"NEĆU VIŠE DA IGRAM TENIS!" Novak Đoković je ovo izgovorio iskreno, a ono što se potom desilo ući će u istoriju

Novosti online

22. 07. 2023. u 21:53

NOVAK Đoković je, iako se s tim neće složiti oni kojima su Rodžer Federer i Rafael Nadal omiljeni, najbolji teniser svih vremena. A lako je moglo da se desi - da to ni izbliza ne postane.

НЕЋУ ВИШЕ ДА ИГРАМ ТЕНИС! Новак Ђоковић је ово изговорио искрено, а оно што се потом десило ући ће у историју

FOTO: Tanjug/AP

Evo kako je saradnik američkog pisca Rajana Holideja, Bili Openhajmer, sumirao ono što se desilo početkom juna 2010.


Taj period je, inače, možda i najvažniji u impresivnoj Noletovoj karijeri.

Drugog juna Đoković je, kao veliki favorit, kao treći nosilac i već grend slem šampion (jer je 2008. osvojio dotad jedinu titulu sa nekog od četiri najveća turnira, Australijan open) ispao sa Rolan Garosa. Izbcio ga je autsajder, koji je izgubio dva uvodna seta a na kraju ipak pobedio Srbina. Jirgen Melcer je u polufinale prošao savladavši Novaka sa 3:6, 2:6, 6:2, 7:6(3), 6:4.

"Novosti" vam prenose Openhajmerovovu priča o onome što je usledilo posle tog šoka:


"Nekoliko dana nakon četvrtfinalnog poraza na Rolan Garosu 2010, Novak Đoković je rekao svom treneru, Marjanu Vajdi, da je odlučio da se više ne bavi tenisom.


Bio je u tom trenutku treći na svetu, grend slem šampion, favorit da osvoji Vimbldon...
Nakon Đokovićevih reči da odstauje, Vajda ga je pitao:


- Zašto si ti počeo da se baviš ovim sportom?


Vajda je istog časa shvatio šta je problem: Đoković se previše fokusirao na rang-listu, rekorde, titule, spoljašnja očekivanja. I, kao rezultat toga, Đoković je o svom tadašnjem stanju kasnije umeo da kaže "Psihički posmatrano, nalizio sam se u jednom vrlo zbrkanom mestu".


A dok je Đoković razmišljao o Vajdinom pitanju, zašto se bavio tim sportom, pomislio je koliko je samo njegovih najranijih sećanja iz detinjstva sadržalo "omiljenu mu igračku" - mini-reket za tenis i jednu mekanu lopticu. Odgovarajući na Vajdino pitanje, rekao je da je počeo da igra tenis "jer je, prosto, voleo da u ruci drži reket".


- A da li i dalje voliš da držiš reket u šaci? - upitao ga je Vajda.


Đoković je razmisio nekoliko sekundi, uzbudio se i rekao:


- Da! Volim da držim reket. Bilo da je finale grend slema na centralnom terenu ili samo neko opuštanje na javno dostupnom terenu, volim da igram jer... volim da se igram.


Vajda je klimnuo glavom, rekavši: - Pa, to je izvor (tvoje radosti). U to treba da uroniš. Pusti i rangiranja, i šta želiš da ostvariš, i šta drugi očekuju od tebe.

Marjan Vajda i Novak Đoković / FOTO: EPA


Vajda je potom predložio Đokoviću da odmori nekoliko nedelja. I, on se sa tim saglasio.

Ali, čim je ustao sledećeg jutra, Đoković je 'umirao' od želje da udara tenisku lopticu.

Otišao je na terene prosto da bi se se igrao.

- I, nikada više nisam pogledao unazad - priznaje.

Sledeće godine, Đoković je uživao u jednoj od najboljih sezona u istoriji sporta. Ostvario je 43 uzastopne pobede. Osvojio je tri grend slem titule, uključujući i svoju prvu vimbldonsku. Završio je tu godinu kao prvi na svetu.


- Počeo sam da igram slobodno - prisećao se Novak te sezone, dodajući: - Postao sam onaj dečak koji sam bio kada sam počinjao da igram", zaključuje citiranjem Đokovića Bili Openhajmer.


A tome treba dodati i da je posle te čuvene 2011 i tri tadašnje grend slem titule, Novak i pored fizičkih poteškoća, i pored nestvarne konkurencije, a Rodžer Federer i Rafael Nadal su bili u punoj snazi, Endi Marej i Stanislas Vavrinka takođe osvajali najveće turnire, Nole je bio taj koji je osvojio još 19 grend slemova, oborio silne rekorde i postao, zaista, najbolji svih vremena.

Novak Đoković i Marjan Vajda / Foto: Tanjug/AP, Instagram/vajdamarian

Ako vam se tenis sviđa, ono što u njemu radi Novak Đoković, a i "beli sport" uopšteno, pratite ga na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024