U FOKUSU AKTIVAN ODMOR: Kraljevački kraj i znamenitosti sve atraktivniji i stranim turistima

G. Ćirović

12. 06. 2023. u 17:00

UZ konstantan porast domaćih turista, poslednjih godina evidentan je porast broja stranih gostiju koji posećuju atraktivne destinacije i znamenitosti kraljevačkog kraja.

У ФОКУСУ АКТИВАН ОДМОР: Краљевачки крај и знаменитости све атрактивнији и страним туристима

Foto: G. Šljivić

Tako su, prema podacima Turističke organizacije Kraljevo, strani turisti lani ostvarili 36.223 noćenja, a očekuje se da ove sezona ta cifra bude i nadmašena.

- Uglavnom su to gosti iz okruženja i iz zemalja u regionu. Najveće interesovanje vlada za aktivan odmor, odnosno rafting, pešačenje šumskim stazama, paraglajding, boravak u netaknutoj prirodi i na čistom vazduhu, upravo za ono čime je bogat naš kraj, ali i za noćni život i dobru zabavu - kaže Igor Tešić iz TO Kraljevo.

Prema njegovim rečima, primetno je i sve veće interesovanje za etno i sve popularniji gastronomski turizam ponajviše u selu Rudno na istoimenoj visoravni na obroncima Radočela i Golije, u Bogutovačkoj Banji, Bogutovcu ili obližnjoj Lopatnici.

- Za delatnost seoskog i etno turizima na teritoriji Kraljeva registrovano je oko 180 objekata, po čemu grad na Ibru prednjači u Srbiji - dodaje Tešić.

Manastiri i planine

TURISTIMA koji borave u kraljevačkom kraju atraktivne su posete srednjovekovnim manastirima Žiči i Studenici, tvrđavi Maglič u Ibarskoj klisuri, planinama Goč i Stolovi, kao i brojni kulturni i zabavni sadržaji kojima obiluje svako leto u gradu na Ibru.

Sve te destinacije beleže rast broja noćenja nudeći kvalitetnu ponudu koju se domaćini trude da obogate zahvaljujući i svojim sredstvima, kao i sredstvima sa konkursa lokalne samouprave za razvoj i podsticaj turizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)