INSPIRIŠU ME VELIKE BORBE: Taekvondistkinja Aleksandra Perišić za "Novosti"

S. R.

10. 05. 2024. u 08:40

SA ogromnim osmehom bori se na tatamiju. Jedina srpska predstavnica taekvonda na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu, Aleksandra Perišić, uvek nasmejana, vedrog duha, a pleni i neposrednošću i harizmom. Za "Novosti", članica TK Azija, priča o budućim izazovima, kako izgleda život van sporta...

ИНСПИРИШУ МЕ ВЕЛИКЕ БОРБЕ: Таеквондисткиња Александра Перишић за Новости

FOTO: OKS

- Vatrena sam na tatmiju. Umem da budem i hladne glave. Međutim, kada su u pitanju veći turniri, gorim od želje da se pokažem. Uprkos svemu, fokusiram se na borbu, na protivnicu, trudim se da se smirim, pre svega vežbama disanja. Cilj je da pružim sve od sebe, jer znam koliko sam truda uložila i naporno trenirala i želim da to prikažem i u mečevima - naglašava Aleksandra za naš list.

Iz uloge autsajdera, koju je imala kada je krenula da se probija ka taekvondo visinama, sada kada iza sebe ima bronzu sa EP u Mančesteru 2022, ali i srebro prošle godine sa SP u Meksiku, pokazuje da je na samom vrhu.

- Motivišu me rivalke, jer znam da svaka želi da me pobedi. Ali, ne dozvoljavam da zauzmu moje mesto. Koliko god da je neko lošiji od mene, vuče ga želja za pobedom. Dajem sve od sebe da iskustvo koje sam stekla bude prevaga u moju korist.

Zato, kada budu na red došle bitke na najvažnijoj sportskoj smotri u Gradu svetlosti vratiće se u "stari režim".

- Tamo ću biti nova, podsećaću se na svoj početak. Mnogi takmičari imaju iskustva. Volim da pobeđujem najbolje, u tim borbama shvatim koliko sam spremna, da sam dovoljno jaka da iznesem sve to. Inspirišu me velike borbe - samouvereno priča Aleksandra.

Otkako je obezbedila vizu za Pariz, misli su usmerene ka prestonici Francuske.

- Razmišljam mnogo, ne samo što se tiče turnira. Na samom takmičenju neće biti previše prostora da se nešto promeni, koliko sam trenirala i dala sve od sebe to će se tada pokazati. Hvata me pomalo trema, zamišljam kako će sve ispasti, kakav je osećaj biti na OI... - dodaje Alkesandra.

Mnogi je vide kao prirodnu naslednicu Milice Mandić i Tijane Bogdanović, dve devojke koje su sa prethodne tri OI, donele isto toliko medalja (dva zlata i bronzu).

- Motiv mi je, više nego pritisak. Njih dve su napravile veliku stvar, i ja želim da idem njihovim stopama, da napravim ono što su one učinile. Pričali sam sa njima o mnogo stvari, pa i o tome. Pre dve godine, baš na EP, Milica je imala veliki uticaj da se smirim pred završne borbe. Kada vam šampion, kao što je ona, pruža podršku i daje savete imam još veću želju da se pokažem u najboljem svetlu.

Uz Aleksandru, maltene od početka, jeste njen trener Petra Butala Kovačić.

- Kada mi ne ide, ume da povisi ton, da me vrati u fokus. Zna, takođe, i da kada se stvari odvijaju u pravom smeru da me spusti na zemlju, da ne poletim previše. Dovoljno dobro me poznaje tako da može da "upravlja" mojim emocijama i svim okolnostima - iskrena je Aleksandra.

Deviza, rad i samo rad dovela je u poziciju da bude najbolja. Stoga, malo kad ima vremena za predah.

- Petra voli da mi pruži eventualno tri ili četiri dana slobodno i onda ponovo idemo u nove pobede. Prethodno leto imala sam sedam dana, ali čak i dok sam bila na letovanju trenirala sam. To je što je. Nadam se da ću posle OI imati malo duži odmor - sa osmehom priča Aleksandra.

Ipak, od danas je očekuje još jedno veliko takmičenje - Evropsko prvenstvo, koje se u Beogradu održava prvi put.

- Imam leptiriće u stomaku. Nedavni "Galebov trofej", gde sam stigla do zlata, bio mi je psihološki test. Svi su došli da me podrže, prijatelji, porodica. Čak, iako to nije bilo glavno takmičenje za mene ove godine, imala sam tremu. Bila mi je "frka", jer moram da se pokažem zbog čega sam se plasirala na OI. Drago mi je to što sam to iskustvo doživela pre Igara, pošto ću sada znati da funkcionišem u sličnoj situaciji. Mislim da uz publiku mogu do napravim korak dalje i da će mi oni biti velika podrška da stignem do zlatne medalje - optimizam ne napušta Perišićevu.

Osim sa tribina, znači joj i podrška kolega, što umnogome pomaže, iako je taekvondo primarno individualni sport.

- Svi sve podržavamo međusobno, delujemo timski. Koliko god da je teško, tu je i tim koji pruža podršku. Jedino kada sam sama sa sobom je u toku borbe. Međutim, odmalena sam u sportu, naučena sam na takvu situaciju. Koliko god da se borim sa sobom, nakupila sam dosta iskustva, samo mi prvi put bude teško - podvlači naša jedina predstavnica na OI u Parizu.

Sportski tip

VAN taekvonda Aleksandra uživa sa porodicom i prijateljima.

- Sportski sam tip. Volim da provodim vreme u prirodi. Sa prijateljim volim da igram neki sport, kao što je odbojka. Uživam da budem sa porodicom i prijateljima. Da se isključim iz taekvonda, pauze nisu velike, pa sam to vreme sa društvom.

Gledam i svoje i tuđe borbe

ALEKSANDRA nije tip sportiste koji ne prati sport u kojem se takmiči profesionalno. Štaviše, može se reći da ga živi svakodnevno.

- Svakog dana gledam svoje borbe, ali i tuđe. Gledam čak i muške, uz njih mogu da vidim neku novu tehniku da pokupim "cake" - otkriva Aleksandra.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre "Pariz 2024"?

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini uveliko u trećoj godinu od svog početka, u februaru 2022, možda i ne čudi što Ukrajina ne želi da vidi ruske sportiste na međunarodnim takmičenjima. Ipak, iako je doneta odluka da Rusi mogu na ovogodišnje Olimpijske igre - Pariz 2024, može da se desi da jedan od poznatijih ruskih takmičara tamo ne učestvuje, upravo "iz ukrajinskog razloga".

20. 05. 2024. u 15:35

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)