ČUVAR HEROJSKE ISTORIJE GRADA: Projekat koji čuva spomeničko nasleđe u Leskovcu i okolini

Игор Митић
Igor Mitić

28. 04. 2023. u 14:00

Svi spomenici koji čuvaju uspomenu na događaje i ličnosti iz oslobodilačkih ratova na području Leskovca i okoline evidentirani su u jedinstven pregled stanja ratnih memorijala uz smernice i uputstva za njihovo čuvanje.

ЧУВАР ХЕРОЈСКЕ ИСТОРИЈЕ ГРАДА: Пројекат који чува споменичко наслеђе у Лесковцу и околини

foto: GU Leskovac

Studija po prvi put okuplja na jednom mestu spomeničko nasleđe leskovačkog kraja sa svim kulturnim i arhitektonskim elementima potrebnim za održavanje, popravku i konzervaciju.

U okviru rada na ovom dokumentu Ivana Cvetković i Đorđe Stošić, stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, sačinili su grafičku i foto dokumentaciju, a uz pomoć moderne tehnologije izradili su i modele obrađenog fonda čime se trajno čuva detaljni trodimenzionalni pregled popisanog spomeničkog nasleđa. Oni kažu da Leskovac ima izuzetnu istoriju koju treba čuvati i da su se zaljubili u ovaj grad obilazeći 144 naseljena mesta na njegovoj teritoriji.

LEKCIJA NOVIM GENERACIJAMA

Gradonačelnik Cvetanović poručuje da su događaji i imena koji se nalaze na svakom od spomenika lekcija o hrabrosti i žrtvi, a da njihov broj govori o skupoj ceni koju su Leskovčani platili za slobodu i nezavisnost Srbije.

- Studija je rezultat celogodišnjeg rada na inicijativu Leskovca koji je prepoznao njen značaj. Ratni memorijali predstavljaju osnovu sećanja. Ovaj grad ima viševekovnu oslobodilačku tradiciju, a rad na njegovom spomeničkom nasleđu predstavljao je ozbiljan istraživački poduhvat – kazao je Dušan Andrejević, direktor niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Popisano je više od 260 ratnih memorijala, 50 je uništeno, a desetak nije pronađeno. Najstariji spomenik potiče iz 1897. godine, dok je istorija spomeničkog nasleđa najintenzivnija u periodu posle Prvog svetskog rata.

- Želja gradonačelnika Gorana Cvetanovića da se renovira Spomen park, kao i spomenici u centru grada i na Hisaru bila je inicijalna za izradu ove studije koja će nam pomoći da sačuvamo veliko kulturno-istorijsko nasleđe našeg grada – istakao je Nebojša Dimitrijević, direktor leskovačkog Narodnog muzeja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?