PRIZNANJE MLADIM I TALENTOVANIM LJUDIMA: U Subotici dodeljene nagrade "Dr Ferenc Bodrogvari"

J. L.

25. 06. 2023. u 17:00

U Velikoj većnici Gradske kuće dodeljene su nagrade “Dr Ferenc Bodrogvari” za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2022. godini, ovogodišnjim laureatima Kornelu Mandiću, umetniku keramike, Mati Abrahamu, diplomiranom muzičaru, i Danijeli Stankić, nastavnici likovne kulture.

ПРИЗНАЊЕ МЛАДИМ И ТАЛЕНТОВАНИМ ЉУДИМА: У Суботици додељене награде Др Ференц Бодрогвари

foto: J.L.

- Primeri odlučnog i marljivog rada talentovanih mladih ljudi uvek nas uvere da se vredi boriti, lobirati za finansijske resurse i tražiti nove mogućnosti, čak i u ovim vremenima punim izazova, kada i održavanje, ili u boljem slučaju poboljšanje uslova života samo po sebi podrazumeva mnogo truda i zalaganja – poručio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada SUbotice. – Ali, nikad nije bilo lako i svaki period ima svoje poteškoće. Onaj ko tvrdi da se još nije umorio od neprestane borbe, da ga neuspesi nisu obeshrabrili, ili da još nije shvatio da su opšte okolnosti pod uticajem mnogo viših interesa i potresnih događaja globalnih razmera da bi se na njih iz jedne tako male zemlje moglo uticati, taj očigledno ne govori istinu.  Ovim činom slavimo baš one koji, uprkos tome što vide i doživljavaju sve te stvari koje utiču i na njihov život, ipak su našli su način za samoizražavanje i to tako što ostvarenjem svojih umetničkih ideja i pronalaženja mogunosti, radosti, utehe, pa čak i materijalne sigurnosti, oni doprinose i intelektualnom bogatstvu svog užeg i šireg okruženja.

Danijela Stankić, umetnica prikovana za krevet, pokazala je da ne postoji nemoguće i da se nepremostive prepreke mogu ukrotiti i pretvoriti u izazove. Da ljubav prema rodnom kraju i poštovanje lokalnih stvorenih vrednosti može biti ars poetika, motiv, predmet, sadržaj i poruka umetničkih dela, dokazuje život i rad Kornela Mandića. Kako se talenat, pored kreativnog stvaranja može koristiti u brojnim i raznovrsnim aktivnostima, od obrazovanja mladih preko prenošenja znanja do popularizacije umetnosti i struke vidi se iz svestranosti Matea Abrahama.

- Počastvovan sam što sam dobitnik ove nagrade koja mi pokazuje da sam na dobrom putu. Najviše sam ponosan na muziku koju sam komponovao za pozorišne predstave I filmove a koja se izvodi u Mađarskoj i šieom Evrope – ističe Mate Abraham.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)