NOVI MOSTOVI I VIŠE ZELENILA: Predstavljen nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine

Z. GRUMIĆ

27. 12. 2021. u 18:22

U NACRTU Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030. godine, koji je novinarima danas predstavljen u Javnom preduzeću „Urbanizam“, predviđeno je povećanje javnih zelenih površina na području grada za više od 160 hektara u odnosu na aktuelni planski dokument kao i niz drugih bitnih novina koje će značajno poboljšati kvalitet života građana.

НОВИ МОСТОВИ И ВИШЕ ЗЕЛЕНИЛА: Представљен нацрт Генералног урбанистичког плана Новог Сада до 2030. године

N. Karlić

Ovim GUP-om obuhvaćene su praktično sve ključne oblasti funkcionisanja grada pa je tako planirano da, uz izgradnju novih parkova na nekoliko lokacija budu proširene i kvalitetno unapređene postojeće šumske površine, poput one na Kameničkoj adi.

Na toj lokaciji na Dunavu, na kojoj se trenutno nalazi skoro 200 nelegalno izgrađenih objekata, biće zadržani i obnovljeni veslačka staza i marina ali nema govora o izgradnji kompleksa zgrada, kako je to neodgovorno iznošeno u javnosti minulih meseci, rekao je direktor „Urbanizma“ Dušan Miladinović.

- Nema nikakve priče o gradnji stambeno-poslovnog kompleksa na području Kameničke ade. Tamo će biti očuvan šumski deo uz planiranu „obaloutvrdu“ – naveo je Miladinović i dodao da je na obližnjem delu, gde je sad bivše brodogradilište, predviđena izgradnja kompleksa zgrada koji će, kako je dodao, značajno unaprediti oblasti poslovanja i turizma i oživeti taj deo koji je sad obična bara.

Plan predviđa unapređenja u saobraćaju kako bi pešaci i bicikli ubuduće imali znatno više prostora. Takođe je, osim izgradnje da velika dunavska drumska mosta planirana i izgradnja ukupno pet pešačko-biciklističkih, od kojih će jedan biti izgrađen na stubovima nekadašnjeg mosta cara Franca Jozefa preko Dunava a ostala četiri na okolnim kanalima i ili dunavskim rukavcima.

GUP, Taj za razvoj grada izuzetno važan planski dokument biće na javnoj raspravi u narednih 40 dana. Zainteresovani će moći da ga pogledaju u Zavodu za urbanizam, u Galeriji „Macut“ na Spensu, u prostorijama svih mesnih zajednica kao i na sajtu „Urbanizma“.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku