MANASIJA I PRED SREMCIMA: Otvorena izložba u holu Kulturnog centra u Rumi

S. KOSTIĆ

06. 07. 2023. u 07:15

U holu Kulturnog centra u Rumi, u okviru manifestacije “Rumsko kulturno leto" Zavičajni muzej u Rumi i Jagodini, zajedno sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, otvorili su izložbu "Manastir Manasija - šest decenija istraživanja i zaštite".

МАНАСИЈА И ПРЕД СРЕМЦИМА:  Отворена изложба у холу Културног центра у Руми

Foto SK

Izložba čiji su autori Marin Brmbolić, Dragoljub Todorović, Katarina Mitić i Smiljana Dodić, biće otvorena do 17. jula.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Zavičajni muzej Jagodina su 2014. godine premijerno jagodinskoj publici predstavili rezultate istraživanja koje je Zavod sprovodio od 50- tih godina 20. veka, pa do 2014. godine na prostoru manastirskog kompleksa. To su radovi koji se odnose na arhitekturu, konzervaciju, restauraciju, slikarstvo ikona i fresaka, tako i sistematskih arheoloških istraživanja, rekla je Smiljana Dodić, muzejski savetnik arheolog Zavičajnog muzeja Jagodina.

- Manastir Manasija je jedan od dva sistematski istražena manastira u Srbiji, a posle njega je Studenica. Pre 17 godina desilo se najveće arheološko otkriće tih radova kojim je razrešena viševekovna dilema o mestu sahrane despota Stefana Lazarevića. Tada su u saglasje došli pisani izvori, praksa i svoju završnu reč je rekla egzaktna nauka, DNK analiza je tada prvi put upotrebljena u arheološkoj struci.- rekla je jedna od autorki Dodićeva.

Prema njenim rečima, radovi su nastavljeni 2017. i 2018. godine kada su i završeni svi arheološki poslovi unutar porte,.

- Ovde se može videti oko 100 predmeta, najviše keramike, trpezno i kuhinjsko posuđe, gvozdeni alat, predmeti lične pobožnosti, ali i kopije fresaka iz samog manastira i manastirske crkve Svete Trojice, koje se čuvaju u zbirkama našeg Zavičajnog muzeja. Izložbu prati i 14 info panoa koje potpisuje naš dizajner Đorđe Filipović, a meni je bila čast da budem jedini član istraživačkog tima – rekla je  Dodićeva.

Predsednica So Ruma Aleksandra Ćirić tokom otvaranja izložbe istakla je da je ovo jedna dragocena izložba kako sa arheološkog tako i istorijskog stanovišta.  Naglasila je da je svakako  vredno videti sve te artefakte nađene tokom šest decenija arheoloških istraživanja.

- Rumljani će u naredne dve nedelje imati priliku da se upoznaju sa arheološkim iskopavanjima lokaliteta na prostoru manastira Manasija, jednog od naših najznačajnijih manastira, zadužbine despota Stefana Lazarevića, a imaće priliku da se upoznaju sa istorijom i arheologijom moravske Srbije – kazala je Ćirićeva .

Posle 15 godina ovo je prva izložba Zavičajnog muzeja Jagodina u Rumi.

Kulturno dobro

Manastir Manasija pripada najznačajnijim spomenicima srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija je građevina Moravske škole. Manastirski kompleks predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije