalo da stane dok se odvijaju olimpijska nadmetanja u francuskoj prestonici.

Reakcija Kremlja

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije, Vladimira Putina, ovako se obratio javnosti na tu temu:

- Mi nismo zvanično dobili takav predlog (o olimpijskom primirju). Ali, po pravilu, Ukrajina ovakve inicijative koristi da pokuša da pregrupiše svoje snage i da se dodatno naoruža, zbog čega je jako teško razmisliti o tim idejama  - naglasio je Putinov portparol.

Vladimir Putin i Dmitrij Peskov / Foto: Profimedia

Podsetimo, Olimpijske igre u Parizu održavaju se od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave