ZDRAVA HRANA U ZDRAVOJ SREDINI : U Futogu po 23. put održana tradicionalna "Kupusijada"

S. BAJIĆ

05. 11. 2022. u 21:01

U ovogodišnjem izdanju jedinstvene priredbe u čast čuvenog futoškog kupusa, u centru Futoga, specijaliteti su se pripremali u mnoštvu kotlića i kazana za mnogobrojne sladokusce

ЗДРАВА ХРАНА У ЗДРАВОЈ СРЕДИНИ : У Футогу по 23. пут одржана традиционална Купусијада

PSG

KADA se u mašću premazan zemljani lonac, poslažu u tri-četiri sloja po red kupusa, proprženog luka sa tucanom paprikom, pa rebaraca, slanine, svinjskog i junećeg mesa, i posle četiri časa kuvanja skine sa lagane vatre, nema tog ko neće dvaput napuniti tanjir. To, otkrivajući recept za čuveni „slatki kupus“, tvrdi baka Milka, Futožanka čiji specijalitet svake godine „plane“ na tradicionalnoj etno manifestaciji „Kupusijada“ u Futogu.

Naravno, i ove godine, u 23. izdanju jedinstvene priredbe u čast čuvenog, futoškog kupusa, koja je u petak i subotu, po 23. put održana u centru Futoga, omiljeno jelo pripremalo se u mnoštvu kotlića, kazana, oranija… svako na svoj način a sve za mnogobrojne sladokusce.

Učesnike i goste manifestacije je pozdravio Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, ističući da je autohtona sorta kupusa ponos i brend Futoga, Novog Sada i Srbije.

- Trebalo je mnogo truda, borbe, znanja i ulaganja da se kupusijada stavi na mapu novosadskih manifestacija i da traje 23 godine. Glavna futoška ulica iz godine u godinu, postaje sve uža, jer je sve je više izlagača i posetilaca. Međutim, ničega ne bi bilo da nije vrednih poljoprivrednika koji su svojim umećem decenijama stvarali brend. Grad Novi Sad će, kao i do sada, nastaviti da podržava manifestaciju i poljoprivrednike koji se bave organskom proizvodnjom i zdravom hranom- rekao je Đurić.

U udruženju „Futoški kupus“ naglašavaju da manifestacija predstavlja privredne potencijale njihovog mesta, lokalne običaje i turističku ponudu, a u prvi plan ističe proizvodnju zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini. Pored gastronomskog dela, gde su učesnici ukrštali varjače u kuvanju slatkog i kiselog kupusa, tražila se i birala najteža i najlepša glavica futoškog kupusa. Sve je pratio i bogat kulturno-zabavni i edukativni program. Organizovan je i 13. susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!