SPASAVA PSE, DOBIJA PRETNJE: Sugrađanima Nikole Stojkovića iz Srbobrana smeta prihvatilište i na njivi

Z. Rajić

08. 07. 2023. u 08:45

OKO 500 napuštenih, zanemarenih i zlostavljanih pasa spasao je dosad mladi Nikola Stojković (21) iz Srbobrana, od kojih je većinu udomio, a trenutno je u njegovom dvorištu i na placu, gde pravi prihvatilište, zbrinuto 118 životinja sklonjenih sa ulice.

СПАСАВА ПСЕ, ДОБИЈА ПРЕТЊЕ: Суграђанима Николе Стојковића из Србобрана смета прихватилиште и на њиви

foto Privatna arhiva

Komšijama smeta lavež pasa iz Nikoline kuće, ali su, neočekivano, najžešće reagovali kad je on, razumevajući negodovanje zbog buke koju životinje prave, odlučio da ih izmesti na prihvatilište izvan grada.

Nekoliko stotina građana uputilo je peticiju Opštini da se Nikoli zabrani držanje životinja u azilu na parceli koja se vodi kao njiva, navodeći da je reč o gradskom građevinskom zemljištu nadomak stambenih objekata, zbog čega smatraju da bi bili izloženi nesnošljivoj buci od laveža i smradu od izmeta pasa.

Nikola ističe da ne pravi azil, nego utočište, i to ne samo za pse, već i za mačke, konje, patuljaste ovce i koze, zečeve, papagaje i golubove, kojima je takođe sačuvao živote.

- To je prihvatilište na 40 ari, sa ogradom dužine 80 i visine 2,5 metara i pločama za odbijanje buke, koje se uređuje uz pomoć donatora, rodbine i prijatelja. Moj otac sa dva prijatelja pravi boksove za pse sa istrčavalištima i nadstrešnicama. Tamo sam već premestio većinu životinja, a u dvorištu kod kuće je ostalo još 28 – rekao je Nikola.

Kad je imao 8 godina, zaštitio je crno štene, svog Blekija, i od tada neprekidno pruža sklonište odbačenim životinjama, zbog kojih je osnovao udruženje za njihovo spasavanje „Animal rescue Nikola“. Uzor mu je u toj plemenitoj misiji sugrađanka Ljiljana Vukosavljević, preminula prošle godine, protiv koje su komšije takođe pisale peticiju zato što je zbrinjavala pse i mačke u svom dvorištu.

- Počeli su već da mi prete i smrću, ali neću ni po koju cenu odustati od salaša na kojem ću živeti sa svojim ljubimcima, jer on nikog ne ugrožava – poručio je Nikola, kojem je podršku u kontrapeticiji „Stop nasilju nad Nikolom Stojkovićem“ dalo dosad blizu 3.000 ljudi iz svih krajeva Srbije, kao i iz BiH, CG, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Austrije, Češke, Italije, Švedske, SAD...

SPECIJALNA NAGRADA

Nikola je u martu ove godine dobio specijalnu nagradu Trag fondacije (ranijeg Balkanskog fonda za lokalne inicijative) za doprinos zaštiti životinja. Zalugom poznatog beogradskog frizera Alekse Rabrenovića, njegovo delo podržale si i mnoge poznate ličnosti iz sveta estrade, glume, sporta i televizije.

 

DIJALOGOM DO REŠENjA

- Opština u punoj meri podržava želju i požrtvovanost da na ulicama bude što manje pasa lutalica, uz mogućnost udomljavanja. Naš posao je da razgovaramo sa svima i da kroz otvoreni dijalog pronađemo rešenje prihvatljivo za sve naše sugrađane – navedeno je u saopštenju posle sastanka koji su potpisnici peticije protiv Nikolinog prihvatilišta ovih dana imali sa predsednikom Opštine Radivojem Debeljačkim i načelnicom OU Danijelom Vujačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)