DEO KOVID BOLNICE NA MIŠELUKU DOBIO NOVU NAMENU: Otvoren Centar za dijalizu UKCV u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

27. 06. 2023. u 15:32

U CENTRU za dijalizu Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine (UKCV) u Novom Sadu, otvorenom juče u delu dosadašnje kovid bolnice na Mišeluku, pacijentima će se uz tehnološki najsavremenije dijalizne aparate pružati nemerljivo kvalitetnije medicinske usluge, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

ДЕО КОВИД БОЛНИЦЕ НА МИШЕЛУКУ ДОБИО НОВУ НАМЕНУ: Отворен Центар за дијализу УКЦВ у Новом Саду

Pres služba Pokrajinske vlade

Nakon što je zajedno sa v. d. direktora UKCV prof. dr Editom Stokić i medicinskim osobljem obišao odeljenja u kojima će u komfornim i moderno uređenim prostorijama biti lečeno dijalizom više od 100 pacijenata, Gojković je predstavio plan budućeg korišćenja i ostalih kapaciteta te bolnice sa ukupno oko 600 krevata, kao i detaljan plan reorganizacije zdravstvenog sistema Grada Novog Sada, čije je sprovođenje u toku.

- Ključno u tom planu mreže zdravstvenih ustanova, koji je usvojila Pokrajinska vlada (2019. godine) i čije sprovođenje nastavljamo, jeste da će Novi Sad imati Univerzitetski klinički centar kao krovnu organizaciju kompletnog vojvođanskog zdravstva i Kliničko-bolnički centar (KBC), poput onih u Beogradu – rekao je Gojković naglasivši da Novi Sad, grad čiji je zdravstveni sistem preopterećen, zaslužuje veću bolnicu nego što je takozvana „gradska“ i dodao da je sekundarni sistem zdravstvene zaštite primeren manjim teritorijama, odnosno onim od 50.000 do 100.000 stanovnika.

Kada do kraja iduće ili početkom 2025. godine bude završena nova zgrada UKCV, odnosno B i C blok, to će zajedno sa Internom klinikom i Urgentnim centrom činiti UKCV, a ostale zgrade postojećeg KCV, koje će takođe biti renovirane, naći će se u sastavu novog KBC.

- Imaćemo tako sve na jednom mestu, dobru organizaciju rada, mogućnost da lekari fluktuiraju od segmenta do segmenta i to će finansijski biti najisplativije – objasnio je Gojković.

Precizirajući buduću namenu ostalog dela kovid bolnice, on je dodao da je u planu i smeštanje u njoj Centra za mentalno zdravlje, Banke krvi, Palijativne zdravstvene nege kao i da će jedan deo ostati za potrebe Infektivne klinike, u slučaju eventualne potrebe za time.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome ko je i kada doneo odluku o budućoj nameni kovid bolnice, Gojković je rekao da je to bila isključivo odluka struke, odnosno zaposlenih u KCV i Institutu za javno zdravlje Voojvodine.

Novi Centar za dijalizu simbolično su pustili u rad predsednik Saveza bubrežnih invalida Vojvodine i višedecenijski pacijent UKCV Radoslav Jovičić i profesorka Stokić u prisustvu zaposlenih lekara i medicinsnkih sestara.

- Možete zamisliti koliko će nam sad biti stabilniji i ugodniji život. Kad već moramo da budemo zavisni od aparata, izuzetno su nam bitni uslovi u kojima provedemo svaki drugi dan po četiri sata na hemodijalizi – izjavio je Jovičić.

Na Odeljenju za dijalizu UKCV, koje je smešteno više od pet decenija u neuslovnom montažnom objektu, prošle godine je urađeno više od 12.000 dijaliznih procedura.

U Vojvodini ima više od 1.000 dijaliznih pacijenata, od kojih je njih oko 300 u Novom Sadu. Deo tih pacijenata leči se i u privatnim klinikama, a Republički fond plaća to lečenje, naveo je Gojković podsetivši da je Pokrajinska vlada proteklih godina kupila više desetina vozila i donirala ih bolnicama i domovima zdravlja radi odgovarajućeg transporta pacijenata ka dijaliznim centrima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)