NAJVEĆA SMOTRA AGRARA U REGIONU : Na Novosadskom sajmu svečano otvoren jubilarni, 90. Međunarodni poljoprivredni sajam

S.B.

20. 05. 2023. u 14:51

NA Novosadskom sajmu, koji ove godine obeležava vek postojanja, danas je otvoren takođe jubilarni, 90. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem se do 26. maja predstavlja više od 1.100 izlagača iz 27 zemalja.

НАЈВЕЋА СМОТРА АГРАРА У РЕГИОНУ : На Новосадском сајму свечано отворен јубиларни, 90. Међународни пољопривредни сајам

S.B.

Smotru agrara, najveću u regionu, svečano su otvorili ministri poljoprivrede Italije, Frančesko Lolobriđida i Srbije, Jelena Tanasković, istakavši u prvi plan dogovorenu buduću saradnju dve zemlje upravo u oblasti proizvodnje hrane.

- Srbija i Italija su vezani istorijom i kulturom a bićemo povezani i saradnjom, pre svega u oblasti sistema promocije poljoprivrede- obratio se Lolobriđida, kao predstavnik Italije koja je ove godine „zemlja partner“ Novosadskog sajma.- Sajamska manifestacija u Novom Sadu šalje mnogo pozitivnih poruka u inovaciji istraživanju i proizvodnji i dve države, koje su bliske kao naše, mogu da nađu zajednička rešenja za obostrani benefit. Italija ima problem poplava, posebno u oblasti Emilija Romanja, Srbija sa tragedijom u pucnjavama u Beogradu i Mladenovcu, pa ovom prilikom izražavamo saučešće porodicama i poručujemo da je italijanski narod solidaran u ovim trenucima.

Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u prvi plan je nistakla značaj sajamske manifestacije s obzirom na to, kako je istakla, da Vlada Srbije u prva tri prioriteta poljoprivredu svrstava na visokom nivou.

- Činimo da na sve načine razumnim dijalogom rešimo probleme u toj oblasti- rekla je Tanaskovićeva.- Italija je prijatelj Srbije, sa kojom smo lane imali 583,5 miliona evra robne razmene, što je za 20 odsto više nego 2021. godine. Potencijal postoji za unapređenje saradnje i prezentaciju proizvođača. Tu su pre svega srpski domaćini da u teškim trenucima stanja u poljoprivredi podrže izlazak na evropski put. Jer, Vlada Srbije je uz njih a ne neko sa druge strane stola, već prijatelj i saradnik da zajednički izvučemo maksimum u zakonodavnom okviru u novi sistem funkcionisanja sa Evropom u koji idemo. Agrarna politika je na visokom nivou o kojoj brinemo svakodnevno što potvrđuje i saradnja sa Kinom, sa kojom smo ustanovili dva protokola za naše poljoprivrednike za izvoz u najmnogoljudniju zemlju na planeti.

O jubilejima Novosadskog sajma, govorili su Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada i Slobodan Cvetković, generalni direktor te kuće, koji su naglasili da ovogodišnju manifestaciju obeležavaju izložbe mehanizacije, Nacionalna izložba stoke i genetskih potencijala, veliki broj poslovnih susreta, takmičenje u preponskom jahanju, Fijakerijada, Dan stočara, Dan voćara, humanitarna akcija...

Nedelja italijanske kulture

Ovogodišnja „zemlja partner“ najvećoj smotri agrara u regionu, Italija, priređuje kolektivnu izložbu 21 reprezentativnog preduzeća te zemlje na prostoru od 500 metara kvadratnih kao i dva seminira, u interesu zajedničkog razvoja tehničkog i sektora inovacije u Srbiji i Italiji, i predstavljanje ambicioznih istraživača. Takođe, u Novom Sadu je juče počela manifestacija „Italinaska nedelja kulture“ sa brojnim sadržajima u Kulturnim stanicama.

Paprene cene

Na izložbi mehanizacije pažnju posetilaca privlači najskuplji traktor „Kase IH Stajger 500, koji košta 462.000 evra, ali i specijalizovani kombajn za šećernu repu, Grimi Reks 6.200 za 670.000 evra. Najskuplji eksponat na sajmu je žitni kombajn, guseničar Fendt Ideal 8, koji se premijerno poredstavlja a njegova vrednost 700.000 evra.


 


 


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)