O FABRIKAMA I RADNICIMA: Izložba u zrenjaninskom Narodnom muzeju (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

29. 06. 2023. u 12:26

Izložba pod nazivom „O fabrikama i radnicima” u Muzeju u Zrenjaninu otvara se u sredu, 5. jula, u 19 časova i posvećena je industrijalizaciji na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas.   

О ФАБРИКАМА И РАДНИЦИМА: Изложба у зрењанинском Народном музеју (ФОТО)

Muzej Zrenjanin

Izložba je nastala saradnjom kustosa Ade Vlajić i Rifata Kulenovića iz Muzeja nauke i tehnike i Jovane Nedeljković i Radovana Cukića iz Muzeja Jugoslavije.

Važna i složena tema predstavljena je iz različitih perspektiva, od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke, a izložba može da se prati kroz pet industrijskih lokaliteta koji nam predstavljaju razvoj i funkcionisanje industrije na ovim prostorima u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima.

- Na izložbi će biti prezentovana raznovrsna građa koju čine industrijski proizvodi, brojne fotografije koje svedoče o različitim aspektima fabričkog života i video-materijal, dok drugi predmeti i dokumentacija prikazuju rudnike u Boru i Majdanpeku, tekstilnu industriju u Leskovcu, Elektronsku industriju Niš, Kombinat Servo Mihalj u Zrenjaninu i Vojnotehnički zavod u Kragujevcu - poručuju iz zrenjaninakog Muzeja, uz napomenu da je izložba dostupna posetiocima do kraja avgusta.
 
 
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)