KAKAV POVRATAK U INDIJAN VELS: Novak Đoković posle velike borbe pobedio Vukića i krenuo u pohod na titulu

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

10. 03. 2024. u 02:26

NOVAK Đoković odigrao je prvi meč u Indijan Velsu posle pet godina i uspešno ga je okončao pobedivši u drugom kolu Australijanca Aleksandra Vukića sa 6:2, 5:7, 6:3.

КАКАВ ПОВРАТАК У ИНДИЈАН ВЕЛС: Новак Ђоковић после велике борбе победио Вукића и кренуо у поход на титулу

FOTO: Tanjug/AP

Mnogi ljubitelji tenisa su čekali da vide kako će Srbin izgledati s obzirom na to da mu je ovo bio prvi duel još od polufinala Australijan opena i mogli su da se uvere da je veoma spreman, uprkos malom padu u drugom setu.

Igrao je Đoković odlično, posebno u prvom setu koji je okončao za 34 minuta. Radio je dobro servis, ali i ostali segmenti igre i 69. na ATP listi nije imao nikakve šanse.

Na startu drugog segmenta dogodio se pad u igri petostrukog osvajača ovog tunira. Vukić je to iskoristio i poveo sa 0:3, iako je Novak u drugom gemu imao 0:40 i smeč koji je poslao u mrežu. Ipak, brzo se Nole konsolidovao i vratio brejk i igru iz prvog seta.

No, u finišu je Novak opet popustio, kada je servirao da obezbedi taj-brejk - forhend nije slušao, napravio je dve greške iz tog udarca. Taj poklon je uz fantastičan ritern iskoristio momak iz Sidneja da izjednači rezultat.

Nastavio je da se bori Vukić i na početku trećeg seta, ali Nole je u petom gemu uspeo da napravi brejk i potom sigurnom igrom privede kraju meč koji je trajao dva sata i 12 minuta.

Vredi pomenuti jedan interesantan podatak. Kada su u pitanju teniseri iz Australije, Đoković je protiv njih odigrao 32 meča i pobedio čak 28 puta. Teren je pognute glave napuštao jedino u duelima sa Nikom Kirjosom dva puta, Aleksom de Minorom u Junajted kupu i Lejtonom Hjuitom sada već davne 2006. godine na Ju-Es openu.

Zanimljivo je i to da je Novak poslednju titulu na ovom turniru osvojio 2016. godine kada je u finalu pobedio Miloša Raonića. U naredna tri pokušaja nije uspevao da dođe do trofeja.

Takođe, ovo je 36-godišnjaku iz Beograda bila jubilarna 400. pobeda na masters turnirima. Ispred njega je samo Rafael Nadal (406).

Đoković će u trećem kolu u kalifornijskoj pustinji igrati protiv Italijana Luke Nardija koji je u glvani žreb ušao kao srećni gubitnik.

Treći set: Đoković - Vukić 6:2, 5:7, 6:3

6:3 - Savršen gem za kraj srpskog igrača, prepustio je rivalu dva poena što je bilo dovoljno da se plasira u treće kolo Indijan Velsa.

5:3 - U ovom delu meča je preko potreban bio jedan siguran gem i do njega je došao osvajač 24 grend slem titule. Sad će Vukić servirati da ostane na turniru.

4:3 - Jedan lak gem dobio je Aleksandar i tako je prekinuo seriju Srbina od tri vezana gema. Ipak, 36-godišnjak iz Beograda je i dalje taj koji se za sve pita.

4:2 - Potvrdio je Đoković brejk i to nakon što je Vukić pogrešio dva udarca iz forhenda što je najjače oružje u igri Australijanca.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

3:2 - To je pravi Novak! "Ukrao" je dva poena u petom gemu momku iz Sidneja i uspeo prvi da napravi brejk u trećem setu. Evidentno je da je Nole opet podigao nivo igre i sada drži sve u svojim rukama kada je ovaj meč u pitanju.

2:2 - Za sada Srbin nema problema na svoj servis, iako ga prvi ne služi dobro u ovom delu susreta.

1:2 - Propustio je Srbin dve brejk prilike i na kraju je gem devetim asom u meč okončao Vukić koji se još uvek sjajno bori protiv najboljeg na svetu.

1:1 - Ovo je bilo potrebno Đokoviću - gem sa nulom. Nije Nole ostavio nikakvog prostora protivniku da pomisli da može da dođe do novog brejka.

0:1 - Prepun samopouzdanja zbog osvajanja drugog seta, Vukić je nastavio da igra i u trećem. Dobio je uvodni gem i praktično prvi put na ovom meču ima prednost.

Drugi set: Đoković - Vukić 6:2, 5:7

5:7 - Malo ko je ovo očekivao. Srbin je dosta izgrešio iz forheda, rival je to iskoristio i uspeo da dođe do izjednačenja, pa će odluka o tome ko će na megdan Luki Nardiju morati da padne u odlučujućem trećem segmentu.

5:6 - Bez problema je Aleksandar došao do još jednog gema i uspeo je da obezbedi taj brejk, a isto to će morati da uradio Novak Đoković ukoliko želi da izbegne treći set.

Aleksandar Vukić/FOTO: Tanjug/AP

5:5 - Još jedan veoma lak gem dobio je srpski teniser. Opet je prebacio pritisak na protivnika.

4:5 - Ponovo vodi Vukić. Novak će servirati da ostane u drugom setu. Mnogo bolja igra 69. igrača sveta u ovom delu meča.

4:4 - Kakav gem za Đokovića, upisao je čak tri asa i dobio ga sa "nulom". Sada je na ispitu Australijanac.

3:4 - Uspeo je Vukić da prekine Novakovu seriju od tri vezana gema. Imao je petostruki osvajač Indijan Velsa 15:30, iapk uspeo je momak iz Sidneja da se izvuče iz te situacije i na kraju dobije gem.

3:3 - Savršen je gem odigrao najbolji na planeti i čini se da je vratio igru koja ga je krasila u prvom setu.

2:3 - To je to! Vratio je Novak izgubljeno. Sada je Vukić vodio 40:15, a onda je Srbin pronašao neke odlične udarce i uspeo je prvi put u drugom setu da oduzme servis protivniku i u potpunosti se vrati.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

1:3 - Evo ga. Upisao se Đoković na semaforu u drugom setu. Ovaj gem je osvajač 24 grend slem titule osvojio sjajnim forhend vinerom.

0:3 - Neverovatno! Imao je Novak 0:40, a onda je smeč poslao u mrežu. Nakon toga je momak iz Sidneja ispogađao prve servise i uspeo da potvrdi brejk.

0:2 - Totalno neočekivano! Australijanac je napravio brejk, iskoristio je treću priliku u ovom gemu i sada je on taj koji ima prednost u drugom setu. Ipak, tek treba to da potvrdi.

0:1 - Dobro je drugi set otvorio Vukić i nije dozvolio da mu se ponovi scenario iz prvog dela duela kada je Đoković odmah napravio brejk.

Prvi set: Đoković - Vukić 6:2

6:2 - Dobio je Srbin prvi set u Indijan Velsu posle pet godina od kako nije igrao u kalifornijskoj pustinji. Sa dva asa je okončao prvi deo duela koji je trajao 34 minuta. Nole je sad na dobrom putu da brzo okonča meč i ne provede puno vremena na terenu.

5:2 - Bilo je samo pitanje vremena kada će Novak ponovo oduzeti servis Australijancu. To je uradio u sedmom gemu i serviraće za set.

4:2 - Prvi put na ovom meču jedan od tenisera je gem dobio bez izgubljenog poena, uradio je to Đoković koji sigurno održava prednost.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

3:2 - Dobar gem odigrao je Vukić i stabilizovao je igru u odnosnu na start meča. Zanimljivo je to da je sva tri gema u kojima je do sada servirao počeo sa asom.

3:1 - Do prve brejk prilike došao je i 69. igrač planete, ipak tada je servis priskočio u pomoć i Novka je odservirao tri servis vinera što mu je omogućilo da ipak zadrži prednost stečenu na samom početku duela.

2:1 - Mogao je Beograđanin drugi put od početka meča da oduzme servis Australijancu, ali nije iskoristio brejk loptu. Na kraju je Vukić uspeo da pronađe da se izvuče iz teške situacije i upiše se na semaforu protiv svetskog broja jedan.

2:0 - Potvrdio je Đoković brejk. Bilo je 30:30, no nije uspeo momak iz Sidneja ozbiljnije da ugrozi rivala koji je sjajnom bekhend paralelom okončao drugi gem.

1:0 - Australijanac je meč počeo sa dva asa, ali onda je Novak podigao nivo igre i odmah je došao do brejka, te Srbin idealno otvara prvi meč u Indijan Velsu posle pet godina.

Uoči meča:

Ovo je prvi međusobni okršaj prvog i 69. na ATP listi. Nema dileme da je Nole veliki favorit u ovom duelu.

Đokoviću je ovo prvi put od 2019. godine da nastupa u Indijan Velsu, mastersu koji je do sada osvojio pet puta.

Osvajač 24 grend slem titule je u ovoj sezoni do sad odigrao samo jedan turnir, pomenuti Australijan open, na kome je zaustavljen u polufinalu od kasnijeg šampiona Janika Sinera.

Pobednik meča Đoković - Vukić igraće u trećoj rundi sa boljim iz duela Žižen Žang (Kina) - Luka Nardi (Italija).

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!