LESKOVAC DRAGULJ U KRUNI KARNEVALA: Stigli gosti iz 14 zemalja

Игор Митић
Igor Mitić

18. 05. 2023. u 19:07

FEDERACIJA evropskih karnevalskih gradova (FEEK) je najveća asocijacija koja okuplja karnevalske gradove i ljubitelje karnevala iz celog sveta. Generalna Skupština federacije i 43. Konvencija FEKK-a, sa više od stotinu učesnika iz 14 zemalja, ove godine održava se u gradu na Veternici

ЛЕСКОВАЦ ДРАГУЉ У КРУНИ КАРНЕВАЛА:  Стигли гости из 14 земаља

foto: GU Leskovac

Gosti iz inostranstva posetiće sve najatraktivnije kulturne i turističke tačke na jugu Srbije. Na svečanom otvaranju Konvencije FEKK, pored defilea centrom grada, nastupile su i pojedine karnevalske grupe, dok je ovaj višednevni događaj, koji traje do 20. maja, ovekovečen i tako što je na centralnom gradskom trgu otkriveno spomen-obeležje. Inače, prošle su skoro dve decenije od kada je u Leskovcu obnovljeno održavanje karnevala.

Leskovački karneval svakog leta okupi više od 2.000 učesnika

- Ponosno smo na naš karneval koji svakog leta okupi više od 2.000 učesnika i nekoliko desetina hiljada posetilaca. Leskovački karneval zauzima značajno mesto u našoj turističkoj ponudi i ima važnu ulogu u promociji leskovačkog kraja - ocenio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je nedavno reizabran na mesto predsednika asocijacije karnevalskih gradova Srbije.

Gosti su kazali da su Leskovčani dobri, veseli, gostoprimljivi i druželjubivi što su glavne osobine i ljubitelja karnevala, pa ne čudi uspeh koji ova manifestacija ostvaruje u gradu na Veternici.

- Naš moto je zajedništvo bez mržnje među zemljama i narodima. Čast nam je što smo u Leskovcu i zahvalni smo na divnom gostoprimstvu. U Leskovcu se osećam kao kod kuće - istakao je Lars Algel, predsednik Internacionalnog borda FEKK-a.

Za sve goste Leskovac je organizovao posete Jašunjskim manastirima, crkvi Odžakliji, Narodnom muzeju, kanjonu reke Vučjanke, Caričinom gradu, a u susednim okruzima obići će Vranje, Vlasinsko jezero i Niš. U planu je i održavanje radionica za izradu maski i kostima.

Federacija karnevalskih gradova broji više od 200 lokalnih zajednica. Ona, kako je rečeno, povezuje ljude što doprinosi poverenju i prevazilaženju predrasuda kroz upoznavanje sa novim sredinama i kulturama.

Inače, spomen-ploča otkrivena na centralnom leskovačkog trgu predstavlja venecijansku masku sa paprikama iza glave i natpisom na engleskom jeziku. Na otvaranju manifestacije bilo je i vatrometa, dok su gosti, sa trga ka nebu, pustili bele golubove kao simbol mira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)