UČE BRINUĆI O PRASIĆIMA: Nova farma u Poljoprivrednoj školi u Futogu dobila prve stanare

Z. GRUMIĆ

16. 06. 2023. u 16:00

KADA su završene pripreme do najsitnijih detalja u novoizgrađenu i po najvišim evropskim standardima opremljenu farmu svinja pri ekonomiji Poljoprivredne škole u Futogu stigli su prvi - stanari. Useljen je prvi kontingent prasića, budućih nazimica vrhunskog genetskog potencijala, koje su stigle kao poklon.

УЧЕ БРИНУЋИ О ПРАСИЋИМА: Нова фарма у Пољопривредној школи у Футогу добила прве станаре

Z. Grumić

Prošle nedelje dopremljeno je prvih pet a zatim još šest elitnih priplodnih grla iz dveju profesionalnih farmi (iz Crvenke i Hrtkovaca). Uz njih je na poklon stiglo i po tonu odgovarajuće stočne hrane.

Nova farma izgrađena je donacijama nekadašnjih đaka ove škole i drugih darodavaca - privrednika i institucija koje je okupio profesor dr Vitomir Vidović, naš čuveni genetičar životinja i projektant brojnih stočarskih farmi širom sveta. Sa prikupljenih 300.000 evra, izgrađena je i opremljena ova najsavremenija farma svinja, učionica na otvorenom i ogledno dobro za vredne đake ove buduće elitne srednje škole u oblasti agrara.

- Uskoro će da pristigne još 15 priplodnih grla, tako da bi ih za početak bilo više od 20, kao što je i planirano. A naseljavamo ih postepeno zbog procesa prilagođavanja na novu sredinu i da bi što bolje formirali svoj imunitet - objašnjava profesor Vidović i napominje da se prvo veštačko osemenjavanje novih nazimica očekuje u oktobru mesecu, kad one budu fiziološki spremne.

Značajna dobit

PRVA prašenja krmača, dodaje profesor Vidović, očekuju se u februaru ili martu iduće godine. Tada ta farma oglednog karaktera, ulazi u pun tehnološki sistem. Ako godišnje, kako je planirano, 20 do 30 krmača oprase od 600 do 900 prasadi, ta proizvodnja daće i značajnu finansijsku dobit za Poljoprivrednu školu u Futogu, koja je lane proslavila 75. godinu od osnivanja.

Sve stručne zahvate, od uzimanja i prerade semena, veštačkog osemenjavanja, hranjenja i nege životinja i druge poslove obavljaće učenici kroz stručnu praksu, uz podršku svojih profesora stočarstva i veterinarstva. To će kako kaže profesor Zoran Milekić, biti svojevrsna savremena škola svinjarstva na otvorenom, jedinstvena u našoj zemlji.

- Dobri đaci imaju priliku da, čim završe školu, dobiju ovde na našoj ekonomiji posao pa će tako neki od njih moći da rade i u ovoj našoj savremenoj farmi - dodaje Milekić.

Među nekoliko učenika koji su obavili pretovar dopremljenih prasadi bio je i Dušan Škorić iz trećeg razreda, budući veterinarski tehničar.

Kvalitetna oprema

NA frontalnom zidu nove farme svinja pri školskoj ekonomiji postavljene su ploče sa imenima i nazivima donatora.

- Objekat ima oko 450 kvadratnih metara i može da radi narednih 100 godina. - Oprema će biti menjana, verovatno, svake dve do tri decenije, takav je kvalitet - objašnjava profesor Vidović.

- Imaćemo ovde odlične uslove za učenje najsavremenijih tehnologija kao i za praktičnu nastavu. A mnogo lakše će nam biti i hranjenje životinja i čišćenje prostorija odgajališta, jer je ovde oprema vrhunska - ističe Škorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)