ZA SLOBODU ŽIVOTE DALO VIŠE OD 1.500 BORACA: Polaganjem venaca obeležena godišnjica oslobođenja Prijepolja u Prvom svetskom ratu

A. ROVČANIN

31. 10. 2022. u 14:31

DELEGACIJA opštine Prijepolje i Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine polozila je vence na spomen obeležje stradalim ratnicima u ratovima od 1912. do 1918. godine, evocirajući uspomene na slavne pretke koji su doneli slobodu Prijepolju u Prvom svetskom ratu.

ЗА СЛОБОДУ ЖИВОТЕ ДАЛО ВИШЕ ОД 1.500 БОРАЦА: Полагањем венаца обележена годишњица ослобођења Пријепоља у Првом светсkом рату

Foto: A. Rovčanin

Načelnik Opštinske uprave Miodrag Ćubić, podsetio je na činjenicu da je Mileševski srez, kojem je pripadalo Prijepolje, dao više od 1.500 boraca u Prvom svetskom ratu, dok su mnogi od njih prošli i albansku golgotu.

– Prvi svetski rat je jedan od najznačajnijih događaja u istoriji čovečanstva, gde je za slobodu živote položilo više od 10 miliona ratnika, a ranjeno je bilo više od 20 miliona boraca. Celokupno svetsko stanovništvo je pretrpelo ogromnu patnju. I naš Mileševski srez dao je 1500 boraca, a mnogi od njih su prošli i albansku golgotu kako bi doneli slobodu svojim potomcima – istakao je Ćubić.

Predsednik Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine Vukosav Tomašević ukazao je na značaj 31. oktobra, kao jednog od najsvetlijih datuma u viševekovnoj istoriji Prijepolja. On je naglasio i da će Savez pokrenuti inicijativu da ovaj datum, zajedno sa 27. oktobrom, danom oslobođenja od Otomanske imperije uđe u kalendar službenog obeležavanja.

– U Prvom svetskom ratu naša država je mnogo stradala a mileševski kraj dao je brojne žrtve i značajan doprinos za slobodu. Za slobodu zajedno su ratovali i Srbi i Muslimani. Nažalost, ne postoje precizni podatci o broju žrtava i nosilaca Albanske spomenice i Solunaca – kazao je između ostalog Tomašević i apelovao na kulturne institucije da pokrenu incijativu da se prebroje i popišu svi učesnici Prvog svetskog rata iz ovog kraja.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku