SMEĆEM PREKRILI I DEČIJE IGRALIŠTE: Ekolozi u Vrbasu prijavili inspekciji pet ugroženoih lokacija

Z. Rajić

26. 04. 2023. u 14:00

IAKO Vrbas ima legalnu deponiju na čak 10 hektara, po gradu se pojavljuju divlja smetlišta.

СМЕЋЕМ ПРЕКРИЛИ И ДЕЧИЈЕ ИГРАЛИШТЕ: Еколози у Врбасу пријавили инспекцији пет угроженоих локација

foto EPV

Tako je ovih dana, po dojavama građana, Ekološki pokret Vrbasa (EPV) registrovao pet „krajnje zaprljanih javnih lokaliteta“, koje je prijavio opštinskoj komunalnoj inspekciji

Građani smatraju da divlje deponije bujaju zbog toga što je za domaćinstva uvedena naplata istovara smeća na glavnoj deponiji. Iz JKP „Komunalac“, međutim, uzvraćaju da je neodgovornost jedini razlog što se smeće prosipa gde kome padne na pamet.

 - Prikolica kabastog otpada izručena je u šumarku kraj stare subotičke pruge, u naselju Vinogradi. Istoimeni rekreativni tereni i dečje igralište prekriveni su smećem, a brojne sprave i objekti lagano propadaju – nabraja predsednik EPV Ratko Đurđevac. - Hrpe smeća i šuta izbačene su kraj iskopa žute zemlje u blizini Iđoškog puta, a gomila betona kraj Kucurskog puta. A pored same glavne deponije, duž starog druma, najtužnija slika, sa posledicama brojnih odustajanja od plaćanja legalnog istovara smeća.

 Iz Sektora marketinga JKP „Komunalac“ su, za „Novosti“, predočili da se „divlje deponije u vrbaskoj opštini čiste više od 20 godina, što znači da je oduvek bilo nesavesnih građana koji su ugrožavali životnu sredinu“.

REŠENjE USPORIO RAT

   Đurđevac napominje da lokalna samouprava nije reagovala na brojne apele EPV za efikasnije upravljanje otpadom, ističući da „život u obručima smeća nije samo estetski, nego i zdravstvene problem“.

   - Rešenje je regionalna deponija u Novom Sadu, za šta postoji podrška EU, ali je projekat usporen, jer je rat u Ukrajini bacio ekologiju u drugi plan – rekao je direktor JKP „Komunalac“ Igor Škundrić.

 - JKP redovno prazni kante i kontejnere i odnosi komunalni otpad u tipiziranim vrećama iz domaćinstava, preduzeća i ustanova, a dva puta godišnje organizuje besplatne akcije odvoženja biljnog i kabastog otpada. Naplata je uvedena za istovar smeća iz domaćinstava mimo utvrđenog rasporeda, a korisnici koji obavljaju poslovnu delatnost i samostalno odlažu otpad na glavnoj deponiji, plaćaju naknadu za njeno održavanje – objasnili su u „Komunalcu“.

   Na primedbu građana i ekologa da JKP od naplate istovara smeća ima i dodatan prihod iz opštinskog budžeta za čišćenje „prinudno stvorenih“ divljih deponija, u „Komunalcu“ odgovaraju da samo saniraju posledice ljudskog nemara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije